Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

O εκΠΑΣΟΚισμός προηγήθηκε…

O εκΠΑΣΟΚισμός προηγήθηκε…

pasok

Τέτοια δημοτικά συμβούλια να γίνονται να έχουν και τα ΜΜΕ να γράφουν. Γιατί ακούστηκαν σημαντικά πράγματα. “Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής εξηγείται από την αποτυχία των αστικών κομμάτων” είπε ο κ. Καζαντζής. Ακριβέστατο. Και επειδή μια άλλη ακριβής κουβέντα που ειπώθηκε είναι αυτό που είπε ο δήμαρχος της πόλης πως “αυτό από το οποίο κινδυνεύουμε είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας”, κάνοντας και τη σχετική ρίμα να πούμε ότι τα αστικά κόμματα δεν απέτυχαν τυχαία αλλά  γιατί τα διέλυσε  ο εκΠΑΣΟΚισμός τους.

Διότι για ποια αστικά κόμματα μιλάμε; Πότε υπήρξαν στην Ελλάδα αληθινά αστικά κόμματα και κουλτούρα; Η Δεξιά έχει παράδοση στον λαϊκισμό -με ολίγη ακροδεξιά, συν ορθοδοξολογία- και καθόλου φιλελευθερισμό. Κρατικιστές από τα παλιά χρόνια και ειδικότερα μετά το κόμπλεξ του ΠΑΣΟΚικού δημιουργήματος, κατέληξαν να κάνουν διορισμούς που ο Κατσιφάρας δεν τους διανοήθηκε ποτέ.  Το ΠΑΣΟΚ, είπαμε, ο δημιουργός των πάντων(κατά βάθος όλοι ΠΑΣΟΚ ήταν στη χώρα μια εποχή), η ΔΗΜ.ΑΡ με στελέχη με θητεία στον κορμό του κράτους που έφερνε την τρυφηλή ζωή. Αστικό κόμμα είναι κι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον και ως τέτοιο θα διεκδικήσει την εξουσία γιατί δε γίνεται αλλιώς, άσχετο το κατά πόσον τα παλιά του μέλη το απολαμβάνουν.

Πριν τον εκφασισμό λοιπόν προηγήθηκε ο εκΠΑΣΟΚισμός, που δεν είναι ένα απλό ιδεολόγημα, είναι ο εκμαυλισμός. Έχει βάλει τους βασικούς άξονες στη χώρα: ποιο είναι το καλό, το λαϊκό, το προοδευτικό και πολλά άλλα. Στο μεταξύ από τα κόμματα του κοινοβουλίου το μόνο που κάνει συνεπή ανάλυση και βγάζει συμπέρασμα είναι το ΚΚΕ. Δεν λέω αν συμφωνεί κανείς. Μιλάμε για συνέπεια. Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού και των αστικών κομμάτων, σου λέει. Ως εκ τούτου τα αστικά κόμματα δεν μπορούν να τον κατηγορούν και δεν αντιμετωπίζεται μέσα σε δομές αν την Ε.Ε, ούτε φτάνει η κουβέντα για το μνημόνιο. Λήξις. Όχι μισόλογα και χαϊδέματα με τα αστικά κόμματα.

Αλλά επιμένω. Ποια αστικά κόμματα τρομάρα τους; Που άμα τα βάλεις όλα  μαζί να αντικρούσουν τα παραπάνω(όπως αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο κομμάτι του δυτικού κόσμου)δεν μπορούν ούτε να ψελλίσουν, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Κι όχι μόνο απέναντι στο ΚΚΕ αλλά και σε άλλους σχηματισμού αντικαπιταλιστικούς, εκτός βουλής, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το Σχέδιο Β του Αλαβάνου.

 

Γ.Σ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.