Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Νέο πολιτικό σκηνικό (και) στην Αιτωλοακαρνανία

Νέο πολιτικό σκηνικό (και) στην Αιτωλοακαρνανία

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται και στην Αιτωλοακαρνανία την επομένη της κάλπης της 26ης Μαΐου.

Ένα σκηνικό που έχει αντιστοιχίες με το πανελλαδικό υπενθυμίζοντας  τον χαρακτηρισμό «εκλογικό βαρόμετρο» που αποδίδεται στο νομό, κάτι που ανέφεραν και οι Τσίπρας-Μητσοτάκης στις ομιλίες τους στο Αγρίνιο. Μερικά βασικά συμπεράσματα με βάση το 90% των εκλογικών τμημάτων:

  • «Κάστρο του δικοματισμού»: Η Αιτωλοακαρνανία χαρακτηρίζεται και σε αυτή την αναμέτρηση από τα υψηλά ποσοστά των δύο κομμάτων. ΝΔ (34,51%) και ΣΥΡΙΖΑ (29,32%) έχουν υψηλότερα ποσοστά στο Νομό από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους.
  • Πρωτιά ΝΔ για πρώτη φορά από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα τόσο στις Ευρωεκλογές του 2012 όσο και στις δύο αναμετρήσεις του 2015. Η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της κατά 10% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 αλλά τα συμπεράσματα επί της ουσίας εξάγονται σε σχέση με τις εθνικές του 2015 . Σε σχέση με τότε αυξήθηκαν τα ποσοστά της κατά 4%.
  • Αντοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα δεν κατέρρευσε στο Νομό, αντιθέτως διατηρεί ισχυρή επιρροή.  Ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου. Αυτό θα έχει τη σημασία του  στον αγώνα της διατήρησης της δεύτερης έδρας στις εθνικές εκλογές όπου κρίσιμο είναι το ποσοστό του 28%.
  • Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει περιορισμένη στην αυτοδιοίκηση. Απέτυχε παταγωδώς στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και μάλλον δεν βοήθησε η στήριξη στον Κατσιφάρα. Προηγήθηκαν βέβαια και τραγελαφικοί χειρισμοί των κομματικών στελεχών.
  • Ανθεκτικό ΚΙΝΑΛ. Το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει ανθεκτικότητα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτο στέλεχος του, ο Θάνος Μωραΐτης, υπουργοποιήθηκε με γνώμονα και τη συμπίεση του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός δεν επιτεύχθηκε, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 9,69 στην Αιτωλοακαρνανία από τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά . Ως  Δημοκρατική Συμπαράταξη  το 2015 έλαβε 8,51%.

Τα αποτελέσματα στην Αιτωλοακαρνανία και ανά δήμο. Πατήστε για μεγέθυνση:

Στον Δήμο Αγρινίου:

Στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας:

Στον Δήμο Αμφιλοχίας:

Στον Δήμο Μεσολογγίου:

Στον Δήμο Ναυπακτίας:

Στον Δήμο Θέρμου:

Στον Δήμο Ξηρομέρου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.