«Η συνολική επιδότηση στο ρεύμα δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρξει και νέο επίδομα θέρμανσης» είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας.
Για καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για υιοθέτηση μόνιμων και προσωρινών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, το πρωί του Σαββάτου.
«Συνολική λύση σε ένα οξυμένο πρόβλημα, όπως το ρεύμα, μπορεί να προέλθει μόνον από οριζόντια παρέμβαση στην Ευρώπη και φαίνεται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες γι’ αυτό», τόνισε και υπογράμμισε πως «κάποιες από τις σκέψεις που θα υιοθετηθούν στην Ευρώπη, ήδη έχουν υλοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι. Τους δύο τελευταίους μήνες οι επιδοτήσεις είναι πιο γενναίες με σημαντική συμμετοχή των παρόχων από τα υπερκέρδη».
«Σε μία εβδομάδα θα είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δυνατότητες και για μόνιμες παρεμβάσεις και μη μόνιμες. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, δημιουργείται από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υψηλή ανάπτυξη, άρα μόνιμος δημοσιονομικός χώρος και από τις υψηλότερες τιμές, άρα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, άρα οι μόνιμες παρεμβάσεις. Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, η αύξηση των συντάξεων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, είναι επίσης μόνιμη παρέμβαση», επισήμανε.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ασάφεια για τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2023, πολλώ δε μάλλον πώς θα κινηθούν οι τιμές αυτές ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Άρα θέλει προσοχή και σύνεση στις κινήσεις μας. Η συνολική επιδότηση στο ρεύμα δεν θα αλλάξει», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας πως σίγουρα θα υπάρξει και νέο επίδομα θέρμανσης.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο είπε πως «χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις στον βαθμό που αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Είναι κάτι που δεν μπορείς να προσπεράσεις όταν έχεις 10 φορές αύξηση».
Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε: «Δεν μοιράζουμε δισ. ευρώ. Σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό η χώρα δεν θα οδηγηθεί. Αυτές είναι εναλλακτικές πολιτικές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο σύνολο τους. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σεβόμενοι το παρόν και το μέλλον της οικονομίας».
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι είναι υψηλός ο ΕΦΚΑ στην Ελλάδα, μαζί με τον ΦΠΑ δίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα στα καύσιμα, άρα έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. «Δεν είναι εύκολο να τον μειώσεις γιατί θα πρέπει να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα. Αυτά έχουν επιστραφεί στην κοινωνία στο σύνολο τους, με το Fuel Pass1 και 2 και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Αυτά όλα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το Fuel Pass 3, απάντησε πως:
«προέχει να βοηθήσουμε νοικοκυριά στα σπίτια τους. Πρώτιστο μέλημα είναι να δούμε το συνολικό ύψος της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Τέλος, για την ενεργειακή κρίση και τις τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 και την «έκρηξη» των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει και τη χώρα μας».