Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νίκησε τα Ιμαλάια, τον νίκησε ο κορονοϊός: Ποιος ήταν ο 65χρονος Μ. Τσουκιάς που «έφυγε» στο «Σωτηρία»

Νίκησε τα Ιμαλάια, τον νίκησε ο κορονοϊός: Ποιος ήταν ο 65χρονος Μ. Τσουκιάς που «έφυγε» στο «Σωτηρία»

Ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος, ενεργός και αθλητικός ο Μιχάλης Τσουκιάς σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή νικημένος από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς ήταν εμβληματικός αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια το 1985, που κατέκτησε τις δυσκολότερες κορυφές του κόσμου, ωστόσο έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν…

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς

O Μιχάλης Τσουκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Από παιδί τον κέρδισε το βουνό και η φύση. Το 1972, σε ηλικία μόλις 17 ετών, παρακολούθησε τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου στο Mont Blanc και ως το 1976 συμμετείχε σε τέσσερα διαδοχικά 15νθήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια στις Άλπεις. Ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές ορειβασίας και αναρρίχησης και επί τετραετία διετέλεσε υπεύθυνος της πρώτης ομοσπονδιακής σχολής εκπαιδευτών.

Ανάμεσα στις αμέτρητες ορειβατικές αποστολές στις οποίες έχει συμμετάσχει, ξεχωρίζουν: η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια (1985 στο βουμό Annapuma), στην οποία ήταν αρχηγός, όπως επίσης δύο χρόνια αργότερα στο βουνό Ama Dablam (η πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά επίτευγμα στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα). ο 1989 σειρά είχαν τα βουνά Lobuche και Island Peak, όπου ήταν επικεφαλής εκπαιδευτικής αποστολής για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Επίσης, ήταν αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, με 47 ορειβάτες από όλο τον κόσμο, καθώς και αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική, το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson – 5140μ). Στο ενεργητικό του είχε μεταξύ άλλων αναβάσεις στα βουνά Kinabalou – 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro – 5.895μ, στην Τανζανία.

Διετέλεσε επί 4 χρόνια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες που ασχολήθηκε με διαδρομές πάγου και μικτές, ενώ το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το νέο σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σκοινιά (Canyoning).

Το 1986 δημιούργησε μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas, εταιρία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες του τον αποχαιρέτισαν σήμερα με ένα συγκινητικό μήνυμα: «Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρώτυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου.

Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα».

Πηγή: TheCaller.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.