Ο Νικόλαος Εμμανουήλ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα αφοσίωσης στην επιστήμη και τη φύση, και η συνέντευξή με την ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ ανοίγει ένα παράθυρο στην πορεία της ζωής του.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Αγρίνιο, ήδη από μικρή ηλικία ανέπτυξε μια σφοδρή αγάπη για τη φύση και τα έντομα. Οι εκδρομές και η ορειβασία ήταν επίσης μέρος της ζωής του, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξερευνήσει την πλούσια ελληνική φύση.
Η δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο τον ενέπνευσε να συνεχίσει τις σπουδές του, και με την οικογένειά του μετανάστευσε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε το γυμνάσιο και το λύκειο. Με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, επέλεξε να εμβαθύνει στην εντομολογία, ανακαλύπτοντας έτσι τον κόσμο των μικρών οντοτήτων που κρύβονται στη φύση μας.
Με την επιστροφή του στο Πανεπιστήμιο ως καθηγητής, συνέχισε να διδάσκει και να ερευνά, αφιερώνοντας τη ζωή του στην κατανόηση της φύσης και της εντομολογίας. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την ύπαρξη του ακάριου Βαρρόα στην Ελλάδα, το οποίο απειλούσε τα μελίσσια. Σε συνεργασία με συναδέλφους του, κατάφεραν να βρουν τη θεραπεία για αυτό το πρόβλημα.
Ο κ. Εμμανουήλ προτρέπει τους νέους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώσεις που θα τους καθιστούν καλύτερα εξοπλισμένους για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία και φύση.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σήμερα, όπως η εισαγωγή εξωτικών προϊόντων όπως το γάλα και το κρέας, καθώς και το πρόβλημα των λύκων που απειλούν την επιβίωσή τους. Αυτά τα προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά την κτηνοτροφία και την ποιότητα της ζωής στην ύπαιθρο.
Στο τέλος της συνέντευξης, ο κ. Εμμανουήλ προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί και φροντιστές της φύσης που μας περιβάλλει. Υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε σε μία πλούσια χώρα, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά». Ωστόσο, καλεί να αναρωτηθεί ο καθένας για το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πλούτος αν δεν φροντίσει να τον προστατεύσει και να συμβάλλει στη διατήρησή του.
Το βίντεο από το κανάλι Greek Village Life: