Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

“Ο Απροσκύνητος” στη Βόνιτσα

“Ο Απροσκύνητος”  στη Βόνιτσα

pol-aproskynitos
Σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου και ώρα 21.00 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονος στην Βόνιτσα στο Ενετικό Borgo, παρουσιάζεται “Ο Απροσκύνητος” Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων.

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Παντελής Αποστολάκης, καλεί στην εκδήλωση:

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας βρίσκονται στην κορύφωση τους. Σήμερα στην Βόνιτσα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονος στην Βόνιτσα στο Ενετικό Borgo στις  θα γίνει μια ξεχωριστή εκδήλωση ,μια εκδήλωση μνήμης ,μια εκδήλωση που τα ιστορικά γεγονότα θα παρουσιασθούν με ένα διαφορετικό τρόπο που πραγματικά θα συγκλονίσουν

Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , την Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων και  τοπικούς συλλόγους  παρουσιάζει σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου στην Πλατειά της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος στις 21.00 μμ

«τον Απροσκύνητο» Σαρακατσάνο Στέργιος Κουμπάρος από την  Βλισόρα Παλιαμπέλων

Συμμετέχουν :

-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ,

-Σύλλογος Σαρακατσάνων  Πρέβεζας «Τα Χειμαδιά»

-Ακαδημία Μελετών Παλιαμπέλων «Κοσμάς Ο Αιτωλός»

-Σύλλογος των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών,

-ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ.

Ιστορικά κείμενα:

Ντίνος Στυλιανός.

Παρουσιάζουν :

Ντομένικα Ρέγκου (τραγούδι)

Γάσπαρης Μάμμας (κλαρινέτο)

Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα)

Χορός και τραγούδι από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Πρέβεζας.

Γητευτής:

Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος

Λεπτομέρειες :

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άμυνα της Λευκάδας (1800-1807), την σύναξη στου Μαγεμένου και την «Μεγάλη Πολιτεία» των Κλεφτών Ξηρομέρου-Βάλτου και Αγράφων.

Το 1807 η Λευκάδα σώθηκε από τις επιθέσεις του Αλή Πασά χάρη στο άξιο στρατηγικής σχέδιο του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος εκτός από τα οχυρωματικά έργα στις ακτές της Λευκάδας, κάλεσε και εξόπλισε την Μεγάλη Πολιτεία των κλεφτών για να κτυπούν τον Αλή από τα  ανατολικά. Όμως στα τέλη Ιουλίου 1807, η τσαρική Ρωσία, με την συνθήκη του Τιλσίτ, παραδίδει την Λευκάδα στους αυτοκρατορικούς Γάλλους. Ο Ιωάννης Καποδιστρίας πριν αναχωρήσει από την Λευκάδα προσπαθεί με διατάγματα να χορηγήσει προστασία στους αγωνιστές κλέφτες.

Ο Αλή Πασάς σαρώνει το Ξηρόμερο ζητώντας το «Ράϊ» δηλ. το προσκύνημα ή το κεφάλι κάθε κλέφτη. Οι αρματολοί βοηθούν το προσκύνημα στον Αλή και οι αγωνιστές οδηγούνται στην τραγωδία του προσκυνήματος στα Γιάννενα.

Ένας όμως κλέφτης, ο Σαρακατσάνο Στέργιος Κουμπάρος της Βλισόρας Παλιαμπέλων, δεν προσκυνά και συνεχίζει τον αγώνα.

«…Σε αυτή την ψυχή, δεν μπορούσαν να σβήσουν οι αξίες, να διαγραφούν όλα αυτά που έζησε σαν ελεύθερος, σαν νικητής έστω και στον μικρό πόλεμο της άμυνας της Λευκάδας. Τις μεγάλες στιγμές που έζησε, την αναγνώριση των αγώνων του από τον πιο σπουδαίο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια, αυτόν που, λίγα χρόνια μετά, έφτασε στο μεγαλύτερο αξίωμα που έχει λάβει Έλληνας σε ξένη χώρα. Ο άνδρας με το μικρό ανάστημα, ο μελλοντικός υπουργός της Τσαρικής Ρωσίας, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε, τον αποκάλεσε «Μεγάλη Πολιτεία». Ο Στέργιος Κουμπάρος ένοιωσε πώς είναι να είσαι ελεύθερος και να έχεις μια θέση μέσα σε μια κοινωνία, να έχεις την αναγνώριση των αγώνων σου και ο πρώτος στην τάξη να γίνεται ένα με εσένα. Είδε τι άξιζε το «αγωνίζεσθαι» για την ελευθερία.

Στις ημέρες της σύναξης στου Μαγεμένου έζησε ημέρες ελευθερίας. Διάβαινε στις στράτες της Λευκάδας χωρίς να φυλάγεται από το βόλι, περπατούσε και χαιρόταν την αίσθηση της ελευθερίας. Είχε το σεβασμό των κατοίκων της Λευκάδας, κατάλαβε τι σημαίνει να ζεις και να συμμετέχεις σε μια ελεύθερη κοινωνία με αλληλοσεβασμό…..»

Μια ιστορία που σώθηκε στα Παλιάμπελα της Αιτ/νιας και επιβεβαιώνεται από τα Ρωσικά – Γαλλικά και Σαρακατσάνων αρχεία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.