Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2020

Οι μαφιόζοι που έκαναν… 2.000 διαρρήξεις

autoi-einai-oi-mafiozoi-pou-ekanan-2000-diarrikseis_1.w_lο 53χρονος ValerianKhujadje από τη Γεωργία (φωτό), φέρεται από την αστυνομία να είναι ο… Vor vZakone (Κλέφτης εντός νόμου) στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μαφιόζο που παίρνει το αρχηγικό αξίωμα, σταματά τη δράση, συντονίζει τη συμμορία και οι… υφιστάμενοί του δίνουν τα χρήματα από τη λεία τους για να κάνει τον καταμερισμό όπως εκείνος θέλει.

Τέτοιο τιμητικό τίτλο είχε ο 53χρονος, αρχηγικό μέλος της Γεωργιανής και Ρωσικής μαφίας, ο οποίος τα τελευταία 8 χρόνια συντόνιζε σπείρα Γεωργιανών διαρρηκτών που δρούσαν στην Ελλάδα. Στη γνωστή φωτογραφία, την οποία δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος»,  των 32 αρχηγών και υπαρχηγών της Μαφίας που είχαν συγκαλέσει «σύσκεψη» για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο 53χρονος ακουμπούσε στο πόδι του 62χρονου αρχηγού DatoKutsaisi, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος και αυτός συνελήφθη το 2015, από αξιωματικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου στην Ελλάδα για ανάλογη δράση, στο «στρατηγείο» του σε μια πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο. Απ’ ότι φαίνεται μετά τη σύλληψή του τα ηνία της μαφιόζικης οργάνωσης πήρε στη χώρα μας ο 53χρονος Valerian Khujadje.

Παρότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, εξιχνίασαν 26 κλοπές-διαρρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ομάδα «ταξιδευτών»-διαρρηκτών, όπως τους είχαν ονομάσει, προέβαιναν σε μία διάρρηξη οικίας την ημέρα, περίπου 250 τον χρόνο, με τον συνολικό αριθμό να πιθανολογείται πως ανέρχεται σε περίπου 2.000!

Αργκό και διάλογοι διαρρήξεων

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης στις μετακινήσεις τους.

Δείγμα της λεκτικής αργκό που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους έχει ως εξής:

Περιγραφή διαμερίσματος: Στέκεται

Περιγραφή διαρρηκτικών εργαλείων: Πίσα, Ξαπλωμένο, Πεταλούδα

Περιγραφή κλειδαριάς: Μαύρη Καρδιά

Χαρακτηριστικοί είναι και οι διάλογοι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάρρηξης:

Α: Φέρε το μεγάλο για σπάσιμο και πες στονMamuka να έρθει

Β: Δεν μπορώ να καταλάβω τι θες

Α: Το εργαλείο το μεγάλο για σπάσιμο και ελάτε γρήγορα

Β: Γιατί πάνω; Τι να κάνω εκεί;

Α: Ναι

Β: Τι συμβαίνει φίλε;

Α: Ένα μικρό αγόρι με κοιτάει επίμονα, κάθεται στην πόρτα

Β: Αν το κάνεις από αυτή την πλευρά θα σε δει;

Α: Δεν αλλάζει κάτι με κοιτά επίμονα. Όταν κάποιος σε κοιτάει επίμονα πάντα σταματάς

Β: Τι;

Α: Με πρόσεξε το πρωί και τώρα με κοιτάει επίμονα. Περίμενε ένα δευτερόλεπτο.

Β: Εντάξει

Αρχηγός με σφαίρα στο κεφάλι

Ο 53χρονος, που είχε πολεμική εμπειρία σε μέτωπα της Αμπχαζίας και… ενθύμιο ένα τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, είχε οργανώσει εβδομαδιαίο «εργασιακό πλάνο», καθώς από Δευτέρα έως Παρασκευή τα μέλη της σπείρα άλλαζαν γεωγραφικά διαμερίσματα, από Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ οι στόχοι επιλέγονταν από την πλούσια «όψη» τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «αρχηγός» κινούταν με διαφορετικό όχημα κάθε φορά κατά την διάρκεια των ληστρικών επιχειρήσεων, το οποίο στη συνέχεια άφηνε μακριά από το σπίτι του, ενώ και τα κλειδιά του δεν τα έπαιρνε ποτέ στην οικία του για να μην συνδεθεί με αυτό σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί από την αστυνομία.

Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι χτυπούσαν ένα σπίτι την ημέρα σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα. Ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν έως και δύο επαρχιακές πόλεις την ημέρα για να διαπράξουν κλοπές.

«Άνοιγαν όλες τις εξελιγμένες κλειδαριές»

Ήταν «μετρ» των διαρρήξεων καθώς με ειδικά αυτοσχέδια εργαλεία ακόμη και οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας δεν μπορούσαν να τους σταθούν εμπόδιο. Στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία οχήματα, το ένα ως προπομπός που ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό, που μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί-«καεί» κάποιο όχημα.

Μετά τις κλοπές είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο της Ομόνοιας. Στις εννέα κατ’ οίκων έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, κοσμήματα, λίρες, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, οπλισμό.

/www.thetoc.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.