Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Παλινωδίες της δημοτικής αρχής Αγρινίου και για το περιβαλλοντικό τέλος της ΔΕΥΑ-Καταψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο

Παλινωδίες της δημοτικής αρχής Αγρινίου και για το περιβαλλοντικό τέλος της ΔΕΥΑ-Καταψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο

Δείτε στο βίντεο όλη τη συζήτηση.

Mε μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την «έγκριση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου»  συνεδρίασε, για πρώτη φορά το 2020, το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Μετά από δίωρη συζήτηση το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόρριψη της εισήγησης της ΔΕΥΑΑ για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους.  Υπέρ ψήφισαν 17 και κατά 20 δημοτικοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Γκρίζης.

Πρόκειται για ένα ακόμη  ζήτημα στο οποίο καταγράφονται παλινωδίες της δημοτικής αρχής Αγρινίου και η μη έγκριση του περιβαλλοντικού τέλους αποτελεί ένα ακόμη φιάσκο για την ίδια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Όλες οι  ΔΕΥΑ υποχρεούνται με κοινοποίηση αποφάσεων των κατά τόπους Διευθύνσεων Υδάτων να εφαρμόσουν στα τιμολόγιά τους το Περιβαλλοντικό Τέλος, το οποίο υπολογίζεται βάσει των κυβικών που καταναλώνει ο τελικός καταναλωτής. Η ΔΕΥΑ μέσω των λογαριασμών θα εισπράττει το τέλος και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο κρατώντας ένα ποσοστό 2,5% για λογαριασμό της.

Το πρόβλημα για τη ΔΕΥΑΑ έγκειται στην πολύ μικρή αξία του τέλους. Για οικιακούς καταναλωτές είναι 0,00017 € /m3. Αυτό σημαίνει ότι για καταναλώσεις μέχρι 30 κυβικά το τέλος μηδενίζεται από τη στρογγυλοποίηση. Συνεπώς η ΔΕΥΑ δεν το εισπράττει, αλλά καλείται να το αποδώσει στο τέλος του έτους.Αντίθετα στους βιομηχανικούς πελάτες το τέλος είναι μεγαλύτερο και ανέρχεται σε 0,00567 ανά κυβικό μέτρο. Επειδή τέτοιοι καταναλωτές συνήθως έχουν μεγάλες καταναλώσεις, το τέλος καταλήγει να είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό, τουλάχιστον εισπράξιμο.

“Τέλος νταβατζηλίκι” το χαρακτήριζε ο Παπαναστασίου 

Τον Ιούνιο του 2019  το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου κλήθηκε για πρώτη φορά να εγκρίνει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Αγρινίου η οποία εισηγούνταν την επιβολή «περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου».

Ομόφωνα ωστόσο τότε το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε. Οι δημοτικές παρατάξεις ξιφούλκησαν κατά του τέλους με πρώτο τον (απόντα σήμερα)… δήμαρχο που έλεγε πως « είναι τέλος νταβατζηλίκι που το έχει βάλει το κράτος, δεν το έβαλε με νόμο, δεν το εισπράττει ο δήμος, δεν το βάζουμε εμείς. Μας υποχρεώνουν να το κάνουμε».

Και όχι μόνο αρνήθηκε τότε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει το τέλος αλλά στην απόφαση του αναγράφηκε η  απαίτηση της καταβολής ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Αγρινίου από την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων (υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αιολικών πάρκων κ.λπ.).

Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ,από τον περασμένο Αύγουστο, δεν έκανε δεκτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου με αποτέλεσμα αυτό να καλείται εκ νέου να λάβει απόφαση.  Κλήθηκε μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο να το κάνει με την προειδοποίηση (από τον εισηγητή Κ.Κιτσοπάνο, αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ) πως αν απορρίψει πάλι την επιβολή του τέλους τότε αναμένονται… κυρώσεις για τη ΔΕΥΑΑ.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι πως τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκε η φημολογία πως η δημοτική αρχή θα επιδίωκε η σημερινή συνεδρίαση να γίνει …δια περιφοράς  γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Φαρμάκης  μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, δεν διέψευσε πως κάποιοι είχαν τέτοιες προθέσεις καθώς ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα το επέτρεπε.

Ο εισηγητής του θέματος λοιπόν, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Κ.Κιτσοπάνος χαρακτήρισε αφενός την επιβολή του τέλους άδικη και ανήθικη που «φαντάζει  ως κοροϊδία»  αλλά επέμενε στην ανάγκη υπερψήφισης του γιατί είναι «συνταγματικά και νομοθετικά ορθό» και η μη επιβολή του θα φέρει κυρώσεις, μεταξύ αυτών και πρόστιμο.

Το λόγο έλαβε και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ  κ. Κωστάκης που προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του για τον κίνδυνο συνεπειών στη λειτουργία της ΔΕΥΑΑ από τις κυρώσεις. Επικαλέστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση  η ΔΕΥΑΑ να διαθέσει χλώριο ή να κάνει τις απαραίτητες συντηρήσεις .

Όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην επιβολή του τέλους και επιχειρηματολόγησαν με τον τρόπο τους.  Η Χριστίνα Σταρακά μάλιστα επικαλέστηκε τον… Γιώργο Παπαναστασίου.Συγκεκριμένα διάβασε τα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου Ιουνίου και σχολίασε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Πέρα όμως από την ολική κυβίστηση της δημοτικής αρχής στο θέμα , προκύπτουν και ορισμένα αλλά ζητήματα : Η δημοτική αρχή ,ως όφειλε , δεν κατέθεσε ένσταση για το θέμα ενώ είχε το δικαίωμα από το νόμο . Γιατί άραγε ; Ανέφερε ο δήμαρχος τα αντισταθμιστικά .Συμφωνούμε απόλυτα ως παράταξη . Πείτε μας μια πρωτοβουλία που αναλάβατε σε αυτή τη κατεύθυνση ; Όχι μόνο δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό , στα αντισταθμιστικά αλλά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει και την εκτροπή του Αχελώου .  Εκεί δηλαδή που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Είχε λοιπόν διαφανεί πριν την ψηφοφορία πως το δημοτικό συμβούλιο θα καταψήφιζε την επιβολή του τέλους ωστόσο στις ψήφους της αντιπολίτευσης προστέθηκε και αυτή του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Γκρίζη που διαφοροποιήθηκε από την παράταξη του. Είπε πως το έπραξε για να είναι συνεπής με όσα είχε ψηφίσει τον Ιούνιο αλλά κυρίως για να υπάρχει ισχυρό προηγούμενο και συνεπή επιχειρήματα από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Δείτε στο βίντεο όλη τη συζήτηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Αρτέμης STIHL ο υδρομετρητής

  Άκη δώσε μια λύση.
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 2. Αρτέμης STIHL ο υδρομετρητής

  Άκη η πίτσα κρύωσε. Πάρε βασιλόπιτα από τον Βορίδη που είναι ζεστή.
  Στον ώμο σου έκλαιγε η δευα χτες;
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 3. Δημήτρης κοντονικας

  Η ψήφος του Άκη δεν μετράει υπέρ του τέλους της ΝΔ;

 4. Αρτέμης STIHL ο υδρομετρητής

  Άκη αν αγόρασες παγοπέδιλα θα σου χρειαστούν και του χρόνου. Ξέρεις εσύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.