Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Noσοκομείο Αγρινίου: Όπως πάει πρώτα… θα τελειώσει η πανδημία και μετά θα ΄ρθει ο μοριακός αναλυτής

Noσοκομείο Αγρινίου: Όπως πάει πρώτα… θα τελειώσει η πανδημία και μετά θα ΄ρθει ο μοριακός αναλυτής

Από τις 24 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου ως νοσοκομείο αναφοράς για νοσηλεία των ασθενών τύπου COVID 19. Εξ αρχής εκφράστηκαν έντονες ενστάσεις για το γεγονός αυτό από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών η οποία είχε μάλιστα θέσει το χαρακτηριστικό ερώτημα «πως ένα Νοσοκομείο, που με την στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η στελέχωση ένα από τα ζητήματα. Η διοίκηση του Νοσοκομείου έλαβε απόφαση για την προμήθεια αναλυτή για τον μοριακό έλεγχο των τεστ κορωνοϊού και αντίστοιχων εργαστηρίων με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη  διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, κάτι που αποτέλεσε αίτημα των διευθυντών όλων των κλινικών τμημάτων/μονάδων του Νοσοκομείου.  Ο δρόμος  ωστόσο μέχρι την υλοποίηση της απόφασης είναι μακρύς…

Πρακτικά, η έλλειψη του μοριακού αναλυτή σημαίνει ότι τα τεστ φεύγουν από το Αγρίνιο και αναλύονται στην Πάτρα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων απάντηση προκύπτει μετά από ένα 24ωρο με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην Αιτωλοακαρνανία, η ανάγκη της προμήθειας μοριακού αναλυτή επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Μπακόπουλος ανέφερε στο agrinionews.gr επί του θέματος: «Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσει η προμήθεια του Μοριακού Αναλυτή Ανίχνευσης PCR. Πρωτίστως θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από ειδική επιτροπή. Δευτερευόντως, ανακύπτει ένα ακόμη ζήτημα. Ο αναλυτής έχει ένα κόστος περί τις 30 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο δεν τον αγοράζει κανένας. Αυτό γιατί η εκάστοτε εταιρεία τον προσφέρει μαζί με τα αναλώσιμα που απαιτούνται για τα τεστ. Και το κόστος των τεστ είναι υψηλό. Αν το Νοσοκομείο προχωρήσει στην προμήθειά του θα απαιτηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 350 χιλιάδων ευρώ χοντρικά για τα αναλώσιμα, ποσό που δεν υπάρχει. Θα πρέπει να εγκριθεί κονδύλι, ωστόσο μην αναιρούμε ότι έχει ήδη εγκριθεί προϋπολογισμός από το 2019, δίχως να υφίσταται τότε κορωνοϊός».

Στο… ντεμί η ΥΠΕ

Το Νοσοκομείο Αγρινίου, ως σημείο αναφοράς λειτουργεί υποστηρικτικά στο Νοσοκομείο του Ρίου και εξυπηρετεί μία ευρύτερη περιοχή με μεγάλο πληθυσμό.

Είναι απορίας άξιο ωστόσο το πώς-για παράδειγμα- το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, πόλης ιδίου πληθυσμιακού μεγέθους με το Αγρίνιο διαθέτει μοριακό ανιχνευτή ενώ αυτό του Αγρινίου ακόμη όχι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα τόνισε ο κ. Μπακόπουλος και για τη στάση της ΥΠΕ ως προς το ζήτημα:

«Η στάση της ΥΠΕ είναι και ναι και όχι. Στάση αναμονής. Πώς να αναμένουμε βέβαια μοριακό αναλυτή τη στιγμή που για δεν βγαίνουν οι εφημερίες; Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας ως σημείο αναφοράς χωρίς ενίσχυση ενώ παθολόγοι ειδικότητας φεύγουν. Ενδεχομένως να υπάρχει η πεποίθηση ότι παίζουμε και ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι ηπιότεροι από πλευράς κρουσμάτων. Τέτοιες καθυστερήσεις είναι αδιανόητες», υπογράμμισε, καταδεικνύοντας γλαφυρά ότι δεν είναι διόλου απίθανο το γεγονός να τελειώσει αρχικά η πανδημία και…. έπειτα να δούμε μοριακό αναλυτή στο Νοσοκομείο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.