Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Κορωνοϊός: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας

Κορωνοϊός: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας

Σε κρίσιμη φάση είναι η Αττική, και συγκεκριμένα η Αθήνα, με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού και τα σενάρια για τοπικά lockdown φουντώνουν.

Περιοχές όπως τα Πατήσια, τα Σεπόλια, το Κέντρο, το Περιστέρι, το Φάληρο και η Καλλιθέα θεωρούνται “κόκκινες”, αφού φιλοξενούν πολλά κρούσματα κορονοϊό. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει γίνει πολλή συζήτηση για το αν θα έπρεπε να εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε δήμους και γειτονιές.

Χαρδαλιάς: “Είναι ουτοπικό, εξωπραγματικό”

Ωστόσο, για άλλη μία φορά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. “Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής κάτι τέτοιου. Είναι ουτοπικό. Είναι εξωπραγματικό”, ανέφερε ξανά στη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: “Τι κάνουμε από την πρώτη στιγμή; Και το κάνουμε και τώρα και για τον δήμο Αθηναίων, σε εξαιρετική συνεργασία, καθημερινή συνεργασία με τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του.

Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα τόσο ο κάθε δήμος, όπου φαίνεται να υπάρχει μία έξαρση της πανδημίας, μία αυξητική τάση, όσο και εμείς σε επίπεδο καθολικών ελέγχων σε περιοχές ή σε μονάδες ή σε χώρους που θα μπορούσαν να αποτελούν εστία με περισσότερα κρούσματα. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”.

Μάλιστα, στο ίδιο θέμα έχει αναφερθεί και σε άλλες ενημερώσεις, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. Η απάντησή του ήταν η ίδια: “Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο των μητροπολιτικών δήμων, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο.

Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονονομικούς κινδύνους”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Η έννοια των τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή σε μεγαλύτερες των δήμων χωροταξικές ενότητες. Π.χ. τι νόημα έχει η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα εστίασης σε έναν δήμο, όταν οι πολίτες-πελάτες μπορούν να πάνε στους όμορους δήμους;”.

Κορωνοϊός: Τι είναι το “μοντέλο της Μαδρίτης”

Πολύς λόγος γίνεται και για την εφαρμογή του λεγόμενου “μοντέλου της Μαδρίτης”.

Το “μοντέλο της Μαδρίτης”, είναι ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί, οι οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα, επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο “κόκκινο” επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, στις “κόκκινες ζώνες” τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά “κόκκινων” περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.