Τρίτη, Δεκέμβριος 10, 2019

Τα νεανικά “ραντεβού δρόμου” του Αγρινίου: Από το Sante και το Bugati στα σκαλάκια των αρχών Παπαστράτου

Του Λίνου Υφαντή,

Τις τελευταίες δεκαετίες ανέκαθεν το Αγρίνιο είχε μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Αυτός όλο και μεγαλώνει και αν θέλει είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης.

Τις τρεις δεκαετίες που φτάνει η μνήμη μας θυμόμαστε το “Sante” στην πλατεία Φλέμινγκ & το Bugati αργότερα στη διασταύρωση οδών Σμύρνης και Παπαστράτου. Προσφάτως δε παρατηρούμε τα νεανικά ραντεβού να έχουν γίνει στέκια στα σκαλάκια ανακαινισμένου από μεγάλο κατάστημα κτιρίου στις αρχές των οδών Παπαστράτου.

Δεν στεκόμαστε σε μια ιστορική καταγραφή. Άλλωστε τέτοιου είδους αφηγήματα με στείρα παράθεση πληροφοριών μπορεί να είναι ντεμοντέ και ξεπερασμένα.

Ίσως πρέπει να σταθούμε στο αν αυτά τα σημεία αποκαλύπτουν κάποιο ασυνείδητο της πόλης που ζούμε. Ας πούμε το παράδειγμα του Sante από τις αρχές του ’90 πρόσφερε νέα σνακ για την εποχή και ο ανοικτός χώρος της Φλέμινγκ μπορούσε να φιλοξενήσει κόσμο να “αράξει”. Το Sante βέβαια παραπέμπει στη γνωστή παλιά μάρκα τσιγάρων με τη ξανθιά να καπνίζει, την Ζωζώ Νταλμάς-για τη Μέριλιν Μονρόε την πέρναγαν δεν είχε σημασία. Απέναντι το άγαλμα του Φλέμινγκ προσφέρονταν σίγουρα για φόντο μετά από ξενύχτι, ενίοτε και για βανδαλισμό.

Το νεανικό ραντεβού μεταφέρθηκε στο bugati λίγο πιο πάνω στα μέσα ’90. Εκεί ήταν ένα απλό πέρασμα στην πυκνότητα των πάνω καφετεριών. Κοινός παρονομαστής με το Sante ο ανοικτός χώρος-παρκάκι απέναντι πάλι με άγαλμα, αυτή τη φορά του Λαμπράκη-όχι του Φλέμινγκ.

Μετά από δεκαετίες βλέπουμε η Παπαστράτου να γίνεται ραντεβού-στέκι στις αρχές της, εκεί που ανακαινίστηκε παλαιό κτίριο από μεγάλη αλυσίδα βιβλίων.  Εκεί ζωτικό χώρο έδωσαν τα σκαλάκια και το νέο πέρασμα που έδωσε η πεζοδρόμηση του κεντρικού αυτού δρόμου. Το πέρασμα αυτό έγινε αντιληπτό συνειδησιακά  με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, ίσως γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος.

Σε όλα αυτά παρατηρούμε ένα κοινό: Τα νεανικά στέκια-ραντεβού του δρόμου είναι Παρκάκια, ανοικτοί χώροι, αγάλματα Φλέμινγκ, Λαμπράκη, ανακαινισμένα κτίρια και όλα στην Παπαστράτου. Αντιθέτως δεν έχει καταγραφεί να γίνεται υπαίθριο στέκι-σημείο ραντεβού ανοικτός χώρος με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά.

Τελικά μήπως οι ανοικτοί χώροι μαζί σκόρπιες νησίδες ιστορίας , που είναι πεταμένες στην πόλη, ακούσια γίνονται ελκυστικές ακόμα και για νεαρές ηλικίες;

Ε ναι λοιπόν, ακόμα και αυτή η πόλη ίσως έχει την ασυνείδητη επιλογή της.

Εκεί που ήταν το Sante
To bugati

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Όπως θέλω

    Ποια σκαλακια στην παπαστρατου που μας έχουν καταπατήσει οι Ρομα και το παίζουν υπεράνω και μαγκιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.