Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον πολυδύναμο Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» που στεγάζεται στην ιστορική οικία του Θανάση Ραζη-Κότσικα, Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Το προεπαναστατικό αυτό σπίτι αγοράστηκε από τον Μεσολογγίτη δικηγόρο Νίκο Κορδόση, ο οποίος το αναπαλαίωσε και δημιούργησε σε αυτό μια εστία πολιτισμού με την επωνυμία «Διέξοδος», στην οποία ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της Ελλάδας βρίσκει στέγη για να παρουσιάσει τα έργα του και τα αποστάγματα των σκέψεών του.
Ο κ. Κορδόσης υποδέχθηκε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, παρουσία φίλων του Κέντρου και τον ξενάγησε στους χώρους της «Διεξόδου», όπου εκτίθενται κειμήλια της Επανάστασης του ’21, αρχαία ευρήματα από την περιοχή, βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά είδη, φιλελληνικά αντικείμενα, τεκμήρια της Νεότερης Ιστορίας του Μεσολογγίου, αλλά και εκατοντάδες εικαστικά έργα τέχνης ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα χρονολογούμενα από το 1875 μέχρι σήμερα.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον κ. Κορδόση, επισκέφθηκε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άλατος, που βρίσκεται στις Αλυκές Τουρλίδας Μεσολογγίου και ιδρύθηκε από την «Διέξοδο» το καλοκαίρι του 2020. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από τη γέννηση του πλανήτη μέχρι τις μέρες μας, να πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του, να απολαύσει την μεγαλύτερη, γνωστή στη χώρα, συλλογή αλατιερών, αλλά και να περιηγηθεί στο μοναδικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας δίπλα σε πελεκάνους, φλαμίνγκο και ερωδιούς.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ξενάγηση λέγοντας τα εξής: «Ανταποκρίθηκα με πολλή χαρά στην πρόσκληση του αγαπητού φίλου, κ. Νίκου Κορδόση να επισκεφτώ τη «Διέξοδο». Είναι ένας χώρος, ο οποίος φιλοξενεί κειμήλια άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία αυτού του τόπου και με το παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός της Εξόδου.
Νομίζω, ότι ο χώρος αυτός αποτελεί την καρδιά της ιστορίας μας. Δεν είναι μόνο ένας μουσειακός χώρος, αλλά ένας χώρος που φιλοξενεί υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κυρίως και στα νέα παιδιά μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει. Θέλω να συγχαρώ όλους για αυτό το τεράστιο έργο που επιτελείτε και να ευχηθώ η «Διέξοδος» να πετύχει τους στόχους της, έτσι ώστε μέχρι το 2026 να έχει καταστεί ένα σύγχρονο μουσείο πόλεως για να καταδεικνύει με αυτό τον τρόπο περίτρανα την ένδοξη ιστορία μας και το λαμπρό παρελθόν μας».