Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Οι Τρικλινιώτες Αγρινίου & περιχώρων έκοψαν την πίτα τους (φωτο)

Οι Τρικλινιώτες Αγρινίου & περιχώρων έκοψαν την πίτα τους (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με μεγάλη προσέλευση μελών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2020 του Συλλόγου  Τρικλινιωτών Αγρινίου και Περιχώρων στην ταβέρνα «Το Χωριό» στο κέντρο του Αγρινίου.

Τους πλέον των εκατό καλεσμένους στην εκδήλωση υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Θεοφάνης Μπαλαούρας, και οι συνεργάτες του μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Αποστόλης Γρηγορίου Αντιπρόεδρος,  Κωνσταντίνος Σβερδίλας Γραμματέας, Παναγιώτης Κοψιάς Ταμίας και Ηλίας Καριώτης μέλος.

Ο Πρόεδρος καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τρικλίνου Ορεινού Βάλτου (Δήμος Αμφιλοχίας) κ. Αθανάσιο Σβερδίλα, την Συντονίστρια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Κοιλάδας Αχελώου κα. Παρθενία Χαρίτου, τα παρόντα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου όπως ο κ. Σωτήρης Μπαλαούρας, και ο κ. Θεοδόσης  Αλέστας. Ευχαρίστησε φίλους και μέλη από τον Τρίκλινο αλλά και από τα περίχωρα, που άφησαν τις δουλειές τους και κατέβηκαν στο Αγρίνιο για την ετήσια τελετή της κοπής της πίτας, μία από τις τελετές που ενώνουν τους Τρικλινιώτες. Ζήτησε από τα ιδρυτικά μέλη Σωτήρη και Θεοδόση να είναι αυτοί που θα κόψουν την πίτα. Οι δυο  τους κρατώντας το τραπεζομάχαιρο σταύρωσαν και έκοψαν συμβολικά την πίτα και ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο για την τιμή.

Ο Φάνης πέρασε το μικρόφωνο στην κα. Ευφροσύνη Σωτηρίου-Μπαλαούρα των εκπαιδευτηρίων στο Αγρίνιο «Παναγία Προυσιώτισσα», η οποία πληροφόρησε τους παραβρισκόμενους Τρικλινιώτες για την προγραμματισμένη για τις 5 Αυγούστου 2020 ημερίδα στον Τρίκλινο στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του γένους το 1821. Είπε ότι οι εκδηλώσεις στον Ορεινό Βάλτο διοργανώνονται με πρωτοβουλία της πολιτιστικής ομάδας Κοιλάδας Αχελώου. Και ότι η ημερίδα αυτή θα είναι αφιερωμένη στην συμβολή του Τρίκλινου στην έναρξη της Επανάστασης μια και από εκεί ξεκίνησαν ουσιαστικά οι ένοπλες συγκρούσεις. Στην Γέφυρα της Τατάρνας έγινε η πρώτη Μάχη στην Ρούμελη μεταξύ των εξεγερμένων Ελλήνων και των αλλόθρησκων κατακτητών.Με την βοήθεια της κυρίας Χαρίτου έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα και έχουν βρεθεί οι ομιλητές. Έχει βρεθεί και το κατάλληλο χορευτικό συγκρότημα με το οποίο θα κλείσει η ημερίδα. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμη αλλά με την βοήθειά όλων μας θα πραγματοποιηθεί μία σπουδαία εκδήλωση που θα τιμά το χωριό μας. Τόνισε ότι τα πανέμορφα τοπία της περιοχής μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν πόλοι έλξης για επισκέπτες, αρκεί όλοι μας να συμβάλομε όσο μπορεί ο καθένας, προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας ζήτησε να του πούμε σε ποιους τομείς ζητάμε βοήθεια, ας συνεργαστούμε κι ας συντάξομε μία λίστα όλοι μαζί, τι πιστεύομε ότι χρειάζεται το χωριό μας. Έκλεισε ευχαριστώντας όλους και ευχήθηκε καλή δημιουργική χρονιά!Η κα Μπαλαούρα και ο Πρόεδρος του συλλόγου απέσπασαν παρατεταμένα χειροκροτήματα από όλη την αίθουσα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα με ζωντανή μουσική, ποικίλα εδέσματα και χορό!

Και για την ιστορία το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι πίτας της κυρίας Γεωργίας, συζύγου του κ. Σωτήρη Μπαλαούρα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.