Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Κλεισθένης: Μερικά σενάρια για το ρόλο των συνδυασμών και τις δυνάμεις που πρέπει να έχουν

Κλεισθένης: Μερικά σενάρια για το ρόλο των συνδυασμών και τις δυνάμεις που πρέπει να έχουν

Ενώ πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις προοπτικές διακυβέρνησης της νέας δημοτικής αρχής πως θα εκλεγεί. Για να το κατανοήσουμε αυτό ξεκινάμε από το εδάφιο του Κλεισθένη:

«Άρθρο 32
Εκλογικό σύστημα – Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου
1. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις
εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο.
2. Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό
μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης”.

Αν λοιπόν ψηφίσουν στον Δήμο Αγρινίου όσοι ψήφισαν το 2014 έχουμε έγκυρα 57691 διά 45 = 1282, 02 άρα 1283.

Αν λοιπόν ένας συνδυασμός πάρει 40% θα πάρει 23000 περίπου ψήφους ήτοι 17-18 έδρες. Αν πάρει 30% περίπου θα πάρει 17000 περίπου ψήφους ήτοι 13 έδρες. Αν πάρει 20 % θα πάρει 11500 χιλιάδες ψήφους ήτοι 8-9 έδρες. Αν πάρει 10% θα πάρει 5700 ψήφους περίπου ήτοι 4-5 έδρες.  Αυτά βέβαια αλλάζουν όχι θεαματικά ανάλογα με την κατανομή, τα κλάσματα και τις αδιάθετες έδρες και με τον πόσοι μπήκαν μέσα, είναι όμως μια πολύ γενική εικόνα.

Στο δια ταύτα: Για να περνάνε αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο πολλοί τρόποι υπάρχουν. Ο ένας τρόπος είναι η μόνιμη συμμαχία με κάποιον ή κάποιους συνδυασμούς. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ανάλογα με το αποτέλεσμα συνεργασία δύο ή τριών συνδυασμών.  Υπάρχει και το σενάριο ενός μεγάλου με πολλούς μικρούς αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα υπάρξει τέτοια διαμόρφωση στα αποτελέσματα.

Ο άλλος τρόπος είναι να περνάνε οι αποφάσεις ανά θέμα και ανά προσέγγιση κάθε συνδυασμού.

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσοι πραγματικά θα είναι οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν. Επίσης υπάρχει και η προοπτική να περνάνε κάποιες σημαντικές αποφάσεις με σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία οπότε όλα αλλάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να διαδραματίσει κάποιος παρεμβατικό ρόλο και όχι μόνο να ακούγεται απλά η φωνή του θα πρέπει να έχει αρκετές χιλιάδες ψήφους και  κάποιες έδρες. Κανένας βέβαια από τους φερόμενους ως μικρούς δεν αποκλείεται να το καταφέρει αυτό, αν λάβουμε υπόψιν το ρευστό πολιτικό κλίμα και την εποχή της αμφισβήτησης που διανύουμε, θα πρέπει όμως να προσπαθήσει. Θα εξαρτηθεί επίσης από τα ψηφοδέλτια, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις θέσεις του κάθε  συνδυασμού.Μόνος μάρτυρας λοιπόν οι εκλογές για το ποιος ή ποιοι θα ναι “μεγάλοι “και ποιος ή ποιοι “μικροί”.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.