O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε μέχρι τώρα θιασώτης της μερικής εκτροπής του Αχελώου με τους Θεσσαλούς να ελπίζουν πως το φαραωνικό έργο θα προχωρήσει παρά τις δικαστικές αποφάσεις.
Είναι ενδεχομένως η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία που έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης για τη διαχείριση των υδάτων και το ζήτημα συζητήθηκε χθες στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού» κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.
«Κοιτάξτε, το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων δεν είναι τωρινό, η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες τώρα με το θέμα αυτό. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές διαφορετικές λύσεις. Δεν έχω κανέναν δισταγμό να μιλήσω και στην Εθνική Αντιπροσωπεία για το γεγονός ότι στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μίας και μόνο λύσης, που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία», είπε ο Κ.Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε εξάλλου πως « η λύση στα προβλήματα της διαχείρισης των υδάτων απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Θα συμφωνήσω μαζί σας, κάποιες από αυτές πρέπει να είναι αυτό που λέμε «nature-based». Τι σημαίνει αυτό; Μικρές λεκάνες πλημμυρικής απορροής, ενδεχομένως πιο ψηλά στο βουνό και όχι πιο χαμηλά εκεί όπου θα συγκεντρωθούν πολλά νερά».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν υπάρχει μία μαγική λύση για τα θέματα των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Δεν υπάρχει ένα φράγμα, ας πούμε, το οποίο θα λύσει μαγικά το πρόβλημα. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις, σε πολλά επίπεδα. Κάποιες μπορεί να είναι μικρές, κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Δεν είμαι εγώ ο ειδικός, οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά.
Τη μελέτη στους Ολλανδούς ειδικούς, επειδή είπατε ότι την καθυστερήσαμε, την αναθέσαμε τρεις εβδομάδες μετά τον «Daniel» και τα συμπεράσματα θα μας τα παραδώσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Προφανώς και θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς και με την Περιφέρεια και με την τοπική κοινωνία. Αλλά, πράγματι, εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις, θα το ξαναπώ, διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται μόνο με όρους τοπικών μικρών συμφερόντων.
Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα και να κάνει αυτή τη διαχείριση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας. Αυτό αφορά και την αντίδραση σε ένα ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο και αυτά που πρέπει να γίνουν στη διάρκεια που αυτό εκδηλώνεται».
Καθίσταται σαφής μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν αναφορικά με την μερική εκτροπή του Αχελώου σε μια συγκυρία που ανοιξε ο δρόμος για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα Τρικάλων, στον άνω ρου του Αχελώου. Μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη Θεσσαλία ενώ η Αιτωλοακαρνανία την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό καθώς θεωρεί πως το έργο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκτροπή.