Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

ΛΑ.Σ. Ξηρομέρου: “αντιλαϊκή πολιτική η αύξηση των δημοτικών τελών”

po-las-xiromeroΗ Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Ξηρομέρου, με αφορμή πρόταση  για αύξηση  των «ανταποδοτικών τελών»  καθαριότητας, ηλεκτρισμού  και ύδρευσης που ήρθε προς συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξηρομέρου κάνει λόγο για «βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή», αναφερόμενη στην αύξηση των δημοτικών τελών που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία  στις 16/1 , ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση σε αρκετές κοινότητες, λειψός ηλεκτροφωτισμός, και στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο  (16-1-2017)  η δημοτική αρχή  έφερε για συζήτηση:

Απολογισμό – Ισολογισμό 2015

Επιχειρησιακό σχέδιο 2016- 2020

Πρόταση για αύξηση  των «ανταποδοτικών τελών»  καθαριότητας, ηλεκτρισμού  και ύδρευσης

σε ένα συμβούλιο με αρκετές απουσίες αλλά με τη συμπολίτευση συσπειρωμένη  και προχώρησε στην ψήφιση  των θεμάτων κατά πλειοψηφία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στις τοποθετήσεις της καταψήφισε και αποκάλυψε τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που με συνέπεια ακολουθεί η δημοτική αρχή μετατρέποντας την τοπική αυτοδιοίκηση σε βραχίονα της κυβέρνησης για παραπέρα φορολόγηση της λαϊκής οικογένειας μέσα από τα «ανταποδοτικά τέλη», χωρίς να έχει συγκροτημένες υπηρεσίες με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς να προσφέρει και τις ανάλογες υπηρεσίες.

Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση σε αρκετές κοινότητες, λειψός ηλεκτροφωτισμός, ενώ έχει προχωρήσει και στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η πρόθεση της Τοπικής Διοίκησης να αυξήσει τα δημοτικά τέλη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί εφεύρημα δικό της, αλλά και μια σχεδιασμένη προσπάθεια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών των ΟΤΑ. Τρανή απόδειξη η ψήφιση του δανείου από την πλειοψηφία για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2016 που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο για χρόνια τη λαϊκή οικογένεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση να μην αυξηθούν τα τέλη και πρόταση για απαλλαγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, μείωση 50% σε πολύτεκνους, τρίτεκνους  και χαμηλοσυνταξιούχους υπερήλικες αγρότες την οποία απέρριψαν.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Η παράταξή μας επιμένει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα μπορέσει να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.  Όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη τους συνειδητά αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες, τον ταξικό χαρακτήρα των πολιτικών επιλογών στους δήμους ενώ έχουν συνυπογράψει αυτές τις επιλογές στο χώρο της αυτοδιοίκησης και η διαφωνία τους είναι στο μείγμα και στον τρόπο διαχείρισης.

Υπάρχει ο δρόμος της απειθαρχίας στις βάρβαρες επιλογές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, όπως κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που μαζί με τα λαϊκά στρώματα αντιστέκονται στη φοροληστεία και στις περικοπές μέσα από την τεράστια μείωση που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, άνεργους, εργαζόμενους της περιοχής, επαγγελματίες  να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί μέσα από τους μαζικούς φορείς, σωματεία αυτές τις επιλογές.

Για μας το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Η καθαριότητα  είναι απαραίτητη και υποχρέωση της πολιτείας για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη συσπειρωμένα και οργανωμένα να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.

18-1-2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.