Τρίτη, Σεπτέμβριος 17, 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου: γιατί αποχωρήσαμε από τη διαδικασία εκλογής Προεδρείου και Επιτροπών

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγρινίου αποχώρησε από την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή προεδρείου και των Επιτρόπων Οικονομικών & Ποιότητας Ζωής. Ο επικεφαλής Τίμος Παπανικολάου λαμβάνοντας το λόγο ανέπτυξε το σκεπτικό της αποχώρησης το οποίο αναφέρεται και στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) που έγινε στις 8/9/2019 τονίσαμε ότι με τις προηγούμενες και τις τωρινές αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή όχι μόνο καθίσταται βαθμός διοίκησης του κράτους αλλά χάνει και οποιαδήποτε δημοκρατικοφάνεια την περιέβαλε μέχρι σήμερα.

Καταργείται ο ουσιαστικός και αποφασιστικός ρόλος του Δ.Σ. και δίνει παντοκρατορία στο Δήμαρχο, έστω και αν αυτός έλαβε μικρό ποσοστό όσων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ο νέος Δήμαρχος πήρε το 15%, όχι όλων των Θεσσαλονικέων αλλά όσων πήγαν και ψήφισαν. Ενώ την ίδια ώρα με τους νόμους που ετοιμάζουν, θέλουν για την εγκυρότητα των αποφάσεων των σωματείων, τη θετική ψήφο του 50%+1 των εγγεγραμμένων στα μητρώο και μάλιστα με ηλεκτρονική ψηφοφορία για να μπορεί να ελέγχεται τι ψηφίζει ο καθένας. Όταν είναι γνωστή η τρομοκρατία και οι συνθήκες δουλειάς που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Επίσης είπαμε ότι με τις νέες διατάξεις των νόμων αποκλείονται από τις επιτροπές όλες οι μικρότερες παρατάξεις. Εκεί δηλαδή που από εδώ και πέρα θα παίρνονται οι αποφάσεις. Η αιτιολογία του νομοθέτη ότι προχώρησε στις αλλαγές με το ν. 4623/19 για να υπάρχει «κυβερνησιμότητα» στους δήμους, όπως δηλώσαμε, είναι αίολη. Αφού τέτοιες δυνάμεις για να υπηρετήσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Τοπική Διοίκησης (Τ.Δ.) υπάρχουν και είναι αυτές που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) και εφάρμοσαν και τα τρία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εύρεσης τέτοιων δυνάμεων στο χώρο της Τ.Δ. είναι ο όμορος δήμος Αμφιλοχίας όπου οι παρατάξεις της «Δεξιάς» και της «Αριστεράς» συνέταξαν σύμφωνο σύμπραξης.

Μετά από αυτή την τοποθέτησή μας δηλώσαμε ότι θα αποχωρήσουμε απ’ όλη τη διαδικασία, στην οποία άλλωστε είχαμε μόνο δικαίωμα ψήφου και όχι εκλογής, για να καταδικάσουμε και με τη στάση μας αυτό που συντελέστηκε στην Τ.Δ..

 

Με εκτίμηση

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αγρινίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.