Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Να ξεκαθαρίσουν όλοι αν πιστεύουν πως χρειάζεται Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

Την Τετάρτη στις επτά το απόγευμα γίνεται μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για το παρόν και το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο. Είναι μια καλή συγκυρία για όλους να ξεκαθαρίσουν τι πιστεύουν για το θέμα και να φανεί αν υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες που θα κάνουν τους κρατούντες να το ξανασκεφτούν πριν αδικήσουν -για μια ακόμη φορά- μια πόλη η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της.

Η μεγάλη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί είναι πως, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, υπάρχει ένα τμήμα που διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι θέλει να υπάρχει και μάλιστα στο Αγρίνιο! Για την ακρίβεια να επανιδρυθεί μετά την ετσιθελική- και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση -κατάργησή του, προκειμένου να μεταλλαχτεί σε κάτι άλλο. Μιλάμε για το ΔΠΠΝΤ και την αλλαγή του Ιστορικό Αρχαιολογικό.

Με λίγα λόγια, πέρα από τους γνωστούς βερμπαλισμούς σχετικά με το «τι είναι η Παιδεία μας, μην είναι οι κάμποι και τα άπαρτα βουνά» ή τις αναζητήσεις για μια «δωρεάν και δημόσια» Παιδεία όπου οι γονείς ξεπουλιούνται στα φροντιστήρια για να πάνε τα παιδιά τους σε σχολές που είναι τον μισό χρόνο κλειστές, πρέπει να απαντηθεί το θεμελιώδες.

Υπάρχει κανένας λόγος για την πόλη να έχει πανεπιστήμιο και να κυνηγά κάθε ευρώ προς όφελος πρώτα και κύρια των φοιτητών και, στην συνέχεια, της ταλαίπωρης πόλης χωρίς τραίνο, δρόμο, φυσικό αέριο, κάποια βιομηχανία, σχολές, κλπ ; Θα πούμε και πάλι για την άδικη κοινωνία που φέρνει τα παιδιά μας εσωτερικούς μετανάστες αλλά που δεν πρέπει τα παιδιά άλλων να έρχονται σε μας;

Έχει έρθει η εποχή να απαντηθούν μερικά ερωτήματα που απασχολούν και τον απλό κόσμο, στην καθημερινότητά του. Αρκετά ένιωσε ενοχές μόνο το Αγρίνιο από όλη την Ελλάδα γιατί «έχει πανεπιστήμιο για τα σουβλάκια και τα ενοίκια». Τα παιδιά των Αγρινιωτών δεν ρώτησε κανείς που τρώνε σουβλάκια και πού δίνουν ενοίκιο γιατί τα μισά είναι στο Λονδίνο και την Γλασκώβη πλέον.

Υ.Γ. Μια και αναφερθήκαμε στους αληθινούς μετανάστες φοιτητές μας, εκείνους που είναι σε σοβαρές χώρες, να θυμηθούμε κι ένα περιστατικό που έγινε στο LSE της Αγγλίας προχθές. Μιλούσε ένα στέλεχος της ΝΔ και σηκώθηκε για ερώτηση μια από εκείνες τις κοπελιές που σπουδάζουν στην Αγγλία σε άψογα ιδρύματα αλλά θέλουν τα αντίστοιχα ιδρύματα εδώ στην Ελλάδα να είναι σαν κοινόβια. Η κοπελιά ρώτησε(τι άλλο;) αν είναι σωστή η λογική της κυβέρνησης να βάζει αστυνομία μέσα στα ιδρύματα.

Ο ομιλητής της απάντησε το εξής: «Αν ρίξει ένας μολότοφ εδώ απέξω δεν θα έρθει η αστυνομία; Εγώ θέλω όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι σαν το LSE όπου σπουδάζετε εσείς, καθαρά και αφιερωμένα στην Παιδεία και μόνο». Έτσι για να μην ξεχνάμε και ποια ιδιαιτερότητα μας έχει φέρει μέχρι εδώ, να συζητάμε για μια απροσδιόριστη και θολή Παιδεία όπου κανείς δεν έχει καταλάβει τον ρόλο του.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΄΄ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΚΟ ΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ? ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΜΑ Μ΄ΑΡΕΣΕΙ ΚΙ΄Η ΚΟΚΟ ΄΄ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ.CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.