Οδηγίες για τη λειτουργία και οργάνωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπως το ωράριο λειτουργίας τους, τη στελέχωσή τους, την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων στους υπαλλήλους και τις συγχωνεύσεις παρέχει προς τους δημάρχους όλης της χώρας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Κιρμικίρογλου.
«Η εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ», τονίζει, «στηρίζεται στην πιστή εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων και οδηγιών που έχουν τεθεί και η τήρησή τους, χωρίς παρεκκλίσεις, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση του αποτελεσματικού επιπέδου εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Ο γενικός γραμματέας εφιστά την προσοχή των αιρετών στην τήρηση του ωραρίου των ΚΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι η παραβίασή του αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους υπαλλήλους.
Ειδικότερα, σε δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους τα ΚΕΠ στα οποία υπηρετούν τέσσερις ή και περισσότεροι υπάλληλοι, καθώς και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και στα οποία υπηρετούν πέντε ή και περισσότεροι υπάλληλοι, (συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων), λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:30 π.μ. έως 8:00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 π.μ. έως 7:30 μ.μ. και το Σάββατο από 8:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 π.μ. έως 1:30 μ.μ.
Στα Κέντρα που δεν λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο οι υπάλληλοι εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:30 π.μ. έως 3:30 μ.μ. και η είσοδος του κοινού στα Κ.Ε.Π. αυτά γίνεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 7:45 π.μ. έως 3:00 μ.μ.
Για τον καθορισμό του διευρυμένου ωραρίου, ο κ. Κιρμικίρογλου σημειώνει ότι προσμετρώνται όλοι οι υπάλληλοι κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωση Υποθέσεων Πολιτών) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ενώ προσμετρώνται και οι υπάλληλοι άλλων κλάδων που έχουν μετακινηθεί και παρέχουν υπηρεσία στα ΚΕΠ ως και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που διαθέτουν κωδικούς δημόσιας διοίκησης. Δεν προσμετρώνται όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς και χρησιμοποιούνται για βοηθητικές εργασίες.
Σχετικά με τις περιπτώσεις μακρόχρονων αδειών των υπαλλήλων, στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να μετακινούν άμεσα στα ΚΕΠ αυτά μονίμους υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από άλλες οργανικές μονάδες του φορέα τους, και σε περίπτωση έλλειψης υπαλλήλων, να μετακινούν προσωρινά υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ από άλλα ΚΕΠ του ίδιου δήμου. Η μετακίνηση υπαλλήλων του συγκεκριμένου κλάδου μεταξύ των ΚΕΠ του ίδιου δήμου είναι προσωρινή και δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα για την κάλυψη πάγιων αναγκών, οι οποίες όπως επισημαίνεται καλύπτονται με προσλήψεις ή μετατάξεις.
Σχετικά με την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε υπαλλήλους ΚΕΠ κλάδου ΔΥΠ που λειτουργούν σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, διευκρινίζεται ότι ασκούνται εκ παραλλήλου με τα κύρια, εντός του ΚΕΠ, ενώ ως δημοτικοί υπάλληλοι, υποχρεούνται να παρέχουν οποιαδήποτε εργασία τους ανατεθεί από την οικεία δημοτική αρχή μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας του Κ.Ε.Π. με την καταβολή της προβλεπόμενης υπερωριακής αποζημίωσης κατά τις κείμενες διατάξεις. Τα παράλληλα καθήκοντα επιτρέπονται για έως δύο + έξι μήνες.
Ο κ. Κιρμικίρογλου υπενθυμίζει ακόμη τη δυνατότητα της εξυπηρέτησης πολιτών μέσω τηλεδιάσκεψης με υπάλληλο ΚΕΠ, που είναι ενταγμένα στην πλατφόρμα MyKepLive και την εξυπηρέτηση με ραντεβού ή σειρά προτεραιότητας, ενώ ενημερώνει ότι υλοποιείται εγκατάσταση συστήματος λήψης αριθμού προτεραιότητας (ePass) με τη δυνατότητα λήψης σειράς προτεραιότητας.
Τέλος για τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων σημειώνει ότι το προσωπικό κλάδου ΔΥΠ μεταφέρεται αυτοδίκαια μαζί με τις θέσεις που κατέχει, στο ΚΕΠ στο οποίο γίνεται η συγχώνευση. Το λοιπό προσωπικό του συγχωνευόμενου ΚΕΠ μεταφέρεται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, είτε στο ΚΕΠ στο οποίο γίνεται η συγχώνευση, είτε στον οικείο δήμο.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- protothema.gr