Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

‘Oψεις από το Αρχαιολογικό Συμπόσιο.

‘Oψεις από το Αρχαιολογικό Συμπόσιο.
Γράφει η Β.Φ.Γ.
Κατά καιρούς από το 2006 και εξής η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει διοργανώσει ημερίδες στο Μεσολόγγι, τη Λευκάδα και πιο πρόσφατα στις αρχές του καλοκαιριού στην Αμφιλοχία στις οποίες γινόταν λόγος για τις κατά τόπους αρχαιότητες και τη σημασία τους. Να αναφέρουμε επίσης και τις ομιλίες το προηγούμενο καλοκαίρι αλλά και φέτος το Σεπτέμβρη στην Μακρυνεία.
Ωστόσο, το πρόσφατο Συμπόσιο στο Μεσολόγγι αφορούσε την ενημέρωση για τις έρευνες και τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται από τις νεοσύστατες Εφορείες Προϊστορικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων συνολικά στο νομό. Σε μια περιοχή τεράστιας έκτασης γεμάτης από ορατούς διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία προστέθηκαν και θέσεις αρχαιολογικής και ιστορικής μνήμης άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες: Έγινε εκτεταμένη αναφορά σε περιοχές όπως η Ρούγα στα Παλιάμπελα Βονίτσης με το ψήφισμα της Ρωμαϊκής Συγκλήτου που βρέθηκε εκεί καθώς και το λατρευτικό σπήλαιο το οποίο χρονολογείται από την Προϊστορική ακόμη περίοδο και η σύνδεση της παράκτιας αυτής περιοχής με την αρχαία Ακαρνανική πόλη του Θυρρείου. Επιπλέον, καινούργιες πληροφορίες προστέθηκαν για την οχυρωματική τεχνική και τις πύλες των Οινιαδών, το ναό που ανοικοδόμησε ο Αύγουστος στο Άκτιο σε μνήμη της νίκης του εκεί εναντίον του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας καθώς και τα νεκροταφεία κλασικής περιόδου με τα πλούσια κτερίσματα στη Ναύπακτο όπως και τις υλικές μαρτυρίες (λ.χ. λουτρά) από τη βυζαντινή περίοδο της πόλης. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έργα ανάδειξης της Παλαίρου και της Πλευρώνας. Σε ομιλία της Προϊσταμένης της ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ έγινε λόγος για τα εντυπωσιακά και μοναδικά πρόσφατα μυκηναϊκά ευρήματα από τη θέση Κουβαράς στις Φυτείες Ξηρομέρου (Καλοκαίρι 2007) και την Κεχρινιά Βάλτου. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν με εύληπτο τρόπο οι κάτοικοι του νομού τα παλαιότερα και τα νέα ευρήματα και να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα στη στελέχωση και την έρευνα των νεοσύστατων Εφορειών. Έγινε φανερό για μια ακόμη φορά το πλήθος των αρχαιολογικών καταλοίπων του νομού και η σημασία των μεγάλων δημόσιων έργων στην ανάδειξή τους. Οι ομιλητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου Έλληνες και ξένοι (Γερμανοί και Δανοί) που διενέργησαν ή ακόμα πραγματοποιούν ανασκαφές στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και Προϊστάμενοι (παλαιότεροι και νυν) των αντίστοιχων Εφορειών. Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας και στο ναό Παναξιώτισσας Γαβρολίμνης.
Να σημειωθεί πως θα εκδοθούν και τα αντίστοιχα πρακτικά του Συμποσίου έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να γίνει γνώστης όλων των πληροφοριών. Αυτή η έκδοση έρχεται να συμπληρώσει τις δύο υφιστάμενες των ετών 1988 και 2002 από τα αντίστοιχα Αρχαιολογικά Συνέδρια για το Νομό που είχαν πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο.

Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις και τις ατέλειωτες βουλιμικές τοπικές έριδες που συνηθίζουν να μας απασχολούν ως θέματα πρωταρχικής τάχα σημασίας (όσοι δεν συμμετέχουν κινδυνεύουν να θεωρηθούν τοπικοί..μειοδότες) δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ουσία: ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας που βοηθά και τοκίζει με πραγματικά πολλές και εξαιρετικές ιστορικές γνώσεις γίνεται αντιληπτό στο νομό και οφείλουμε ως πολίτες του τουλάχιστον…να το γνωρίζουμε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.