Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 23 Μαΐου, αποφάσισαν να κλείσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα και πολυϊατρεία αντιδρώντας στα δυσβάσταχτα rebate και claw back που έχουν γονατίσει τον κλάδο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου ανακοίνωσε τη στήριξη του στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από το κοινό μέτωπο των ενώσεων Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών. Οι ιδιωτικές μονάδες Εργαστηριακής και Κλινικοεργαστηριακής Ιατρικής, σε όλη την Χώρα, θα είναι κλειστές στις 23, 24 και 25 Μαΐου 2019 .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου υπογραμμίζει πως τα ιδιωτικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν το 95% περίπου των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καταρρέουν κάτω απ’ το δυσβάσταχτο clawback, που αντί να μειώνεται, αυξάνεται κάθε χρόνο.
Καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου και να αγωνιστούν για οριστική κατάργηση του clawback και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε) ,ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) που καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν δυναμικά προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Με επιστολή τους οι, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εργαστηριακοί γιατροί, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, μικροβιολόγοι, πυρηνικοί γιατροί, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι και πολλές ακόμη ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης, ζητούν από τον Προεδρο του Οργανισμού Βασίλη Πλαγιανάκο να επανεξετάσει τα πρόσφατα μέτρα που πλήττουν τον κλάδο τους.
Του γνωστοποιούν, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη και για τρεις ημέρες θα κρατήσουν κλειστά τα εργαστήριά τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις.
Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν: αύξηση του “εικονικού”, και “ελλειμματικού” όπως λένε, “προϋπολογισμού των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν από την τσέπη τους τις υπερβάσεις του, ως υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στο κράτος.
Αναφέρουν σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: “Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάσει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και clawback).
(…) Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε (τον προϋπολογισμό) περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;” αναρωτιούνται οι γιατροί και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων“.
Τα μέλη των έντεκα Σωματείων δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, “προστατεύοντας κατ’αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους“.

Πληροφορίες και από iatropedia.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Αυτα ειναι τα πλεονασματα και απο που βγαινουν…για εκτη συνεχομενη χρονια ολοι παροχοι υγειας χανουν το 60 τοις εκατο των υπηρεσιων που προσφερουν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.