Oι εθνικές εκλογές ανήκουν στο παρελθόν, οι αυτοδιοικητικές πλέον φαίνονται στον κοντινό ορίζοντα.
Και αναπόφευκτα το νέο πολιτικό σκηνικό θα επηρεάσει σημαντικά το αυτοδιοικητικό σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων δήμων, όπως το Αγρίνιο για παράδειγμα.
Ο βασικός λόγος της επίδρασης δεν αποτελεί η κυριαρχία Μητσοτάκη-που σφράγισε και τις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2019- αλλά η μεγάλη μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
Κάθε σκέψη-πρόταση για κοινό μέτωπο είχε λογική πριν τις εθνικές κάλπες. Τώρα αποτελεί απλώς είναι …ουτοπική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα αλλά δεν θέλει να πέσει αμαχητί και στην αυτοδιοίκηση (κάτι ωστόσο που του είχε συμβεί το 2019) αν θέλει να έχει ελπίδες ανάκαμψης.
Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στις κάλπες του Οκτωβρίου να στείλει μήνυμα πως αυτό θα είναι ο δυνατός πόλος της κεντροαριστεράς . «Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στοχεύει αυτό να το πετύχει από τις κάλπες στις περιφέρειες.
Είναι δυνατόν λοιπόν τα δύο κόμματα που «σφάζονται» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους; Όχι κατηγορηματικά, απαντούν τα περισσότερα στελέχη και προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο των υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Να βρουν τα πρόσωπα που θα αντιπαρατεθούν στον ισχυρό Νεκτάριο Φαρμάκη.
Προς το παρόν κανείς δεν έχει κάνει το κρίσιμο βήμα αλλά ο χρόνος πιέζει. Όταν προ ημερών ο Διονύσης Τεμπονέρας βρέθηκε στο Αγρίνιο, ως επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεχόταν από πολλούς την παρότρυνση να «κατέβει στην περιφέρεια». Η απάντηση του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Δείχνει αυτό το αδιέξοδο στο κόμμα της Αριστεράς ενώ στη σεναριολογία διατηρούνται τα ονόματα της βουλευτή Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραΐτη.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ονόματα στο τραπέζι είναι περισσότερα. Πάντα του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη που φέρεται να μην το επιθυμεί αλλά να ενδέχεται να…επιστρατευθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δυνατά πλέον στο προσκήνιο είναι του Αιτωλοακαρνάνα πρώην αντιπεριφερειάρχη Νίκου Μπαλαμπάνη ενώ ακούγονται και τα ονόματα του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και του αχαϊού πολύπειρου Δημήτρη Κατσικόπουλου. Λόγο στις διεργασίες έχει βέβαια και ο συνδυασμός του Απ.Κατσιφάρα με επικεφαλής τον Γιάννη Λύτρα.
Στον δήμο Αγρινίου τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά. Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, καταρτίζει το συνδυασμό του και θα ριχτεί στη μάχη. Έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιθυμεί αυτή να είναι ευρύτερη, το κάλεσμα του στις προοδευτικές δυνάμεις παραμένει ανοιχτό. ΣΥΡΙΖΑ (23,11) και ΠΑΣΟΚ (13,34) αθροίζουν (36,45) σημαντικό ποσοστό στον δήμο Αγρινίου.
Στο ΠΑΣΟΚ όμως φέρονται-προς το παρόν- αποφασισμένοι να προχωρήσουν αυτόνομα. Και όσο ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πάνος Καψάλης δείχνει αναποφάσιστος, διάφοροι κομματικοί παράγοντες βολιδοσκοπούν την Ντίνα Κατσαρή. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της αλλά οι συνομιλητές της λένε πως όλα είναι ανοιχτά…
Το τοπίο ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα γιατί ο χρόνος πιέζει. Μέχρι 31 Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια.Σε 65 ημέρες δηλαδή…