Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εφ’ όλης της ύλης στο AGRINIOTV

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εφ’ όλης της ύλης στο AGRINIOTV

Eφ’ όλης της ύλης μίλησε στο AGRINIOTV ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης

Ο κ.Φαρμάκης έδωσε απαντήσεις και εξήγησε με κατανοητό τρόπο τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με το οραματικό έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και την παρέμβασή στην λιμνοθάλασσα, τη δουλειά στην Περιφέρεια για την αξιοποίηση προγραμμάτων και πόρων, την χρηματοδότηση και την υποστήριξη δήμων και περιοχών που υστερούν.

Απάντησε για το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση των πληττόμενων μμε και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αλλά και την δεύτερη φάση του προγράμματος, την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και για τον ρόλο της Περιφέρειας στα μεγάλα έργα υποδομής.

Βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσακανίκα:

Για τον κορωνοϊό (σ.σ. η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν η Αιτωλοακαρνανία τεθεί στο «βαθύ κόκκινο):

Είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα, ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια που δέχτηκε ισχυρό «πλήγμα», είχαμε και από τους πρώτους θανάτους με αυτόν του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη. Αυτό μας σόκαρε και μας έκανε να καταλάβουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα και το κάναμε μέχρι ενός σημείου. Περάσαμε ένα καλοκαίρι που ήμασταν covid-free, μια πραγματική κατάκτηση όλων. Είδαμε να πιάνουν τόπο οι υγειονομικές και προωθητικές προσπάθειες και να γίνεται πραγματικότητα σε όλη την Περιφέρεια η προσέλκυση εσωτερικών τουριστών. Μετά τον Σεπτέμβρη είδαμε μια κούραση και χαλάρωση που οδήγησε στο σήμερα, βέβαια σε αυτό συνέτεινε και η μετάλλαξη του ιού.

Για το αν είναι ικανοποιημένος για τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας:

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Μπορούμε να πούμε ότι δεν μείναμε από την πρώτη στιγμή αμέτοχοι. Ήμασταν εκεί για να στηρίξουμε και με κλίνες ΜΕΘ και με ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και με rapid και μοριακά tests και φυσικά ήμασταν εκεί να σταθούμε και στην ανάγκη του προσωπικού. Εισφέραμε 21 εκ. από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας προς το ΕΣΥ για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για τις Ενεργειακές Κοινότητες:

Όλα τα οράματα ξεκινάνε από ανάγκες. Παρατηρήσαμε -και δεν ήμασταν οι μόνοι- ότι οι αγρότες κάθε καλοκαίρι κινδυνεύουν να «κατέβει» ο διακόπτης και να μην έχουν να ποτίσουν. Το θέμα είναι πότε και πώς καταφέρνεις να συντονίσεις 38 οργανισμούς της Δυτικής Ελλάδας, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους, ΔΕΥΑ, σε όλο το μήκος της Περιφέρειας, ενώνοντάς τους σε μία «ενεργειακή συμμαχία» ώστε να παράξουμε την ενέργεια για να λειτουργούμε.

Τι πετυχαίνουμε; Αφενός μεν την οικονομία για το μέλλον, αφετέρου για όσους έχουν οφειλές, τους ΤΟΕΒ δηλαδή, να ξεπληρώσουν τα παλιά τους χρέη. Ναι μεν απλή σκέψη αλλά για πρώτη φορά απέκτησε εκτός από βάση συζήτησης μία μορφή και είμαστε πλέον σε θέση να συστήσουμε αυτές τις κοινότητες. Φιλοδοξούμε αυτό το σχέδιο να αποτελέσει πιλότο και να αποτελέσει συνέχεια είτε για εμάς τους ίδιους είτε για ολόκληρη τη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν πατήθηκε το κουμπί και θα γίνει αύριο. Έχει δουλειά.

Ακολουθεί η σύσταση των ενεργειακών κοινοτήτων, η αναζήτηση της χρηματοδότησης, που δεν είναι απλή διαδικασία, αν και έχουμε τη δυνατότητα. Γιατί επιλέξαμε να λειτουργήσουμε με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Θέλαμε να κάνουμε ένα έργο τόσο μεγάλο και να δημιουργήσει οικονομία κλίμακος που θα το κάνει συμφέρον προς την κατασκευή άρα και τη χρηματοδότησή του.

Για το αν υπάρχουν Δήμοι που διαφωνούν ή είναι σκεπτικοί:

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση από τους ΤΟΕΒ. Μετά πήγε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενημερώσαμε όλους τους Δήμους. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν αυτοί που συμμετέχουν. Δεν αποκλείεται κανένας και δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να το κάνει μαζί με την Περιφέρεια. Είναι δικαίωμα του καθενός, το έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο του Αγρινίου για παράδειγμα. Οι μεγαλύτεροι δήμοι θα μπορούσαν να το κάνουν και μόνοι τους, εμείς είμαστε εδώ για όλους.

Για τη συνεργασία με τον Σπήλιο Λιβανό και τις παρεμβάσεις στη Λιμνοθάλασσα:

Παλιά ιστορία. Οι αρχικές μελέτες είχαν πάρει έγκριση το 2008, οι περιβαλλοντικοί όροι δόθηκαν το 2015. Υπάρχει από το 2019 πρόσκληση από την Διαχειριστική του Θάλασσα-Αλιεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο για όλη τη χώρα έδινε τη δυνατότητα να δοθούν 25 εκ. ώστε όποιος επιθυμεί να πάρει το έργο. Κανείς μέχρι σήμερα στη χώρα δεν πήγε να πάρει αυτούς τους πόρους τους ευρωπαϊκούς. Παρότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες, εκτός των αρμοδιοτήτων μας, επειδή μιλάμε για έργο που αφορά τον τόπο μας, κινήσαμε τις διαδικασίες για τις μελέτες και τις απαλλοτριώσεις για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε «Υπουργέ, είναι έτοιμο. Αν δεν τον εντάξεις τώρα θα χαθεί». Όχι μόνο δε χάθηκε, είναι πια πραγματικότητα. Είναι μία δέσμη έργων. Το νόημα: Η λιμνοθάλασσα θα αποκτήσει οξυγόνο και από καφεκίτρινη θα γίνει γαλάζια. Θα ξαναζήσουν τα ψάρια μας.

Για τις ενστάσεις της Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου σε ότι αφορά Ενεργειακές Κοινότητες και έργα στη Λιμνοθάλασσα: 

Ως Περιφερειακή Αρχή συνεργαζόμαστε άψογα με όλες τις Δημοτικές Αρχές. Για μας η συνεργασία είναι μονόδρομος. Κάποια δημοσιεύματα που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αφορούν προσωπικές και όχι θεσμικές διαφορές. Είναι καθήκον όλων μας να υπηρετούμε τους πολίτες. Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε. Ζητήματα αντιπαραθέσεων και διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων δεν αφορούν την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη.

Για το τι άλλο «τρέχει» πέραν του ζητήματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης:

Η Περιφέρεια έχει μία στρατηγική που υπηρετεί. Στοχεύουμε σε δύο πράγματα: μεσομακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Ως προς την καθημερινότητα να μη νιώθει ανασφαλής ο πολίτης και ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα του. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει ότι είμαστε δίπλα του. Εμπροσθοβαρώς, εντάξαμε έργα υποδομής 430 εκ. ευρώ τη στιγμή που ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που εντάσσονταν παραδοσιακά ήταν τα προεκλογικά χρόνια.

Το έλλειμμα υποδομών ήταν το πρόβλημα. Επενδύσαμε στις υποδομές. Τι μας λείπει; Θέσεις εργασίας και ΑΕΠ. Αυτό δίνουν τα έργα υποδομής με πολλαπλασιαστή. Καλύπτουν ελλείψεις και χαράσσουν στρατηγική.

Για τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης περί οικειοποίησης έργων και το τι παρελήφθη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή:

Η πρώτη κουβέντα που είπαμε είναι ότι τιμούμε τη συνέχεια της διοίκησης και ότι είμαστε οι τελευταίοι που θα μηδενίσουμε τους προκατόχους μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Κανένα έργο δεν έχουμε οικειοποιηθεί. Δεν θυμάμαι να έχει γίνει πολλές φορές να καλεί Περιφερειάρχης πρώην Περιφερειάρχη σε εγκαίνια ή την πρώην Αντιπεριφερειάρχη να την παίρνει μαζί του σε έργα, μιλώ για την Αιτωλοακαρνανία. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε για κάτι που δεν κάναμε.

Μιλάμε για 430 εκ. ευρώ έργα, νέες εντάξεις. Δε θα πω δικά μου γιατί δεν αισθάνομαι ότι τα έργα έχουν νονό, πατέρα ή οραματιστή. Σε αυτόν τον τόπο έχουμε χορτάσει οράματα. Οραματιστές έχουμε πάρα πολλούς. Για να γίνει ένα όραμα πράξη και να ικανοποιηθεί η κοινωνία μεσολαβεί μεγάλη απόσταση. Αυτοί που δουλεύουν σε αυτή την απόσταση κάνουν «λάντζα». Πήξαμε στους οραματιστές και έχουμε ξεμείνει από «λαντζέρηδες». Ως τέτοιοι θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία.

Για την κριτική για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων λόγω covid

Καταρχάς, ασκείται κριτική σε πρόγραμμα που δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι τόσο αντικειμενικό όσο θα έπρεπε. Έχει δύο φάσεις. Η πρώτη των 30 εκ. και η ολοκλήρωση με τα 20 εκ. Η Περιφέρεια έχει ενισχύσει μέχρι αυτή τη στιγμή με 120 εκ. την επιχειρηματικότητα. Όχι μέσω επιδοτήσεων, αν και τεχνικά δεν είναι σωστή ορολογία, μέσω άλλων προγραμμάτων, μεταποίησης, ψηφιακού μετασχηματισμού, συν 60 εκ. που εκχωρήσαμε στο τέλος του ΠΕΠ μας. Τα εκχωρήσαμε στο Υπουργείο Ανάπυτξης το 2020 για γυρίσουν πίσω μοχλευμένα από το ΤΕΠΙΧ και τις Επιστρεπτέες.

Πήγαν σε όλους όσους η κυβέρνηση με τις πολιτικές της τα έδωσε. Τα πήρε από εμάς. Το έκαναν όλοι οι Περιφερειάρχες. Μέσω της μόχλευσης σκεφτήκαμε ότι θα έρθουν πολλαπλάσια. Τα χρήματα που εκχωρήσαμε και γύρισαν πίσω ήταν επί τρία.

Ως προς το πρόγραμμα ζητήσαμε υπερδέσμευση. Είπαμε ότι θέλουμε ρευστότητα τώρα. 30 εκ. σημαίνει 7% του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας σε ένα μήνα. Μάιο πήραμε την απόφαση, Σεπτέμβριο βγήκε στον «αέρα». Τέλειο φυσικά δεν είναι το πρόγραμμα. 30 εκ. δώσαμε με στόχο να βοηθήσουμε την απασχόληση, το πρώτο ζήτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τη βοηθήσαμε, εκ του αποτελέσματος. Σε δεύτερη φάση θα στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι.

Επωφελήθηκαν 1.000 ΑΦΜ από τις 8.000 που αιτήθηκαν. Θα ήταν 180 ΑΦΜ παραπάνω αν ήταν αντί για 50.000 το όριο 30.000. Το δεύτερο πρόγραμμα θα έχει πολύ χαμηλότερο όριο για να καλύψει την ανάγκη του αυτοαπασχολούμενου.

Γιατί πήγε στο Εισαγγελέα για να παραδώσει τους φακέλους του προγράμματος:

Πήγα στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστώ μία αρχή. Την διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Δεν πήγε ο Φαρμάκης για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Φαρμάκης δεν είναι τίποτα, είναι περαστικός, μπορεί να είναι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το ΕΣΠΑ είναι το μόνο μας αποκούμπι. Κανένας Περιφερειάρχης και ελεγκτής δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Η Ευρώπη έχει διασφαλίσει ότι η διαδικασία είναι αξιοκρατική.

Η αδικία είναι μία: ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Έγιναν 8.000 αιτήσεις. Οι προϋπολογισμοί τους ανέρχονται σε 210 εκ. Αυτή ήταν η ανάγκη του κόσμου. Από τη στιγμή που έχεις 30 εκ. μπορείς να πολλαπλασιάσεις τον άρτο; Εκεί είναι η πολιτική επιλογή: επιλέγουμε την απασχόληση. Εκεί έρχεται το περιφερειακό μας συμβούλιο και είπε «πάμε τώρα να στηρίξουμε τον μικρό, τον αυτοαπασχολούμενο».

Για το τι γίνεται με αυτούς που πιθανώς «μαγείρεψαν» στοιχεία:

Αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Κι αυτός είναι πρόσθετος λόγος που κατέφυγα εκεί. Μπορεί κάποιος να βλέπει το όνομά του στους επιτυχόντες. Πριν τα πάρει θα ελεγχθεί. Κι αν πιαστεί θα έχει άλλα προβλήματα, φορολογικά και ποινικά. Ας μη χαίρονται κάποιοι, δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Καλύτερα κάποιοι να μην έρθουν να υπογράψουν γιατί αν υπογράψουν δεν υπάρχει επιστροφή.

Για εκκρεμότητες σε έργα όπως το Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός, το Άκτιο-Αμβρακία, η σύνδεση Αγρινίου-Ιόνιας Οδού, το Αγρίνιο-Αγ. Βλάσσιος:

Όλα αυτά τα ζητήματα «σκαλίζονται». Όλα αυτά τα ζητήματα είχαν τεθεί στον αρμόδιο υπουργό, κ. Καραμανλή, σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχει η δέσμευση ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τη σύνδεση, πιέζουμε και θέσαμε εαυτόν στη διάθεσή του Υπουργείου, ακόμη και τους πόρους μας για την ωρίμανση της μελέτης. Υπήρξε δέσμευση ότι θα ξεκολλήσει η διαδικασία των μελετών για τη σύνδεση του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια ενώ σε ότι αφορά την Αμβρακία υπάρχει ήδη ανάδοχος και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες.

Αυτό δείχνει μία εικόνα σιγουριάς ότι σύντομα θα έχουμε αυτό το έργο (σ.σ: Άκτιο-Αμβρακία) που θα αλλάξει την εικόνα του νομού γιατί θα συνδέσει βορρά και νότο και θα συνδέσει το τουριστικά ανερχόμενο τμήμα του, και φυσικά καθιστά την περιοχή κόμβο σύνδεσης με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Νιώθω και έχω πληροφορίες για εξελίξεις και για το φράγμα Αχυρών, που έχει «στοιχειώσει» τις αναμνήσεις μας. Δεν είμαι αρμόδιος για ανακοινώσεις, για αυτό με βλέπετε φειδωλό.

Για τα Επιχειρηματικά Πάρκα:

Για μένα είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο. Δίνει «αύριο» στην περιοχή. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Υπάρχει κινητικότητα και για το Πλατυγιάλι.

Για την δική του επόμενη μέρα:

Είμαι αυτοδιοικητικός από το 2010. Αυτή υπηρετώ από την αρχή της παρουσίας μου στα κοινά και μάλιστα το δεύτερο βαθμό γιατί είναι παραγωγικός, κινείσαι πέρα και πάνω από κομματικά όρια. Η αυτοδιοίκηση ενώνει.  Ο Φαρμάκης θέλει να είναι χρήσιμος. Αν καταφέρει να είναι χρήσιμος, είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης κοντονικας

    Σεμνός και εργατικός
    Μένει να δούμε αν θα προλάβει να φανεί το έργο του μέχρι το πέρας της θητείας του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.