Τι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους ΠΙΣ και ΙΣΑ
Να ζητήσει συγγνώμη σχετικά με τις δηλώσεις της για τους ιδιώτες παιδιάτρους καλούν την καθηγήτρια Λινού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Χαρακτηρίζουν προσβλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε ομιλία για τις προεκλογικές εξαγγελίες σε θέματα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «όλες οι οικογένειες που ευλογηθήκαμε να έχουμε παιδιά, ζήσαμε και μεγαλώσαμε με τον παιδίατρο των παιδιών μας. Όμως δυστυχώς ελάχιστες φορές ήταν υπάλληλος του ΕΣΥ. Τις περισσότερες φορές ήταν ένας ιδιώτης που ήταν τόσο καλός και ζεστός μαζί μας, όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε να του δώσουμε…».
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η χθεσινή δήλωση της κ. Λινού προσβάλει το σύνολο του ιατρικού κόσμου.
«Η πρωτόγονη διάκριση του «καλού» κρατικού γιατρού και του «κακού» ιδιώτη, την ώρα που η Υγεία αλέθεται στις μυλόπετρες της κομματικής, προεκλογικής διαπάλης, συμβάλει αρνητικά στην απαραίτητη συνεννόηση που χρειάζονται τα προβλήματα της Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπισή τους«», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για δηλώσεις που προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο και υποβιβάζουν το σημαντικό έργο που προσφέρει στον ασθενή και στο σύστημα υγείας.
Καλεί δε την κ. Λινού να μιλά ως επιστήμονας και όχι ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που όπως αναφέρουν δεν προσέφερε τίποτα στη βελτίωση του συστήματος υγείας.
«Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που υπολειτουργεί στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη, ενάντια στην πανδημία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους«, συνεχίζει η ανακοίνωσή και προσθέτει: «Εχουν διακριθεί όχι μόνο για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο αλλά και για την αφιλοκερδή προσφορά τους στον ασθενή. Περισσότεροι από 500 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί συμμετέχουν στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και πολλοί ακόμα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε εθελοντικές ομάδες»
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο ιατρικός κόσμος παραμένει υπαμειβόμενος και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, σε σχέση με τους γιατρούς, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα νέων ιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη πρόβλημα, στην κάλυψη πολλών ειδικοτήτων ειδικά στην περιφέρεια και στις δημόσιες δομές υγείας.