Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Μαθητές του Αγρινίου πρότειναν μεθόδους σωστής διαχείρισης του νερού

Εκδήλωση της ΔΕΥΑ Αγρινίου  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Νερού

DSC_1252

 

Οι μαθητές κατέθεσαν στοχευμένες προτάσεις για την «ορθολογική διαχείριση και  χρήση του νερού»

Με το μήνυμα  «ναι στην ορθολογική διαχείριση και  χρήση του νερού»,μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Αγρινίου συμμετείχαν στην  εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που διοργάνωσε στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΔΕΥΑ Αγρινίου σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Δημήτριος Σκορδόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι, το νερό είναι ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία της ζωής μας και  για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑ Αγρινίου έκρινε επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης των παιδιών, ώστε αφενός να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και αφετέρου να δραστηριοποιηθούν  στην προστασία του.

Η εκδήλωση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νίκος Γκρίζης, ο οποίος ευχαρίστησε  θερμά μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την άψογη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση στην εκδήλωση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης oι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία του νερού στη ζωή του ανθρώπου, μέσα από τις εισηγήσεις που αφορούσαν την «Διαχείριση και επεξεργασία  του νερού» και  το «Ταξίδι του νερού μετά τη χρήση του».

Η  κα.Τεκερλεκοπούλου Αθανασία – Δρ. Χημικός Μηχανικός -Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής στην εισήγησή της ανέδειξε τη σπουδαιότητα και την  ανάγκη της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και παρουσίασε την καθοριστική σημασία της επεξεργασίας του νερού που πίνουμε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις κυριότερες χρήσεις νερού (γεωργία, βιομηχανία, αστική-οικιακή χρήση), συζήτησε με τους μαθητές τια πρακτικές εξοικονόμησης νερού, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και επισημάνθηκαν οι κύριες πηγές ρύπανσης που οδηγούν στην υποβάθμιση των υδατικών πόρων.

Στη συνέχεια, η κα. Τεκερλεκοπούλου. παρουσίασε όλα τα στάδια επεξεργασίας πόσιμου νερού, μέχρι αυτό να φτάσει στο ποτήρι μας, αλλά και την  αποτελεσματική βιολογική μέθοδο επεξεργασίας νερού, υποβαθμισμένης ποιότητας, η εφαρμογή της οποίας το  καθιστά τελικά κατάλληλο για χρήση.

Η  κα. Βασιλική Χατζηαγάπη – Γεωπόνος Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Αγρινίου – Υποψήφια MSc, Διαχείριση αποβλήτων, μίλησε για το «ταξίδι του νερού μετά τη χρήση του», σημειώνοντας  ότι,  μπορεί ο πλανήτης μας να είναι καλυμμένος με νερό όμως το καθαρό νερό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι μια πολύ μικρή ποσότητα από αυτό. Με τόσα επιφανειακά νερά και ύψος βροχής στην Αιτωλοακαρνανία, το δεύτερο στη χώρα μετά την Ήπειρο, καταλαβαίνουμε πόσο προνομιούχοι είμαστε, την ώρα που άλλες περιοχές της γης αλλά και της χώρας έχουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού. Η κα. Χατζηαγάπη, παρουσίασε το «μικρό ταξίδι» που κάνει το νερό που χρησιμοποιούμε.«Πρώτα το μεταφέρουμε από το σημείο υδροληψίας στις βρύσες μας και αφού το «βρωμίσουμε» το μεταφέρουμε στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (Βιολογικός καθαρισμός) όπου το καθαρίζουμε και το επιστρέφουμε πάλι στο περιβάλλον, στον ποταμό Αχελώο από όπου και το «δανειστήκαμε». Αυτή η διαδρομή δεν είναι απλή ούτε χωρίς κόστος» ανέφερε. Τα παιδιά άκουσαν για τις διεργασίες της βιολογικής επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και είδαν εικόνες  και βίντεο από την Μονάδα επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Αγρινίου.

Οι μαθητές των σχολείων, 2ο, 4ο και 20ο Δημοτικό, 2ο και 6ο Γυμνάσιο, 5 ΕΠΑΛ και 5ο Λύκειο Αγρινίου, υπό την εποπτεία  των Διευθυντών τους και των εκπαιδευτικών Δημήτρη Χαραλάμπους, Θωμά Κουτσονίκα, Κωνσταντίνο Λιάτσο, Μποκόρο Παναγιώτη, Γεράσιμο Βασιλικό, Στέλιο Νικολαΐδη, Κ.Κοτσοβού ,Φωτοπούλου Κωνσταντίνα, Ίσκου Αργυρούλα  και Ζιόβα Δέσποινα προσέγγισαν το θέμα «ΝΕΡΟ» από διάφορες σκοπιές, εκτίμησαν την αξία του, προβληματίστηκαν αναφορικά με την σπατάλη και υποβάθμισή του και παρουσίασαν τρόπους  και προτάσεις με τους οποίους μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το προστατέψουμε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ.Γιώργος Μελιάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ.Ανδρέας Καλαμπαλίκης, ο κ.Ρένος Χριστοδουλίδης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αγρινίου.

DSC_1230 DSC_1238 DSC_1224 DSC_1231 DSC_1227 DSC_1236 DSC_1225 DSC_1239 DSC_1246

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.