Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Ο δεκάλογος του καλού τσακωμού για το Brexit

Ο δεκάλογος του καλού τσακωμού για το Brexit

Πάλι τα ίδια

(φωτογραφία από γνήσιους αγωνιστές: Άντε πάλι τα ίδια…)

Όπως πέρυσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, βρήκαμε κοσκινάκι για να τσακωθούμε, όχι κατά μέτωπο, κυρίως μέσω facebook και twitter. Φέτος αφορμή είναι το Brexit. Ενοχλεί λίγο ότι είπαν πιο δυνατό «όχι» από το δικό μας οι «φλώροι» οι Βρετανοί, άσε που εκείνοι μπορεί να το εφαρμόσουν κιόλας! Μέσα στον πανικό, αριστεροί στον τοίχο τους φαντασιώνονται την επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης με τον Φάραντζ, τη Λεπέν και τον Γκρίλο κερδισμένους! Και φιλελεύθεροι «ενωτικοί» και «φεντεραλιστές» θέλουν παράλληλα την Ευρώπη με αυστηρά όρια, σφιχτά σύνορα και χωρίς πολλούς πρόσφυγες…

Καθώς όλοι μαζί βρίζουν όποιον λέει κάτι μη δημοφιλές, ας πάμε σε έναν δεκάλογο του καλού φιλικού τσακωμού στα δίκτυα.

1)Καλά έκαναν και βγήκαν οι Άγγλοι από όπου γούσταραν. Η δημοκρατία είναι σοφό σύστημα, περιλαμβάνει μέσα και τις οριακές καταστάσεις και το ποσοστό των εξοργισμένων ή των παραπλανημένων. Όπως και να έχει, δεν μπορείς να μένεις σε μια ένωση με τους μισούς πολίτες σου να είναι έτοιμοι να ακούσουν και να πειστούν από τον Μπαλτάκο της Βρετανίας.

2)Καλά κάνουν όσοι αναλύουν τα δικά τους, π.χ. ότι βγήκαν οι Άγγλοι γιατί τους ενοχλούσαν οι φράχτες! Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν, κανένα πρόβλημα.

3)Καλά κάνετε όσοι έχετε πολύ χρόνο και κρίνετε τους πάντες. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας σκοτίζει στον «τοίχο» σας, αρκεί, βέβαια, να μη θέλετε να το βουλώσουν, να πάθουν ψόφο όσοι σας ενοχλούν. Και φυσικά κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει «ηλίθιους» τους ψηφοφόρους, αρκεί αν είναι έτοιμος να αμφισβητήσει το αλάθητό τους.

4)Καλά κάνουν όλα τα επαγγέλματα και λένε τη γνώμη τους, μετράει το ίδιο με των δημοσιογράφων, άλλωστε και οι δύο παρακολουθούν δημοσκοπήσεις, οι οποίες μονίμως κάνουν λάθος από όταν μπήκαν τα social media στο παιχνίδι. Πιο πολύ μετρά η γνώμη των ταξιτζήδων που βλέπουν και πολύ κόσμο καθημερινά.Βέβαια, είναι κακό να βρίζετε τους δημοσιογράφους από το γραφείο σας ή το μαγαζί σας  και όταν θέλετε να δημοσιεύσετε κάτι, όταν θέλετε προβολή για κοινωνικό, αθλητικό, προσωπικό θέμα να παίρνετε αυτούς τους γελοίους καραγκιόζηδες που «για ένα πεντάευρο γράφουν ότι θες».

5)Καλά κάνετε όλοι μαζί και έχετε επαναφέρει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα του δικού μας δημοψηφίσματος, αφού εμείς δεν κάναμε ό,τι έβγαλε το δημοψήφισμα! Περί εξεγερτικής ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ακόμα κι αν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα που έγινε σε μια βδομάδα και κανείς δεν θυμάται την ερώτηση που έθετε.

6)Καλά κάνετε κι αναρωτιέστε όλοι γιατί δεν φεύγουμε κι εμείς, ακόμα κι αν η απάντηση είναι προφανής, “για να χρωστάμε σε έναν τα δανεικά για πρόωρες συντάξεις”, σε έναν κι όχι διάσπαρτα σε όλο τον πλανήτη.

7)Καλά κάνετε κι εσείς που συγκρίνετε την Ελλάδα με την Αγγλία. Μπορεί εκείνοι να έκαναν δημοψήφισμα σαφές σε έναν χρόνο κι εμείς ένα συνονθύλευμα σε μια βδομάδα. Μπορεί εκεί ο πρωθυπουργός να έχει ήδη δηλώσει ότι θα φύγει ενώ ο δικός μας να κάνει υποδείξεις. Μπορεί εκείνοι να είναι μια δυνατή χώρα. Μην εκπλαγεί κανείς αν οι εξελίξεις είναι παράξενες ακόμη και για σοβαρό κράτος όπως η Βρετανία.

8)Καλά κάνετε εσείς με τα ακριβά σας σπίτια και θέλετε ηρωισμούς κι εξόδους, αλλά δεν μπορούν όλοι να είναι τόσο δυνατοί, τι να κάνουμε, φοβάται ο πολύς κόσμος.

9)Καλά κάνετε και κράζετε ο ένας τον άλλο στο facebook, ακόμα και παλιοί φίλοι μεταξύ τους, έτσι δεν κάνατε και πέρυσι και μετά το μετανιώνατε;

10)Καλά κάνετε και νομίζετε ότι η Αγγλία ψήφισε κατά του καπιταλισμού και της κυριαρχίας των τραπεζών. Κάποιος άλλος μπορεί να έμαθε ότι δύο αιχμές είχε η brexit γραμμή: «Όχι άλλους ξένους» και «όχι άλλα λεφτά σε κάτι χώρες σαν την Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη φαίνεται να μην πείθει κανέναν πια και δεν μπορεί να είναι «ενωμένη» για να μην ξαναγίνει πόλεμος…

Δημοκρατία έχουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αγάπη μόνο.

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Άδραξε την μέρα

    Ο αυριανισμός καλά κρατεί[μιλάω για την εφημερίδα]…Και το χειρότερο,υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που διαβάζουν και πιστεύουν αυτά τα αστεία.Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Τσίπρας “αντιστέκεται”στην καπιταλιστική Ευρώπη,ή όταν θα έρθει ο επόμενος, θα βάλει τη χώρα στον ίσιο δρόμο και θα αλλάξει την κατάσταση.Για γέλια δηλαδή,αλλά και για κλάματα.Μειώνεται ο αριθμός αυτών των ανθρώπων βέβαια με τον χρόνο,αλλά υπάρχουν.Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί έχουν παραμεριστεί στην Ευρώπη,έχουν γίνει υπηρέτες “των αγορών” και της καπιταλιστικής αδηφαγίας.Τρανότερο παράδειγμα μαριονέτας των συμφερόντων και πειραματόζωο ταυτόχρονα, αυτός ο Κάμερον της Αγγλίας.
    Αυτή η Ευρώπη πάντως δεν έχει καμμία τύχη.Οι ανισότητες και η φτώχεια μεγενθύνονται,η ξενοφοβία και ο υφέρπων φασισμός είναι στις “δόξες τους”.
    Και μιλάμε για σοβαρές χώρες και όχι για μας που περιμένουμε με ανοικτή την παλάμη για να επιβιώσουμε.Οι λαοί θα αλλάξουν την Ευρώπη και όχι κάποιες ομάδες προβληματισμού ή δεξαμενές σκέψεις ή τα think tank που λένε και οι νεοέλληνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.