Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Κορωνοϊός: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση μέτρων

Κορωνοϊός: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση μέτρων

Με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της επιβολής του διοικητικού προστίμου των 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας έχουν εγείρει 46 πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων που είχε αποφασιστεί από τον αρχηγό της Αστυνομίας, και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα τους επέβαλαν το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Οι 46 Θεσσαλονικείς, σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων. Παράλληλα, κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή, σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι 46 πολίτες, επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας να «τραβήξουν» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας τις αιτήσεις ακύρωσής τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).

Επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηρακλείου και των Τρικάλων.

Τελικά, η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι η προσφυγή των πολιτών από τη Θεσσαλονίκη θα εισαχθεί ως πιλοτική δίκη.

Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, δηλαδή για όσους έχουν προσφύγει, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.