Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου η εκδήλωση διαβούλευσης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου Αγρινίου παρουσία πολιτών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αφού επισήμανε ότι η Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα όπλα στη φαρέτρα της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα προγραμματική περίοδο:
«Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τον Δήμο Αγρινίου με ουσιαστικά έργα και όραμα. Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, από το 2014 μέχρι τώρα δηλαδή, καταφέραμε και εντάξαμε έργα, μόνο στη ΒΑΑ, που ξεπέρασαν σε προϋπολογισμό τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό. Έργα που δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά που όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες του Αγρινίου τα βλέπουν και τα χαίρονται καθημερινά. Δεν μένουμε όμως εδώ. Ο Δήμος μας εργάζεται επάνω στη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι και το 2030. Αυτή τη φορά ξεφεύγουμε από τα όρια της πόλης και απλωνόμαστε πια σε όλο το Δήμο. Το κάνουμε για τρεις λόγους:
- Η περιαστική περιοχή και οι κοινότητες του Δήμου είναι πυκνοκατοικημένες και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο μείγμα χρήσεων γης καθώς και από τα ιδιαίτερης ομορφιάς λιμναία συστήματα.
- Η περιαστική περιοχή και οι τοπικές κοινότητες του Δήμου είναι ιδανικές επιλογές για τη διαμόρφωση περιαστικών χώρων αναψυχής
- Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσουμε συνθήκες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουμε στη μείωση της ανεργίας στο Δήμο μας.
Είναι συνεπώς επόμενο και προαπαιτούμενο η περιοχή παρέμβασης της νέας προγραμματικής περιόδου να συμπεριλαμβάνει αυτές τις περιοχές.
Έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία και καταλήξαμε στα έργα που θα εντάξουμε στη νέα Στρατηγική ΒΑΑ. Η ομάδα του Δήμου μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και με όλους τους φορείς και πολίτες που συμμετείχαν στην α’ φάση της διαβούλευσης, καταλήξαμε σε έναν πρώτο κατάλογο έργων.
Και δεν μένουμε μόνο στη ΒΑΑ. Καταφέραμε, μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο, το Αγρίνιο να συμμετέχει και στη Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που εκπονούν οι Δήμοι Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου και Θέρμου. Έχουμε εξασφαλίσει επομένως ακόμα περισσότερα χρήματα για το Δήμο μας, για έργα που θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο τις κοινότητες του Αγρινίου.
Με τη Στρατηγική ΟΧΕ λοιπόν, αλλά και με τον έξυπνο σχεδιασμό της Στρατηγικής ΒΑΑ, κλείνουμε την ψαλίδα ανάμεσα στα χωριά και την πόλη του Αγρινίου και στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε σε χρήση έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους μας».
O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Θέλω ευθύς εξαρχής να τονίσω λοιπόν, ότι εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργά παρόντες ώστε να αναδείξει το Αγρίνιο τη δυναμική του και να γίνει ένας σύγχρονος και ανεπτυγμένος Δήμος – πρότυπο σε όλη τη χώρα. Αισθάνομαι πως τα χρόνια της αδιέξοδης μιζέριας, τα χρόνια της μεγάλης εγκατάλειψης, ήδη πέρασαν.
Μέσα από τη διαρκή συνεργασία που είχαμε τα τελευταία 4 χρόνια με τον Δήμο Αγρινίου και τους άλλους φορείς της περιοχής, πετύχαμε ήδη το Αγρίνιο να έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό αστικό κέντρο της περιφερειακής Ελλάδας και σε έναν δήμο που μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη.
Στα χρόνια που πέρασαν, νομίζω ότι αποδείξαμε πως εμείς θέλουμε να μιλάμε με πράξεις.
Ο υπερδιπλασιασμός πόρων για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο να εκτελέσει πολλά και σημαντικά έργα, πολλά εκ των οποίων ήδη φαίνονται, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπλαση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης, η ανάπλαση της οδού Χαριλάου Τρικούπη και η σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το επιχειρηματικό κέντρο στην νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, η προμήθεια συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων κ.α
Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο ήταν της τάξης των 20 εκ. ευρώ και εμείς, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, αυτό το ποσό το πήγαμε πάνω από τα 50 εκατ. Δηλαδή, 2,5 φορές πάνω. Και το κάναμε, αφενός γιατί ξέραμε πόσο μεγάλη ανάγκη είχε το Αγρίνιο από έργα ανάπλασης και αφετέρου – και κυριότερο – γιατί το άξιζε!
Χάρη σε αυτή την αύξηση, είδαμε και βλέπουμε διάφορα έργα, όπως μεταξύ άλλων, η λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στην νοτιοανατολική είσοδο Αγρίνιου, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων περιοχής Αγίας Βαρβάρας, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης, άλλες αναπλάσεις και βελτιώσεις οδών κ.α
Επίσης ξεκινήσαμε την μελέτη για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου για την οποία δαπανήσαμε 5 εκ. ευρώ και θα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που θα κατασκευαστούν στο Αγρίνιο, αλλά και συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, λοιπόν η προτροπή των προηγούμενων χρόνων για την υλοποίηση στρατηγικών ΒΑΑ μετατρέπεται σε ανάγκη”.
Στο όραμα, τους στόχους και τους άξονες προτεραιότητας της νέας Στρατηγικής αναφέρθηκε ο Β. Κασιώλας, Σύμβουλος Περιφ. Ανάπτυξης, DataConsultants, στη σημασία των Στρατηγικών ΒΑΑ ο Γ. Κατηφόρης, Στέλεχος Μονάδας Α’, ΕΥΔ ΕΠ «Δυτική Ελλάδα» ενώ στα έργα που εισηγείται ο Δήμος Αγρινίου αναφέρθηκε αναλυτικά η Γεωργία Ροντήρη, Προϊστ. Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου.
Η παρουσίαση-εισήγηση έργων του Δήμου Αγρινίου για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης:
1 Σχόλιο
Διαβάζω για αναπλάσεις για πράσινο για κινητικότητα για ανάπλαση περιοχών και βελτίωση όλα όμως για το Αγρίνιο. Δε διαβάζω πουθενά για το ΒΑΑ που αφορά την ισόρροπη ανάπτυξη των χωριών που τόσο καιρό μας έχετε υποσχεθεί. Πάλι πάει το δούλεμα σύννεφο.