Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Μιχάλης Παπαγιαννάκης: …10 χρόνια μετά…

Μιχάλης Παπαγιαννάκης: …10 χρόνια μετά…

Μιχάλης Παπαγιαννάκης(Καλαμάτα,1941–Αθήνα,2009):Πολιτικός και Οικονομολόγος, ιδρυτής της ΕΑΡ, στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, υπήρξε κορυφαίος ευρωπαϊστής, θερμός υπερασπιστής των κοινωνικών συναινέσεων και της κουλτούρας του διαλόγου.

Του Παναγιώτη  Δρέλλια*

Νηφάλια, εκσυγχρονιστική, δημιουργική φωνή της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έφυγε τον Μάιο του 2009 σε ηλικία 68 ετών  στη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής του θητείας στα έδρανα της Ελληνικής Βουλής(είχε εκλεγεί το 2007 με τον Συνασπισμό της Αριστεράς). Τρεις φορές είχε εκλεγεί ως ευρωβουλευτής(1989,1994,1999), εκπροσωπώντας με συνέπεια τις ιδέες του κοινωνικού κράτους, της αειφόρου ανάπτυξης και της οικολογικής– περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο Αγρίνιο είχε έλθει παλαιότερα(μαζί με τον αείμνηστο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Τάκη Λαμπρία), συμμετέχοντας  ως ομιλητής σε πολιτιστική εκδήλωση.

Σπούδασε οικονομικές-πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία(Παρίσι και Μονπελιέ) στους κλάδους αγροτικής οικονομίας–ανάπτυξης  και εργάσθηκε ως εμπειρογνώμονας διεθνών οργανισμών(ΟΗΕ, ΕΟΚ, ΟΥΝΕΣΚΟ) για θέματα  οικονομικού σχεδιασμού και ανασυγκρότησης.

Υπήρξε  επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έγραψε μελέτες και αρθρογράφησε πυκνά στις εφημερίδες ΒΗΜΑ, ΑΥΓΗ και στα  περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Ο Πολίτης, Αντί   πάνω σε ζητήματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, εθνικής-μεσογειακής  πολιτικής , περιβαλλοντικής προστασίας, βιώσιμης ανάπτυξης και παγκοσμιοποίησης των αγορών. Διακρίθηκε για την αυτονομία της  γνώμης του, την προσήλωσή  του στις ιδέες της ανανέωσης, του ευρωπαϊσμού και της οικολογίας.

Ο ελληνικός λαός ενθυμείται πάντα τον ευθύ λόγο του, τις  πλούσιες  γνώσεις του, την αγωνιστική του  παρουσία και τις μαχητικές του παρεμβάσεις για εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικό κράτος. Υπήρξε πολιτικός ακτιβιστής, όχι μόνο της καταγγελίας, αλλά και των συγκεκριμένων  προτάσεων  για μια δικαιότερη και ανθρωπινότερη κοινωνία. Σε καιρούς δύσκολους μίλησε καθαρά για την Ευρώπη, την οικολογία, τα εθνικά θέματα, την μη βία, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ελλάδας στην νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Υ.Γ.  Γιος του είναι ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης(γενν. 1971), αντιδήμαρχος Αθηναίων που αποχώρησε  από το Κίνημα Αλλαγής τον Ιανουάριο 2019, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη στάση του κόμματος απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

*panagkond@gmail.com(Mαθηματικός-ΦΠΨ-MSc Φιλοσοφίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.