Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Έρευνα: Μια προσέγγιση των απόψεων για τους μετανάστες στην περιοχή του Αγρινίου

Έρευνα: Μια προσέγγιση των απόψεων για τους μετανάστες στην περιοχή του Αγρινίου

Σχέσεις ντόπιων-μεταναστών στην περιοχή του Αγρινίου. Εργασιακές η διαπροσωπικές;

Με το θέμα της μετανάστευσης στην Αιτωλοακαρνανία ασχοληθήκαμε σε παλαιότερη ανάρτηση σε επίπεδο όμως στατιστικό ( δείτε εδώ). Οι περισσότεροι ξένοι υπήκοοι που ζουν στον τόπο μας είναι Αλβανοί ή από χώρες της Ανατολική Ευρώπης. Σε αυτούς προστίθενται και παλλινοστούντες “Ρωσοπόντιοι” αλλά και Κινέζοι έμποροι.

Οι πληθυσμοί αυτοί είτε έχουν έρθει με τις οικογένειές τους για εργασία είτε έκαναν γάμους με Έλληνες. Κυρίως απασχολούνται στην ανειδίκευτη χειρωνακτική εργασία όπως αγροτικές δουλειές όπως συγκομιδή ελαιών για άνδρες. Αντίθετα στις γυναίκες η φύλαξη ηλικιωμένων είναι η βασική απασχόληση.

Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με εικασίες το ποια άποψη υπάρχει για τους μετανάστες στην περιοχή του Αγρινίου. Ο πλησιέστερος τρόπος στην αλήθεια είναι μόνο μια ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγια στα πλαίσια μιας πανεπιστημιακής εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία για το ζήτημα αυτό έχει μια πτυχιακή εργασία που εκπονήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στη Σχολή Περιβάλλοντος ,Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών
στο Τμήμα Γεωγραφίας  από την κα Καραγιώργου Γεωργία. Η εργασία ερευνά τους περιορισμοί και δυνατότητες επιβίωσης των οικονομικών μεταναστών σε μια αγροτική περιοχή την εποχή της κρίσης. Ως βασικό δε  παράδειγμα εστιάζει στηνπεριοχή του Αγρινίου.

Μείωση κόστους εργασίας αλλά και θέσεων

Σε ένα δειγματοληπτικό δείγμα απαντήσεων λοιπόν αποτυπώθηκαν οι εξής τάσεις απόψεων στην περιοχή για τους ξένους:

Μέλη της τοπικής κοινωνίας και ιδίως αγρότες αντιμετωπίζουν ως εργάτες τους μετανάστες. Ως πιο θετική επίδραση στην κοινωνία θεωρούν ότι  λειτουργούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στη μείωση του κόστους παραγωγής.Επίσης καταγράφονται αρκετές απόψεις που θεωρούν ότι οι μετανάστατες καλύπτουν τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Σε αυτούς επίσης αποδίδεται η ευθύνη  για την μείωση της εργασίας των ντόπιων και της αύξηση της ανεργίας

Ως αρνητικές επιπτώσεις καταγράφεται ότι μειώθηκε η δουλειά των ντόπιων (46%), το 38% ότι αυξήθηκε η ανεργία των ντόπιων. Επίσης θωερεί το 30% των ερωτηθέντων ότι μειώθηκε η αμοιβή της εργασίας (30%) ,ενώ το 20% θεωρεί ότι μειώθηκαν οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ντόπιων.

Οικογενειάρχες Αλβανοί θεωρούνται οι πιο ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία ως προς τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Όσο για το ποιοι θεωρούνται πιο ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία, η πλειοψηφία ονομάζει τους οικογενειάρχες Αλβανους. Η κατηγορία αυτή είναι ίσως η πιο κοντινή στην κατηγορία των διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό είναι ακριβώς το πιο δύσκολο κομμάτι. Ο λόγος είναι ότι οι σχέσεις που καταγράφονται μεταξύ ντόπιων και μεταναστών είναι περσσότερο εργασιακές και λιγότερο διαπροσωπικές. Πολύ λιγότερες είναι δε οι περιπτώσεις σύναψης συγγενικών σχέσεων. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι που μπορεί να εστιάσει κανείς στη συγκεκριμένη έρευνα.

Το παρόν άρθρο είναι μια προσπάθεια ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής μας ως τοπικής κοινωνίας. Το συμπέρασμα μάλλον που βγάζουμε μάλλον είναι ότι οι μετανάστες -Αιτωλοακαρνάνες είναι δύο παράλληλοι κόσμοι που συνυπάρχουν επαγγελματικά και όχι διαπροσωπικά…

Λ.Υ.

Δείτε αναλυτικά την εργασία εδώ  http://estia.hua.gr/browse/19178

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.