Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

O Kατσούλης απαντά στο “κατόπιν ενεργειών μου” του Καραπάνου

«Το κοινωνικό δίκτυο υπάρχει στο Μεσολόγγι κε Καραπάνο, δεν χρειάζεται να το εφεύρετε ή να παρέμβετε !!!»

karapanos-katsoulisΤην έντονη αντίδραση του απερχόμενου δημάρχου Μεσολογγίου προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση Νίκου Καραπάνου (ΕΔΩ). Ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου υποστήριξε πως με πρωτοβουλία του εξασφαλίστηκαν 1,5 εκ. € για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα να δημιουργείται στο Μεσολόγγι δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους για να λάβει την ακόλουθη απάντηση Κατσούλη:

Με έκπληξη διάβασα χθες στα τοπικά ΜΜΕ, δηλώσεις του κου Καραπάνου σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς και το ΚΔΑΠ του δήμου μας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σε μία δύσκολη περίοδο για τους γονείς, το Μεσολόγγι έκανε ένα μεγάλο βήμα στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, όπως το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η νέα Δημοτική Αρχή, πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, πέτυχε να εξασφαλίσει προς όφελος των γονέων, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των Δημοτών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, να βελτιώσουμε το επίπεδο φιλοξενίας των παιδιών και να προσφέρουμε στους γονείς τη δυνατότητα να απασχολήσουν τα παιδιά τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσολογγίου κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου το 15% της επιχορήγησης της Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της νέας Δημοτικής Αρχής που προετοίμασε και υπέβαλε τον σχετικό φάκελο που ήταν πλήρης και έγινε αποδεκτός.”

Αν οι ανωτέρω δηλώσεις ευσταθούν, τότε είτε οι συνεργάτες του είναι λάθος πληροφορημένοι και τον εκθέτουν, είτε σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για επικοινωνιακή φάρσα που προσεγγίζει τα όρια της πολιτικής αστειότητας. Διότι:

  1. 1.      «Δημιουργία κοινωνικού δικτύου προστασίας», δεν συγκροτείται για πρώτη φορά στο δήμο μας. Τρία χρόνια υφίσταται με αποτέλεσμα: (Α) Να λειτουργούν 10 Παιδικοί σταθμοί, δυο εξ αυτών Βρεφονηπιακοί, καθώς και δυο νέοι σε Γουριά και Μεσολόγγι, με ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου. (Β) Σε αυτούς φιλοξενήθηκαν την περίοδο 2013 – 2014, 315 παιδιά και 51 νήπια. Σύνολο 366 παιδιά. (Γ)Όλοι λειτουργούν χωρίς τροφεία, δηλαδή με μηδενική επιβάρυνση των γονιών. (Δ) Έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης – επισκευής μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 98.0098,09 €. (Ε) Το ΚΔΑΠ λειτούργησε φέτος με 150 παιδιά και 26 εργαζόμενους, με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου. Μεταστεγάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο ανακαινισμένο σε χρόνο ρεκόρ και με το ποσό των 30.000 € περίπου, κτίριο του παλαιού 4ου Δημοτικού Σχολείου, ώστε να δύναται φέτος να υποδεχθεί περισσότερα παιδιά, πάντοτε δωρεάν. (ΣΤ) Αυτό το «δίκτυο κοινωνικής προστασίας» δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί, αν ο δήμος τρία χρόνια τώρα δεν εξασφάλιζε για τους παιδικούς σταθμούς, σε συνεργασία με την ΑΝΑΙΤ, την αντίστοιχη επιχορήγηση μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» που διαχειρίζεται η Ε.Ε.Α.Τ.Α (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Επομένως αν κάποιοι τώρα «ανακάλυψαν την Αμερική», μάλλον περί έλλειψης σοβαρότητας πρόκειται. Ας ρίξουν μια ματιά στο site της Ε.Ε.Α.Τ.Α.
  2. 2.      Η αντίστοιχη πρόσκληση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2015 (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1551), άνοιξε στις 2 Ιουλίου 2014 και διαθέτει λιγότερους πόρους σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιχορηγούνται όπως και πέρυσι και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Το Πνευματικό Κέντρο κατέθεσε εγκαίρως και με εγγυητική 24.822 € την πρόταση του για συνολικά 486 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και βρίσκεται στον «Προσωρινό Πίνακα Επιλέξιμων Δομών Δυτικής Ελλάδας». Στην πράξη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά θα εγκριθεί η πρόταση μας και θα φιλοξενηθούν 486 παιδιά, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ωφελούμενες γυναίκες» που θα καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση. Έχει γίνει εδώ και μήνες η σχετική προεργασία ενημέρωσης των γονέων, όμως αυτή δεν εξασφαλίζει και τον αντίστοιχο αριθμό ωφελουμένων. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό να οφείλεται στη «νέα Δημοτική Αρχή, που πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, πέτυχε να εξασφαλίσει προς όφελος των γονέων, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ» και η οποία «προετοίμασε και υπέβαλε τον σχετικό φάκελο που ήταν πλήρης και έγινε αποδεκτός.” Εξ όσων γνωρίζω και υποδηλώνει η κοινή λογική, ο φάκελος υποβλήθηκε από την τωρινή διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, με τον ίδιο τρόπο, όπως και τις τρείς προηγούμενες χρονιές, μέσω της ΑΝΑΙΤ. Ο Ιούλιος του 2014 απέχει αρκετά από την Πρωταπριλιά του 2015!
  1. Όσον αφορά το ΚΔΑΠ επαναλαμβάνω. Φέτος έχουμε τη δυνατότητα λόγω της μεταστέγασης να φιλοξενηθούν πολλαπλάσια παιδιά. Η χωρητικότητα του φθάνει έως και 400. Η πρόταση δε που υπέβαλε η τωρινή διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι τεκμηριωμένη και δεν χρειάζεται να «έχεις μπάρμπα στην Κορώνη» για να εγκριθεί. Άλλωστε κανένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν λειτουργεί «με μέσον». Ελπίζω δε να μην επιστρέψουμε στην αειμνήστου παλαιοκομματική εποχή «του κατόπιν ενεργειών μου».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.