Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη σε πόλεμο με τον «εχθρό της ανθρωπότητας» – Το «μαύρο ρεκόρ» της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη σε πόλεμο με τον «εχθρό της ανθρωπότητας» – Το «μαύρο ρεκόρ» της Ιταλίας

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ξεπερνά πλέον τον αντίστοιχο της Ασίας – Τραγική πρωταγωνίστρια η Ιταλία, που εχθές θρήνησε 475 άτομα – 89 θάνατοι μόνο σε ένα 24ωρο στη Γαλλία – Δραματικοί τόνοι από Μέρκελ, «κωλοτούμπα» από Μπόρις Τζόνσον.

Τη στιγμή που η κρατική μηχανή δίνει μάχη σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, η ελληνική κοινωνία φαίνεται πλέον να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Όλα δείχνουν, πάντως, πως μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πλέον στο έλεος της πανδημίας. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τον κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και δεν έχει άδικο.

Στη Γηραιά Ήπειρο ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τον αντίστοιχο της Ασίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, χθες Τετάρτη στην Ευρώπη καταγράφηκαν τουλάχιστον 3.422 θάνατοι, τη στιγμή που στην Ασία δεν ξεπερνούσαν τους 3.384, αν και από ορισμένες ασιατικές χώρες τα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα. Τραγική πρωταγωνίστρια παραμένει η Ιταλία, η οποία χθες θρήνησε ακόμα 475 άτομα (ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός θυμάτων, σε οποιαδήποτε χώρα, από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα) ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 2.978 Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των νεκρών καθημερινά έχει μία αυξητική τάση, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει εδώ και αρκετές ημέρες η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η μαζική καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας, καταγράφηκαν άλλα 4.207 νέα κρούσματα. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων πρέπει να είναι πολλαπλάσιος των καταγεγραμμένων, αφού τεστ γίνονται μόνο στις ευπαθείς ομάδες και σε υγειονομικούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή διασπορά του ιού, υποστηρίζοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού νόσησε πριν από τα μέτρα. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ακόμα 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας, η κατάσταση πολλών εκ των οποίων αξιολογείται ως κρίσιμη. Μόνο στην Λομβαρδία, η οποία είναι η πρώτη που επλήγη σφοδρά από τον ιό, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 16.000 κρούσματα.

Μελέτη που παρουσίασε η ιταλική εθνική αρχή υγείας ερμηνεύει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θνητότητας της χώρας. Στα θετικά, που αναδεικνύει η έρευνα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μόλις το 0,8% των νεκρών δεν είχαν προηγούμενη παθολογία, ενώ το 50% των θυμάτων υπέφεραν από τουλάχιστον τρεις χρόνιες παθήσεις που είχαν ήδη ταλαιπωρήσει τον οργανισμό. Πρόκειται για πολύτιμα στοιχεία, τα οποία φωτίζουν την κατάσταση, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη αγωνία για τυχόν μεταλλάξεις του ιού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε μεγαλύτερη ακόμα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Από τη Γαλλία έρχονται τόσο ενθαρρυντικά όσο και δυσάρεστα νέα. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προχώρησε σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση. Θα παραχωρήσει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές εκατομμύρια δόσεις ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Σύμφωνα με τις εντατικές κλινικές δοκιμές του τελευταίου διαστήματος, το φάρμακο Plaquenil, που περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στην ίαση του Covid-19.

Σύμφωνα με τις μελέτες, μειώνει δραματικά τον χρόνο καραντίνας, αποδυναμώνει τα συμπτώματα και περιορίζει τις επιπλοκές. Από την άλλη, όμως, η Γαλλία είναι η χώρα που ακολουθεί κατά πόδας την Ιταλία. Χθες οι νεκροί έφτασαν στους 264. Μόνο σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 89 θάνατοι και πάνω από 1.400 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τον κορωνοϊό, ο διευθυντής της υπηρεσίας υγείας Ζερόμ Σαλομόν υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση 18% σε 24 ώρες. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ήδη καταπονημένο, ενώ στον αγώνα κατά του ιού μπαίνει και ο στρατός. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, πραγματοποιήθηκε ήδη μεταφορά ασθενών από την ανατολική Γαλλία σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τουλόν, σε μία προσπάθεια αποφόρτισης των νοσοκομείων.

Να θυμίσουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας αυστηρά μέτρα, συνοδεύοντάς τα με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο». Μεταξύ αυτών είναι και η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του ιού. Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους.

Αν κάποιος κυκλοφορεί, οφείλει να έχει υπογεγραμμένη άδεια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν συμμορφώθηκαν, καθώς μονάχα χθες κόπηκαν 4.000 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση. Μία μερίδα της γαλλικής κοινωνίας κατηγορεί τον Εμμανουέλ Μακρόν για κωλυσιεργία, καθώς μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να λάβει τα σκληρά μέτρα της Κίνας ή της Ιταλίας.

Ζοφερή είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Η καγκελάριος πραγματοποίησε ιδιαίτερα δραματικό διάγγελμα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησής της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Από τότε δεν υπήρξε κάτι που να απαιτεί περισσότερο την συλλογική μας αλληλεγγύη. Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!»

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, μάλιστα, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εφιαλτικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν και 10.000.000 λοιμώξεις το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, η χώρα μετράει 6.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 13 νεκρούς. Είναι προφανές, όμως, ότι αναμένει πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία, ως πιθανό φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε μία εντυπωσιακή κωλοτούμπα. Μετά από τις σφοδρές και μαζικές αντιδράσεις, τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από το εσωτερικό, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη αυστηρών μέτρων. Απόλυτα επιβεβλημένων, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον σύμβουλο της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους παραδέχτηκε το χάσιμο χρόνου και τις πιθανές δραματικές επιπτώσεις αυτού λέγοντας: «Εάν έχουμε 20.000 θανάτους από τον ιό στη Βρετανία θα το θεωρήσουμε επιτυχία, νίκη. Η άλλη εναλλακτική θα είναι να αφήσει πίσω της 260.000 νεκρούς».

Αντιλαμβανόμενη, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, την κρισιμότητα της κατάστασης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χθες το κλείσιμο των σχολείων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι καταθέτει επείγον νομοσχέδιο, το οποίο και λύνει τα χέρια των αρχών, επιτρέποντας ακόμα και συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 2.626, ενώ οι θάνατοι τους 71.

Παγιδευμένοι στα σπίτια και υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού παραμένουν οι κάτοικοι των περισσότερων, αν όχι όλων πλέον, των χωρών της Ευρώπης. Είναι τελικά η κοινή και ταυτόχρονα μοναχική προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στα εθνικά συστήματα υγείας να κρατηθούν όρθια.

Νεφέλη Λυγερού

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.