Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη-Μακρόν στην Άγκυρα: Είτε αποκλιμάκωση και διάλογος είτε κυρώσεις

Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη-Μακρόν στην Άγκυρα: Είτε αποκλιμάκωση και διάλογος είτε κυρώσεις

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τόσο τα αποτελέσματα της Συνόδου των χωρών του Νότου (MED7) στην Κορσική όσο και τη συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την πρόθεση για στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ συμφώνησαν ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η Ευρώπη ν’ αντιδράσει απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, η διακήρυξη της Συνόδου φαίνεται να ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί πως εάν η Τουρκία δεν κάνει πίσω, τότε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Μάλιστα, τη διακήρυξη προς αυτή την κατεύθυνση συνυπογράφουν χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες αρχικά είχαν επιχειρήσει να κρατήσουν ίσες αποστάσεις λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και οικονομικών συμφερόντων που τις συνδέουν με την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει έναν ειλικρινή διάλογο, θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, ωστόσο κ. Μακρόν ήταν πιο επιθετικός και κάλεσε μεταξύ άλλων την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς τους εταίρους: «Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την Άγκυρα «να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες» προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, εξάλλου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε αυτό που αποτελεί πάγια ελληνική θέση: ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός μόνον εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Μάλιστα, ο κ. Μακρόν εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελλάδα και για το μεταναστευτικό μετά τα δραματικά γεγονότα της Μόριας, καθώς τόνισε την ανάγκη η ΕΕ ν’ αποκτήσει μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, περισσότερα κι ειδικά για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και αυτής για τους εξοπλισμούς θα γίνουν γνωστά από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: thecaller.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.