29/9/2023 : Παγκόσμια ημέρα καρδιάς κι η καρδιά της επιστήμης χτύπησε στο Αγρίνιο με τη διοργάνωση διήμερου ιατρικού συνεδρίου «ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» από την Α καρδιολογική κλινική του ΕΚΠΑ και τον διευθυντή της – συντοπίτη μας καθηγητή Τσιούφη Κώστα.
Ηταν τυχαίο ; Όχι. Αυτη τη μέρα χτύπησε η καρδιά της καρδιολογίας , του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του ΕΚΠΑ, πολλών Νοσοκομείων της Αττικής , αλλά και των δομών υγείας της Αιτ/νίας, με την παρουσία και τη συμμετοχή σπουδαίων επιστημόνων της ιατρικής, καταξιωμένων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ηταν οι τρεις δικοί μας Αιτωλοακαρνάνες καθηγητές: Γ. Σιάσος ( Πρύτανης ΕΚΠΑ), Ν. Αρκαδόπουλος ( Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) και Κ. Τσιούφης (αναπληρωτής πρόεδρος Ιατρικής Σχολης ΕΚΠΑ )που έφτασαν στην κορυφή της πανεπιστημιακής ιεραρχίας . Και πόσα άλλα σπουδαία ονόματα να πρωτοαναφέρει κανείς; Σ. Παττακός, Σ. Φούσσας, Δ. Βασιλόπουλος, Δ. μπούμπας, Δ. Τούσουλης, Κ. Αγγέλη, Ι. Καλικάζαρος, Σ. Τσιόδρας , Χ. Στεφανάδης κτλ κτλ
Ναι. Στην Αιτωλοακαρνανία που τόσα δικά της παιδια υπηρετουν με κόπο, με αγώνα κι αγωνίες, με θυσίες το υπέρτατο λειτούργημα για το υπέρτατο αγαθό της υγείας συνάμα με την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων και την έρευνα. Στην Αιτωλοακαρνανία με την τόσο πλούσια πρωτογενή παραγωγή και το ποικίλο περιβάλλον της , οικιστικό και μη, που πρέπει να παραμείνει βιώσιμο μέσα από αειφορική ανάπτυξη .
Ναι λοιπόν ,όσοι αυτό το διήμερο είμασταν στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, φύγαμε <<πολύ γεμάτοι>> και σοφότεροι. Γιατί η πολυθεματικότητα των διαλέξεων έδωσε άλλη διάσταση στις γνώσεις των γιατρων: φλεγμονές και καρδιά, ρευματικά νοσήματα και καρδια, ήπαρ και καρδιά, νεφροί και καρδιά , νεοπλασίες και καρδιά. Γιατί ακούστηκαν προτάσεις για πρακτική αντιμετώπιση συνήθων κλινικών προβλημάτων, λύσεις από την επεμβατική καρδιολογία σε δύσκολα κλινικά περιστατικά, πρωτοπόρες μέθοδοι και μηνύματα πρακτικής διαχείρισης περιπτώσεων που αφορούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Γιατί υπήρξαν διαλέξεις για το ευρύτερο κοινό που <<φώτισαν>> τον απλό πολίτη για τη σχέση της καρδιαγγειακής υγείας με άλλες συνοσηρότητες, με κακές περιβαλλοντικές επιδράσεις (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, βαρέα μέταλλα), με την κλιματική αλλαγή (πλημμύρες, λοιμώξεις). Γιατί ακούστηκε και η φωνή των λειτουργών στις τοπικές δομές υγείας περιγράφοντας καρδιαγγειακά περιστατικά που διαχειρίστηκαν στα ΚΥ , στα ΠΙ και στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολλογίου , αλλά προβλήθηκε με αντίστοιχη διάλεξη και η ιστορια κι οι αρχαιολογικοί θησαυροί αυτού του τόπου.
Φυγαμε πολύ περήφανοι. Γιατί νιώσαμε ότι τούτος ο παραμελημένος, μόνο από ανθρώπους , τόπος κι όχι από το Θεό και τη μάνα φύση (ευτυχώς) , έχει γεννήσει <<θηρία μόρφωσης, ανθρωπιάς και προσφοράς>>. Από την Τριχωνίδα και τον ορεινό Βάλτο , στη θέση του προεδρείου η κορυφή της Ιατρικής: K. Τσιούφης, Γ. Σιάσος , Ν .Αρκαδόπουλος .Kι αναρωτιόσουν πόσοι άλλοι τόποι έχουν αυτό το προνόμιο; Από τα μικρά χωριουδάκια …στην κορυφή του ΕΚΠΑ κι όχι μόνο! Και κοντά τους εξίσου σπουδαίοι δικοί μας επιστήμονες-πανεπιστημιακοί: από Μεσολόγγι τα αδέλφια Βλαχόπουλος Σ και Χ, από Ναυπακτία Καλαβρουζιώτης Ι . και από Αγρίνιο Μπούρος Δ. , Δημητριάδης Κ., Τριάντης Γ, Τριανταφυλλίδης Β και Στραβοδήμος Κ. Όλοι εδώ για να μιλήσουν , να διαλεχθούν, να μεταλαμπαδεύσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους , αλλά και ν ακούσουν, να ρωτήσουν και να ενημερώσουν. Και μαζί μ αυτούς και νέοι γιατροί στο ξεκίνημά τους ( Λαϊνά Α., Π. Τσιούφης, Α. Υφαντής). Κι ήταν εκεί γιατροί της περιοχής μας που αφουγκράζονταν την ενημέρωση , την εξέλιξη της επιστήμης τους κι ευγνωμονούσαν αυτούς τους επιστήμονες που δεν έχουν ωράρια και χόμπυ, αφού το χόμπυ τους είναι η έρευνα κι η διερεύνηση του κάθε ιατρικού περιστατικού.
Φύγαμε συγκινημένοι. Γιατί εκεί νιώσαμε τη χαρά και το καμάρι του δασκάλου για το πετυχημένο και σπουδαίο έργο του. Είδαμε ηλικιωμένους-εδώ και χρόνια συνταξιούχους_ καθηγητές και δασκάλους της περιοχής μας που ήρθαν να καμαρώσουν τους παλιούς μαθητές τους. Τα παιδιά των μονοθέσιων και διθέσιων δημοτικών σχολείων του νομού μας, των εξατάξιων γυμνασίων και μετέπειτα γενικών λυκείων, που σήμερα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα . Εκεί ένιωθες ότι ο χαμηλόμισθος δάσκαλος της χώρας μας δε μέτρησε την προσφορά του και το μεράκι στη διδασκαλία , ανάλογα με τις αποδοχές του !Κι έβλεπες δίπλα σου και φοιτητές ή υποψήφιους φοιτητές να αφουγκράζονται ακόμα και την ανάσα των πανεπιστημιακών, που καθόταν δίπλα τους σαν απλοί ακροατές, προσπαθώντας να νιώσουν κάτι από αυτό που λέμε λειτούργημα κι όχι επάγγελμα. Και η αλυσίδα της εκπαίδευσης ξεδιπλωνόταν μπροστά μας σε όλες τις φάσεις. Κοίταζες τους ειδικευόμενους – μαθητευόμενους των <<τεράτων γνώσης της ιατρικής>>, και βίωνες την αγωνία τους όταν καλούνταν στο τέλος της εισήγησης τους να διευκρινίσουν, να αναλύσουν και να βρουν λύση στα ερωτήματα όχι μόνο του ακροατηρίου, αλλά και των ‘’μεγα-θηρίων’’ της καρδιολογίας, της καρδιοχειρουργικής κτλ κτλ.
Και ναι, θαύμαζες την επιστημονική τους κατάρτιση και σαν εκπαιδευτικός βίωνες και την ικανοποίηση των πανεπιστημιακών τους δασκάλων μετά από κάθε πετυχημένη διάλεξη. Συνειρμικά ο νους έτρεχε στις άπειρες ώρες μελέτης , κόπου και στρες που κρύβεται πίσω από αυτό που εμείς απολαύσαμε. Πώς να μη συγκινηθείς όταν βλέπεις νέους γιατρούς απ όλη την Ελλάδα , στο ξεκίνημα τοuς ν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και την πρόσκληση του συντοπίτη μας καθηγητή να αφιερώσουν ένα τριήμερο στο Αγρίνιο για την υγεία και την προσφορά στον άνθρωπο.
Ναι, είναι όλοι αυτοί οι λειτουργοί, οι ακούραστοι, οι εργάτες της γνώσης και της έρευνας που παλεύουν για τον άνθρωπο και το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Αυτοί που έμειναν στην Ελλάδα μας και δεν ξέχασαν ούτε την Αιτωλοακαρνανία, ούτε τα χωριά τους που τους χάρισαν το καθαρό μυαλό και την ηρεμία για τη διαρκή μελέτη που τους επέβαλε ο δρόμος που επέλεξαν. Δικοί μας επιστήμονες που έφτασαν ψηλά στην ιεραρχία της ιατρικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας , αλλά επιστρέφουν στη γενέτειρα για να δώσουν τα φώτα τους σε μας που μείναμε κλεισμένοι ανάμεσα στα βουνά μας , τον Αχελώο , τις τόσες λίμνες , τα αναξιοποίητα αρχαία θέατρα. Σε μας εδώ που μένουμε, οι περισσότεροι ,έγκλειστοι στην επαγγελματική κατάρτιση που πήραμε μόνο σαν φοιτητές. Και μετά …’’μη μου τους κύκλους τάραττε’’ με την εξέλιξη της γνώσης ή την ανταλλαγή απόψεων!! Στους πολλούς από μας, που είτε υπηρετούμε τον τομέα της υγείας είτε όχι, δε μας αρέσει το ‘’ ξε-βόλεμα’ ’από την καρέκλα του καφέ, του πνευματικού και μορφωτικού μας εγκλεισμού. Σε κάποιους που το μόνο ξεβόλεμά τους ήρθε προεκλογικά, περιοδεύοντας στα χωριά μας (ευτυχώς που έμαθαν ότι όχι μόνο τα καφέ αλλά και η Μακρυνεία είναι δίπλα στην Τριχωνίδα , ότι το Χαλκιόπουλο έχει ιαματικές πηγές , ότι η Αρχαία Στράτος είναι δίπλα στο Αγρίνιο…γιατί τι χρειάζεται η γεωγραφία κι η ιστορία που προσπαθούσε ο δάσκαλος να τους μάθει;). Ναι ήταν εδώ αυτοί οι λειτουργοί που το έργο τους δυστυχώς δεν προβάλλεται από τα κάθε είδους ΜΜΕ της χώρας μας , ενώ υπερ-προβάλλεται το <<παραδοσιακό πανηγύρι>> όπου οι φιάλες ουίσκι αδειάζονται στις φλόγες , πάνω στο τσακίρ-κέφι των γλετζέδων!
Παρ όλα τούτα , όσοι είμασταν στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 29-30 Σεπτέβρη 2023 ( όπως και το 2016 και το 2019) φύγαμε με ελπίδα . Ναι, αυτός ο τόπος μάλλον έχει ελπίδα . Η σωτηρία και του μικρόκοσμου της Αιτ/νίας του Πατρο-Κοσμά και του μακρόκοσμου της χώρας μας δεν θα έρθει ούτε από πολιτικούς ούτε από αγράμματους ούτε από βολεμένους στο ωράριο του γραφείου . Θα την κρατήσουν <<με νύχια και με δόντια>> τα γράμματα, τα σχολεία μας, οι δάσκαλοι, τα Πανεπιστήμια, η ΑΝΘΡΩΠΙΑ κι Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Γιατί ,αυτή την παγκόσμια ημέρα της καρδιάς , εδώ στο Αγρίνιο, η Α καρδιολογική κλινική (ΕΚΠΑ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου μας δίδαξε ότι <<ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ>>.
Χριστίνα Τσιούφη-Υφαντή (χημικός)