Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Ο εκλογικός νόμος που ακόμη και υποψήφιοι αγνοούν!

Όταν κυκλοφόρησε ο Κλεισθένης 1 στην πιάτσα οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα κοινά σταμάτησαν πάνω στις διαπιστώσεις για την αναλογικότητα. Ή για τον αχταρμά που μπορεί να προκαλούνταν από συνεχή τοπικά δημοψηφίσματα, βούτυρο στο ψωμί μειοψηφιών που θέλουν να έχουν λόγο δυσανάλογο προς την αριθμητική τους αποτύπωση στην κοινωνία.

Στην πορεία όμως διαπίστωσαν εκείνοι που αποφάσισαν να αναμιχθούν ότι ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος έχει μερικά άλλα ενδιαφέροντα σημεία που δεν τα είχαν υπόψη τους. Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι αυτό που λέμε «κουλτούρα συνεργασιών».

Με λίγα λόγια, ο εκάστοτε σημερινός δήμαρχος, είτε εκλεγεί ξανά είτε όχι, για να μπορέσει να ολοκληρώσει την θητεία του μετά τις εκλογές θα πρέπει να… μαλακώσει, να γίνει πιο προσιτός και συμπαθής και να συνεργαστεί περισσότερο με την αντιπολίτευση! Αυτό συμβαίνει γιατί η θητεία που τρέχει τώρα θα ολοκληρωθεί με τον καινούριο νόμο και όχι με εκείνον με τον οποίο εξελέγησαν οι προηγούμενοι. Θα χρειαστεί όρεξη και υπομονή δηλαδή έτσι ή αλλιώς.

Για τους καινούριους, δε, δημάρχους και περιφερειάρχες οι δυσκολίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Δεν είναι μόνο ότι οι πλειοψηφίες θα είναι μικρές και οριακές και θα χρειαστούν συνεργασίες παρατάξεων. Οι πλειοψηφίες μπορεί να επεκταθούν με κάποια τροποποίηση του νόμου που αυτό τον καιρό συζητείται, ούτως ή άλλως, να παίρνει δηλαδή κάποιο μπόνους σε συμβούλους για την νικήτρια παράταξη.

Τι θα γίνει όμως με την πρόβλεψη του νόμου για αντιδημάρχους ή αντιπεριφερειάρχες από την αντιπολίτευση; Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί απλά δεν ξέρουμε ακόμη τα ποσοστά που θα απαιτούνται. Άλλωστε αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει και όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης προ  ημερών, με κάποια… δημιουργική ασάφεια είναι η αλήθεια. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη ισχύει σε άλλους θεσμούς(π.χ. τα επιμελητήρια) και θα ισχύσει και στην Αυτοδιοίκηση, η αντιπολίτευση δηλαδή να έχει έναν ή περισσότερους αντιδημάρχους ανάλογα με τα ποσοστά που θα προκύψουν από την κάλπη!

Η ασάφεια υπάρχει ακόμη όπως και στα θέματα των προέδρων των κοινοτήτων κάτω από 300 κατοίκους κ.α. ,όμως είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που ξέρανε οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να τα αφήσουν. Καταρχήν όσοι κατεβάσουν πλήρη συνδυασμό πρέπει να προετοιμαστούν π.χ. για πολύ δυνατά ψηφοδέλτια στην περιφέρεια των δήμων διότι ενδέχεται οι θέσεις στο  κέντρο των πόλεων να καταλαμβάνονται από τους μικρότερους συνδυασμούς που θα έχουν ρίξει το βάρος τους μέσα στην κυρίως πόλη. Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις…

Οπότε, είναι ξεκάθαρο: μιλάμε για εντελώς άλλες εκλογές από το παρελθόν και καλό είναι να προσέξουν όλοι την γνώμη των ανθυποψηφίων τους για εκείνους!

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. 7

    Κρίμα εσένα που δεν σε έχει αξιοποίηση κάπου ο κύριος Μητσοτάκης η ο κύριος τίποτα Παπαναστασιου τέτοιο μυαλό και το αφήνουν ανεκμετάλλευτο

  2. Ανώνυμος

    Ροδιτη μη γελοιοποιησε αλλοοοοοοοοοοοοο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.