Το πόρισμα για το νέο δικαστικό χάρτη προτείνει την συγχώνευση των Εφετείων Αγρινίου και Πάτρας αλλά και των Πρωτοδικείων εντός Νομού. Για τα Πρωτοδικεία ωστόσο αναφέρει πως «εμφανή πληθυσμιακά κριτήριαή η καλύτερη κτηριακή υποδομή καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή της πρωτευούσης ως Έδρας».
Προχωρούν οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου Δικαστικού Χάρτη με το σχετικό πόρισμα να διαρρέεται και να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για προτεινόμενη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στο Αγρίνιο. Μια βασική κατάκτηση της πόλης , για την οποία υπήρξε αγώνας δεκαετιών, κινδυνεύει να χαθεί…
Προτείνεται μάλιστα και η συγχώνευση των πρωτοδικείων εντός Νομού αλλα προβλέπεται πως «τα Πρωτοδικεία εκτός έδρας Νομού μεταφέρονται κατά κανόνα στηναντίστοιχη έδρα (π.χ. Κυπαρίσσια σε Καλαμάτα, Γύθειο σε Σπάρτη κοκ), με εξαίρεση ενδεχομένως ορισμένων περιοχών όπου εμφανή πληθυσμιακά κριτήριαή η καλύτερη κτηριακή υποδομή καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή τηςπρωτευούσης ως Έδρας. Στις έδρες των καταργηθησομένων Πρωτοδικείων, θα λειτουργεί Μονομελές Πρωτοδικείο (αυτοτελές ή περιφερειακό)». Η αναφορά αυτή προκρίνει το ενδεχόμενο το Πρωτοδικείο να εδρεύει στο Αγρίνιο.
Ειδικότερα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη προτείνει τη συγχώνευση 5 εφετείων: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας –Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης καιΑνατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου –Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην
ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου5).
Προκρίνει επίσης το πόρισμα τη διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Νόμου ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία. «Εμφανίζονται ορισμένα φαινόμενα δυσχερώς εξηγήσιμα με λογικά επιχειρήματα. Πέραν από το προαναφερθέν παράδειγμα των 3 Πρωτοδικείων του Νομού Αχαΐας (αντί μόλις 2 της Αττικής), χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας των 220.000 κατοίκων,στο οποίο λειτουργούν (εκτός του πολιτικού Εφετείου) δύο πολιτικά και άλλα δύο διοικητικά Πρωτοδικεία (Αγρινίου – Μεσολογγίου)7, ενώ αντίστοιχα στο Νομό Θεσσαλονίκης (1.100.000 κάτοικοι) μόλις από ένα», αναφέρεται χαρακτηριστικα στο πόρισμα.
Προτείνει επίσης την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, μετην άμεση συγχώνευση των κεντρικών ειρηνοδικείων (δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην έδρα του Πρωτοδικείου) με τα οικεία Πρωτοδικεία. Αυτόαυτομάτως συνεπάγεται με γενναία μείωση [κατά 63] του συνολικού αριθμού των Ειρηνοδικείων.
Η κατάρτιση του νέου δικαστικού χάρτη αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα μέχρι να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου ενώ έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από Δικαστές, Δικηγόρους και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή σχετικών προτάσεων.
Η κινητοποίηση των τοπικών αρχών και φορεών κρίνεται επιβεβλημένη για την αποτροπή της κατάργησης του Εφετείου που θα αποτελέσει ένα ακόμη ράπισμα για τη πόλη.
Το πόρισμα :
7 Σχόλια
Γιατί ανησυχούμε ωρέ παιδιά (όχι της Σαμαρίνας…), ωρέ παιδιά καημένα – και καμμένα Αγρινιωτάκια;;… Ε;;;..
Μήπως η Πόλις μας δεν έδωκε ποσοστά αφτοδυναμίας, εις τας εκλογάς, στον αφτοδημιούργφητο πρωθυπουργό μας κυρ Κυρ. Μητσοτάκη;…
Μήπως δεν έδωκε, σχεδόν αποδοχή Β. Κορέας, στας Δημοτικάς, στους φιλοκυβερνητικοί κ.κ. Παππαναστασίου και Πιστιόλα;;… Ε;;…
Μήπως δεν επήραμε κυβερνητικό – φυτεφτό Δεσπότη Ι. Πόλης Μεσολογγίου, Δαμασκηνό;… Ε;;…
ΜΗΝ ΦΟΒΟΥ!..
Η Κυβέρνησις, σε ευγνωμονεί και μήν σε νοιάζει ότι θα κοιτάξει τις απώλειές της εις την Πάτραν. Εσύ είσαι δεδομένος, που θα ευγνωμονείς όταν το αμάξι σου, με διόδια, δεν θα περνάει την κυρά Κλεισούρα, αλλά σύνδεση με Ιονία…
ΤΩΡΑ και χωρίς σαρκασμό. Ίσως η μοναδική, ιστορικά, πέραν Μεσολογγίτη Χ. Τρικούπη, μόνη κυβέρνηση που κοίταξε το Αγρίνιο ήταν η του “Κωστάκη” Καραμανλή, μεταξύ άλλων με Πανεπιστήμιο και Εφετείο Δυτικής Ελλάδας.
.ΥΓΟΥ’.
Για να δούμε, πάλι και ξανά, το “πολιτικό μας προσωπικό” ….ίσως το πλέον άχρηστο διαχρονικά σε ζητήματα υπεράσπισης Πόλης, συγκριτικά και ενδεικτικά με Ιωαννίνων, Τριπολιτσάς, Χανιών, Ηρακλείου, Πάτρας, Σαλόνικας, ακόμα και Φλώρινας που εξασφάλισε Πανεπιστήμιο…..
… αλλά ψηφίστηκε… θα ξαναψηφιστεί…
Αφτά..
Θ._
Παπαναστασίου Φαρμάκης πουθενά ως συνήθως. Η πόλη έρημη άσχημη και φτωχή Μεγάλες πίκρες έρχονται. Αγρίνιο ο καλύτερος καρπαζοεισπράκτορας της Πάτρας και Πελοποννήσου.
Δε φταίνε οι βουλευτές και οι δήμαρχοι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και δεν διαμαρτυρεται….
ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΛΠ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.Η ΘΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΡΑΚΗ-Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ,Η ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΚΡΗΤΗ.ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΧΑΙΑ-ΑΤΩΛ/ΝΙΑ-ΗΛΕΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.ΟΣΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ,ΑΙΣΧΟΣ-ΑΙΣΧΟΣ-ΑΙΣΧΟΣ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΠΑΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΡΟΚΟΠΗ Η ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΦΩΚΙΔΑ.
@Παναγιωτης… Ναι βρε πατριώτη μεγάλα όνειρα έχεις για Περιφέρεια με…άκουσον άκουσον Λευκάδα και Φωκίδα.. σοβαρή Περιφέρεια… δυνατή..
Τι σχέση έχει το Αγρίνιο με τη Φωκίδα εσύ και ένας Θεός ξέρει… Φτάνει να ναι πρωτεύουσα το Αγρίνιο…
Όσον αφορά το πανεπιστήμιο είναι Πάτρας όχι δυτικής Ελλάδας όπως και των Ιωαννίνων δεν είναι Ηπείρου… Βλέπεις όταν φτιάχτηκαν αυτά τα πανεπιστήμια τη δεκαετία του 60 υπήρχε άλλη λογική…αντίθετα το Θράκης δεν είναι Αλεξανδρούπολης το Θεσσαλίας δεν είναι Λάρισας και το Κρήτης δεν είναι Ηρακλείου για ευνόητους λόγους… Αποτέλεσμα..
Κατακερματισμένες σχολές…
Δεν σου φταίει η Πάτρα πατριώτη,όπως στα Χανιά δεν φταίει το Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη δεν φταίει η Αθήνα…
Να φύγει το Εφετείο δεν προσφέρει τίποτα άχρηστο όπως και ένα μικρό μέρος των δικηγόρων κ.λ. Εργοστάσια, σχολές και στρατόπεδα να έρθουν
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΎΜΕ.