Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ναύπακτος: εξώδικο στη Μητρόπολη από την οικογένεια της 8χρονης που της αρνήθηκαν να κοινώνησει

Ναύπακτος: εξώδικο στη Μητρόπολη από την οικογένεια της 8χρονης που της αρνήθηκαν να κοινώνησει

Πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις είχε προκαλέσει -προ 40ημέρου περίπου-η άρνηση ιερέα στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Ναύπακτο να κοινωνήσει ένα 8χρονο κορίτσι.

Το αιτιολογικό ήταν πως το κοριτσάκι είχε βαφτιστεί στη  Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρως Ναυπάκτου η οποία είναι σε χρόνια και πανελληνίως γνωστή αντιπαράθεση με τη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Μάλιστα η Μητρόπολη εξέδωσε και ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό αναφέροντας πως είναι «άκυρα και ανυπόστατα τα «μυστήρια» που δυστυχώς γίνονται στην Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως από ακοινώνητους και καθηρημένους μοναχούς» και πως  η Μονή Μεταμορφώσεως έχει παύσει προ πολλού να είναι πιστοποιημένη από την Εκκλησία.

Η υπόθεση ωστόσο έχει συνέχεια καθώς οι γονείς της οκτάχρονης έστειλαν εξώδικο στη Μητρόπολη.  Οι γονείς που αναφέρουν πως η διαμάχη Μητρόπολης Ναυπάκτου και της Ιεράς Μονής δεν τους αφορά εστιάζουν στο περιστατικό και μόνο. Ζητούν λοιπόν την προστασία από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου για «το πολλαπλώς έκνομο περιστατικό, ενάντια στην εκκλησιαστική ευπρέπεια, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας και στόχο είχε την ανήλικη κόρη τους».

Σημειώνουν στην εξώδικη διαμαρτυρίας ότι «..με την υβριστική και ανάρμοστη αυτή του στάση του ο Ιερέας προσέβαλε την προσωπικότητα του παιδιού τους, έτσι όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και άλλα διεθνή κείμενα, κοινοποιώντας παράλληλα και προσωπικά του δεδομένα που σχετίζονται με τη θρησκεία…»

Αναφέρουν οι γονείς πως «   οι όποιες δικαστικές και νομικές διαμάχες της Ιεράς Μητρόπολης με μια Ιερά Μονή είναι ανεπίτρεπτο να οδηγούν σε τέτοιου τύπου ανοίκειες συμπεριφορές εναντίον μάλιστα ενός ανήλικου παιδιού, καθώς και σε κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς εντός του εκκλησιάσματος, το οποίο είναι ζήτημα μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας. Σημειώνεται δε, ότι, αναμφισβήτητα, αφορά τα αρμόδια Δικαστήρια, και σίγουρα όχι έναν Ιερέα, εν ώρα μάλιστα τέλεσης της θείας λειτουργίας, η κρίση περί της ισχύος ή μη μιας υπαρκτής ήδη από το 2013 διοικητικής πράξης, στην οποία είναι μέχρι και σήμερα καταχωρημένο το θρήσκευμα της κόρης μας”.

Συνεχίζουν … « οι ανωτέρω περιγραφόμενες ενέργειες του Ιερέα, εκτός του ότι, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, αντιτίθενται στα ιερά διδάγματα και παραδόσεις της Ορθοδοξίας, προσβάλλουν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και συλλήβδην τους εκπροσώπους της. Είναι δε παράλληλα πολλαπλώς έκνομες, και δέον όπως ενεργήσετε σύμφωνα με τις κατά νόμο εξουσίες σας, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν πειθαρχικά κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, διαβιβάζοντας παράλληλα την υπόθεση για διερεύνηση και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Αξιοσημείωτη παράμετρος της ιστορίας αυτής είναι το γεγονός πως ο ναός του Αγίου Δημητρίου ανεγέρθη εκεί που ήταν παλιά το πατρικό σπίτι της οικογένειας το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό.

npress.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.