Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Η “Λιμνοθάλλαζα” ενημερώνει για τη συνάντηση με τον Νίκο Μπαλαμπάνη για τα βιορευστά

Η “Λιμνοθάλλαζα” ενημερώνει για τη συνάντηση με τον Νίκο Μπαλαμπάνη για τα βιορευστά

synelefsi limnothallaza
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, με πρωτοβουλία της ομάδας «Λιμνοθάλλαζα», η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση των εκπροσώπων των φορέων και των πολιτών του Δήμου Μεσολογγίου για το φλέγον ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στο Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Υπογράφηκε από τους παρόντες κοινό ψήφισμα ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την οργάνωση των περαιτέρω δράσεων. Συζητήθηκε η ατζέντα της συνάντησης, ύστερα από αίτημα της πρωτοβουλίας πολιτών, με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Χριστίνα Σταρακά και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Μπαλαμπάνη την επόμενη μέρα. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παρέμβαση την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η “Λιμνοθάλλαζα”, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Μπαλαμπάνη ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, κ. Χριστίνα Σταρακά «έλαμψε» δια της απουσία της. Στην συνάντηση, εκτός από απλούς πολίτες παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών, “Εκθέσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη όλα μας τα επιχειρήματα τόσο για την καταστροφή που οι συγκεκριμένες μονάδες θα φέρουν στην περιοχή όσο και για το παράνομο της διαδικασίας αδειοδότησης που ακολουθήθηκε. Του ζητήσαμε να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αδειοδότηση τέτοιου είδους «επενδύσεων». Δεσμεύτηκε πως θα είναι μαζί μας στον αγώνα ενάντια στις μονάδες καύσης βιορευστών.

Οι δεσμεύσεις έχουν βέβαια ουσιαστικό νόημα μονάχα όταν συνοδεύονται με πράξεις που μέχρι σήμερα δεν διαπιστώνουμε από τα μέλη της αιρετής Περιφέρειας. Η πίεση των πολιτών, που ανέδειξαν το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας, ήταν ο μοχλός να αντιληφθεί και η ηγεσία του τόπου το μέγεθος του προβλήματος και να αρχίσει δειλά-δειλά να συντάσσεται με τους πολίτες”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της “Λιμνοθάλλαζα”, ο κ. Μπαλαμπάνης πρότεινε την επόμενη εβδομάδα να είναι παρών στην προγραμματισμένη δεύτερη επίσκεψη της πρωτοβουλίας πολιτών στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θ.Παπαθεοδώρου και να ζητηθεί ο εκ νέου έλεγχος του φακέλου της αδειοδότησης των τεσσάρων εργοστασίων, καθώς επίσης να κατατεθεί αίτημα προς τον Συντονιστή να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής των μονάδων μέχρι να εξεταστεί ο φάκελος της αδειοδότησης.

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποσχέθηκε να επιδιώξει συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελο, ώστε να ακυρωθεί οριστικά η δημιουργία των μονάδων Καύσης Βιορευστών αλλά και να εξαιρεθεί η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού από τέτοιες μονάδες, με αλλαγή και αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Η προστασία της λιμνοθάλασσας περνάει από τα χέρια των πολιτών. Η ενημέρωση, η οργάνωση και η δράση μας είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για το μέλλον της περιοχής μας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρωτοβουλία Πολιτών “Λιμνοθάλλαζα” στους παρακάτω συνδέσμους:
limnothallaza.wordpress.com
limnothalla@gmail.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.