Όσοι παρακολουθούσαν τον τράπερ Don Leon στα social media, μόνο από τα σύννεφα δεν έπεσαν στο άκουσμα της είδησης πως αυτός και η σπείρα του “χτυπούσαν” ATM τραπεζών- τα οποία συνήθως ανατίναζαν- χρησιμοποιώντας κλεμμένα αυτοκίνητα.
Ο γνωστός τράπερ, όχι μόνο το “φώναζε” με βίντεο που “ανέβαζε” στα social media, αλλά έκανε και επίδειξη πλούτου. Εμφανιζόταν στα βίντεο με έναν πακτωλό χρημάτων μπροστά του, ενώ σε άλλα τα μετρούσε επιδεικτικά. Οι στίχοι δε που χρησιμοποιούσε για να “ντύσει” τα βίντεό του, άκρως… ρεαλιστικοί.
Σε ένα βίντεο λέει πως χρησιμοποιεί μαγαζιά για βιτρίνα και “μαύρο χρήμα κόβω τίγκα”. Σε άλλο στίχο λέει πως δίνει “το παρών δύο φορές στο τμήμα”.
Ο Don Leon είχε μπει στη φυλακή, έμεινε ενάμιση χρόνο σε σωφρονιστικό κατάστημα και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά την αποφυλάκισή του ξεκίνησε η δράση της νέας σπείρας με τις κλοπές στα ΑΤΜ τραπεζών.
@don_leon95 Δυο φορές τον μήνα δίνω το παρών στο τμήμα 🏧🏧🏧 #donleon #atm #acab #viral #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – Don Leon
Σε ένα άλλο βίντεο που έχει “ανεβάσει” ο ίδιος, ακούγεται να λέει πως έχει δεχθεί ποινή και δεν μπορεί να πλησιάσει ATM, γι αυτό και κάθεται απέναντι από το μηχάνημα ανάληψης μετρητών.
@don_leon95 Atm left the chat😂 #fy #fyp #foryou #viral #atm #donleon ♬ πρωτότυπος ήχος – Don Leon
Για τη σύλληψή του το 2021 ο τράπερ φέρεται να είχε υποστηρίξει πως ήταν δύσκολα οικονομικά, του πρότειναν εύκολο χρήμα και δέχθηκε.
Πώς “χτυπούσε” η σπείρα του τράπερ
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, σε δέκα περιπτώσεις τα μέλη της σπείρας είχαν αφαιρέσει 710 χιλιάδες ευρώ. Έκαναν πολυτελή βίο και ξέπλεναν τα χρήματα σε βίντεο κλιπ και τζόγο.
Ο συλληφθείς τράπερ Νικηφόρος Μπουκλής ή Don Leon και τα τρία μέλη της σπείρας, συνελήφθησαν στο Καματερό, ενώ είχε προηγηθεί διάρρηξη ΑΤΜ στην Ερμιόνη που είχαν αφαιρέσει 198.515 χιλιάδες.
Διάλεγαν ΑΤΜ επαρχίας που έχουν πολλά λεφτά και δεν έχουν μηχανισμούς προστασίας και χρησιμοποιούσαν εκρηκτικά για την ανατίναξή τους.
Στην κατοχή των 3 μελών βρέθηκαν, πιστόλια, εκρηκτικά, πολεμικό τυφέκιο. Ειδικότερα, κατασχέθηκαν 206.570 ευρώ,1, 5 κιλό εκρηκτικά, 4 πυροκροτητές.
Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι ότι βρέθηκε ένα Μ16, όχι ένα συνηθισμενο πολεμικό όπλο τύπου σαν το Καλάσνικοφ, το οποιο δεν είναι δηλωμένο ως κλεμμένο πουθενά, ούτε σε Ελλάδα ούτε σε Ευρώπη.
Συνελήφθησαν οι:
(α) Δανιηλίδης Κωνσταντίνος ΓΕΝ. 1996
(β) Μπουκλής Νικηφόρος, ΓΕΝ. 1995
(γ) Μαρόπουλος Κωνσταντίνος-Διονύσιος, ΓΕΝ. 1997
Είχε συλληφθεί ξανά για ανατινάξεις ATM
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο τράπερ συλλαμβάνεται. Πίσω στα 2021 είχε συλληφθεί ξανά για τη συμμετοχή του σε σπείρα που πραγματοποιούσε διαρρήξεις σε ATM. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιανουάριο του 2023, με την πρώτη διάρρηξη να γίνεται τον Σεπτέμβρη.
Επίσης και το 2ο μέλος της σπείρας είχε ξανασυλληφθεί μαζί με τον τράπερ στο παρελθόν για εκρήξεις σε ΑΤΜ αλλά κι αυτός ήταν έξω.
Το οικονομικό όφελος που είχε αποκομίσει τότε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της ανέρχεται στις 915.000 ευρώ. Συνολικά, είχαν εξιχνιαστεί 27 περιπτώσεις κλοπών ΑΤΜ και εννέα αυτοκινήτων.
Πως δρούσαν
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και δη διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά, κλοπών ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από την Αστυνομία.
Όπως προέκυψε από έρευνα της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, εντόπιζαν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, παλαιού τύπου, κυρίως offsite, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε S/M είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με χρήση τροχού κοπής μετάλλων, άλλα και με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη. Ακολούθως, αφού με την έκρηξη κατόρθωναν να παραβιάζουν τον χώρο στον οποίο φυλάσσονται οι κασετίνες φύλαξης χρημάτων, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα. Επέλεγαν συνήθως Α.Τ.Μ. που ήταν απομακρυσμένα και που θα εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, καθώς και αυτά στα οποία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν με άνεση σε σχέση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι δράστες την στιγμή της επίθεσης, πλησίαζαν με επιχειρησιακό – κλεμμένο όχημα το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και στην περίπτωση που αυτό βρισκόταν εντός κτιριακής εγκατάστασης, παραβίαζαν τον χώρο. Ακολούθως αφού είχαν παραβιάσει τη θύρα, με τροχό κοπής έκοβαν την στεφάνη του ΑΤΜ και εισήγαγαν στο εσωτερικό του ΑΤΜ τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και με τη χρήση πυροκροτητή, έδιναν έναυση, προκαλώντας έκρηξη στο ΑΤΜ από το οποίο αφαιρούσαν τα χρήματα.
Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ. Μετά την ολοκλήρωση της πράξης τους, χρησιμοποιούσαν για την διαφυγή τους κλεμμένα οχήματα, μάρκας NISSAN NAVARA, FORD KUGA και PEUGEOT μοντέλα 2008 και 5008, τα οποία συνήθως αφαιρούσαν από πόλεις κοντινές με τον στόχο τους.
Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, για να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καταστήσουν με αυτόν τον τρόπο πιο δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις, ενώ έφεραν τροχό κοπής για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ.
Στο πλαίσιο αυτό τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.
Τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει μια τέτοια οργάνωση από τις εγκληματικές της πράξεις, δεν θα είχαν καμία σημασία για αυτήν αν δεν μπορούσαν να διοχετευτούν εκ νέου στην νόμιμη αγορά. Πλέον, στο συνολικό εγκληματικό σχεδιασμό των οργανώσεων αυτών εμπίπτει και η οικονομική διαχείριση των εσόδων τους, επιδιώκοντας το “ξέπλυμα” όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους αυτών, και τελικά την εισροή τους στη νόμιμη αγορά, παραπλανώντας ως προς την εγκληματική προέλευση τους. Από την οικονομική έρευνα και ανάλυση που διενεργήθηκε, προκύπτει σαφώς ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων.
Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διήγαν προκλητικά πολυτελή βίο τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).
Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον τράπερ, το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιούνταν ενεργά στη μουσική βιομηχανία, δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπρόσθετα για τον τρίτο από τους συλληφθέντες, όπως διαπιστώθηκε, επισκεπτόταν συχνά το καζίνο της Πάρνηθας όπου στοιχημάτιζε υπέρογκα χρηματικά ποσά.
Πηγή: thetoc.gr