Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Μαγιορκίνης: Να μην μας ξεγελάσει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού – Η επιδημία «σιγοβράζει»

Μαγιορκίνης: Να μην μας ξεγελάσει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού – Η επιδημία «σιγοβράζει»

Θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής – Συνέστησε εθελοντικό περιορισμό για όσους γυρίζουν από διακοπές – Ανησυχία για τη διασπορά στους νέους

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αντικαθιστώντας σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

Τόνισε ακόμη πως αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι η επιδημία εξακολουθεί να «σιγοβράζει» και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει, να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, παρότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα, που θα οδηγούσε σε 300 κρούσματα ημερησίως, φαίνεται να περιορίζεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιβράδυνση των κρουσμάτων (168 την Τρίτη) συμπίπτει με τη γενικευμένη χρήσης μάσκας, καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση» εξήγησε ακόμη.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι περιορίσθηκε η δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. Συνέστησε, δε, εθελοντικό περιορισμό, σε όσους πολίτες επιστρέφουν από διακοπές.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά της νόσους στις νεαρότερες ηλικίες, δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλάται αφενός από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από την άλλη, από τη συρροή μικρού αριθμού διασωληνώσεων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.

«Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακόλουθη δυναμική υπερμετάδοσης, γι’ αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή» σχολίασε ο επιδημιολόγος.

πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.