Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Mερικές σκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα..

Mερικές σκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα..

-Πρώτο κριτήριο στη ψήφο η οικονομία. Ενδειξη; Αλογοσκούφης και πρώην υφυπουργοί οικονομικών εκτός βουλής. Απόδειξη; Τα υψηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και των αριστερών κομμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που ίσως εκεί οι χαμηλόμισθοι να πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Σε αυτά προσθέτουμε και τους νομούς της Μακεδονίας που κυριαρχεί η ανεργία και εκεί η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα μετά από πολλές δεκαετίες.

– Μαζικές μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ απευθείας στο ΠΑΣΟΚ. Κάτι που είναι προφανές από τη στιγμή που ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν ελάχιστα τη δύναμη τους, ενώ το ΛΑΟΣ δεν αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του.
-Έχει να κάνει με το παραπάνω: Οι μαζικές αυτές μετακινήσεις δεν μπορεί να είναι από τη βάση ενός κόμματος αλλά έχουν ως κύριο κίνητρο τη δυσαρέσκεια. Επομένως όλοι αυτοί θα είναι οι πιο αυστηροί κριτές, εφόσον το κόμμα που ψήφισε δεν ανταποκριθεί στις βασικές προσδοκίες τους. Δηλαδή, Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και ο “βουβός” ψηφοφόρος του 2009 λειτουργεί πολύ πιο απρόβλεπτα στη κάλπη από εκείνον της δεκαετίας του 80 και του 90 που ανέμιζε σημαίες.
– Το εκλογικό σώμα “μπούχτισε” από φαβορί, ονόματα που τα βλέπει συνεχώς επί δεκαετίες .Αυτό εκφράστηκε- ως ένα βέβαια βαθμό -με το να δώσει ευκαιρίες και σε άλλα πρόσωπα. Π.χ. Τα Media ναι μεν δίνουν ένα ατού σε αυτούς τους πολιτικούς που εμφανίζονται, τα ίδια ακριβώς όμως μπορούν να αποδειχθούν μπούμερανγκ για αυτούς, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν να εμφανίσουν κάτι καινούργιο. Έτσι κάποιοι από αυτούς, είτε μείναν απέξω είτε δεν πήραν την αναμενόμενη πρωτιά σε σταυρούς. Αυτά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Από κει και πέρα, σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ στην Αιτωλοακαρνανία, προτίμησαν πρόσωπα που είχαν ξαναπεράσει το κατώφλι της Βουλής -όπως γράψαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση.

-Τα exit pοll έδωσαν μεν την εκλογική τάση, αλλά για άλλη μια φορά δεν αποδειχθήκαν 100% ακριβή: Τώρα μιλούσαν για 7 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ , ενώ ήταν 10, στις ευρωεκλογές για 6 μονάδες ενώ ήταν λιγότερο, το 2007 για 1,5 μονάδα υπέρ της ΝΔ ενώ ήταν 3 ενώ κραυγαλέα περίπτωση ήταν το 2000 που έδειχναν κυβέρνηση τη ΝΔ και στη συνέχεια της βραδυάς έγινε το ΠΑΣΟΚ. Καλές οι δημοσκοπήσεις, αλλά κάπου γίνεται ασφυκτικό στη σκέψη και στην επιλογή του ψηφοφόρου όταν χρησιμοποιείται ως “ευαγγέλιο” ποσοστών και εδρών. Και ο λαός σαν να το κάνει επίτηδες και προσπαθεί να τις διαψεύδει.
Σαν να τους λέει: Εμείς θα ψηφίσουμε αυτόν που γουστάρουμε, αφήστε μας ήσυχους να το κάνουμε, όσο τουλάχιστον μπορούμε ανεπηρέαστα..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.