Μόλις διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Νίκου Χρυσικόπουλου στο Capital.gr για τον συμπατριώτη μας Θεόδωρο Ρούσση και την πορεία του από την Σπολάιτα μέχρι την παγκόσμια κορυφή στον τομέα των πλαστικών. Με τίτλο «ένας Αγρινιώτης στο τιμόνι της παγκόσμιας δύναμης πλαστικών» το παίξαμε το θέμα κι εδώ στο agrinionews.gr με την ανάλογη περηφάνια για την αναφορά σε έναν δικό μας άνθρωπο.
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Βελγίου που έχει τη έδρα της εταιρίας του σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα με την Ολλανδία. Που σπούδασε σοβαρά και τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις. Που όχι μόνο διαπρέπει εκεί που είναι αλλά επενδύει με τον όμιλό του και στην Ελλάδα σε πολλά και διάφορα αντικείμενα, πέρα από τα χημικά και τα πλαστικά.
Υπάρχει αναφορά στην ζωή του, στους τομείς που δίνει δουλειά η εταιρία του σε 5.500 ανθρώπους, σε οικονομικά μεγέθη σε μια σειρά από χώρες, στην προοπτική που έχουν οι επενδύσεις του ομίλου από την ενέργεια μέχρι την διάθεση για εκμετάλλευση της Εγνατίας.
Όλα καλά, σκέφτομαι, αλλά αυτά που διαβάζω εγώ για θετικά, πόσοι από τους συμπατριώτες μου αναγνώστες τα βλέπουν με το ίδιο μάτι; Πόσοι έχουν το κίνητρο του κέρδους ενός ομίλου ως μια θεμιτή προοπτική, αλήθεια;
Και, στο δια ταύτα, αναρωτιέμαι, αν ερχόταν ο Θεόδωρος Ρούσσης, ορμώμενος από νοσταλγία ή από άλλο λόγο-ακόμη κι από επαγγελματικό υπολογισμό-, να ανοίξει ένα εργοστάσιο πλαστικών κάπου έξω από το Αγρίνιο, θα μπορούσε;
Ας πούμε ξεκινούσε κι έλεγε ότι θα φτιάξει ένα εργοστάσιο με 1000 θέσεις εργασίας και με όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται. (Μη μου πει κανείς ότι έχουμε εμείς στην Γραικία πιο αυστηρούς όρους από το Βέλγιο ε;)
Πού θα του πρότειναν, λοιπόν, να κάνει την επένδυση; Σε ποια βιομηχανική περιοχή; Θα την ήθελε η τοπική κοινωνία; Το ντόπιο εργατικό δυναμικό θα πίεζε σαν τρελό τα… συνδικάτα(γιατί γελάτε;) να έρθει η δουλειά στον τόπο μας; Θα έβγαιναν οι άδειες γρήγορα; Τι θα έλεγαν οι οικολόγοι(πάλι, γιατί γελάτε;). Οι διάφοροι κρατικοί φορείς που ζουν από προγράμματα τι θα πρότειναν; Η Αποκεντρωμένη η Διοίκηση(πάλι γελάτε;)θα έτρεχε τις διαδικασίες;
Αλήθεια το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα την ήθελε την επένδυση ή θα έβγαζε ψήφισμα για το αδηφάγο κεφάλαιο; Και οι ανησυχούσες μειοψηφίες θα έκαναν αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας άραγε ή 40 χρόνια ανεργίας, αεργίας και διορισμών στο δημόσιο και σε σούπερ μάρκετ(μόνον κατόπιν ενεργειών υποψήφιων και βουλευτών) ήταν αρκετά;
Αυτά σκέφτομαι, για την περίπτωση που θα ήθελε ένας Αγρινιώτης με μια τόσο μεγάλη εταιρία να επενδύσει στον τόπο του και προσπαθώ να μην με πιάσουν τα γέλια αλλά ούτε και τα κλάματα…
Γ.Συμψηρής
11 Σχόλια
Δυστυχως αν ΕΒΓΑΙΝΕ στην Ηλία ηλίου και ζήταγε προσωπικό με 700-750 ευρώ μισθό…… θα τον κορόιδευαν και θα γέλαγαν και οι πέτρες…. είμαστε μια περιοχή γεμάτη τεμπεληδες-επιδοματουχους!!!!
Αδερφε μετα απο αυτο που γραψες μας επιασε καταθλιψη.λες και ειρθε ο ανθρωπος και ειχε καμια διαθεση να επενδύση και τον σταματησε καποιος.Μπας και βλεπεις φαντασματα;
Γιατί εσύ 700 750ευρω στο συγκεκριμένη εργασία, θα πηγενες? Τεμπέλησες γίνανε από την ωρα ,που οι γονείς σας πήραν τις επιδοτήσεις, τις μεγάλες ξέρεις εσύ….
Γιατί να έρθει ο άνθρωπος να επενδύσει εδω,για να τρώνε και να τον κοροϊδεύουν, και αυτόν, Όπως κάνανε με Παπαστρατο? Που έπρεπε να πίνουμε νερό στο όνομα του, ότι υπάρχει σε κτίριο μέσα και εξω απο το Αγρίνιο, είναι απο τον Παπαστρατο ,είδες καμία γιορτή προς τιμήν του? Είμαστε άξιοι της μοίρας μας?
Κανενας δεν προκόβει στον τοπο του! Λιγο η φαγωσουρα λιγο οι φοροι λιγο οι οκολογοι λιγο οι τεμοελιδες λιγο το γραφειοκρατικο κρατος λιγο οι κλεφτες θα μπορουσε να σταθει! Ναι θα μπορουσε γιατι οι νεοι θελουν δουλεια και οχι επιδωματα ανεργιας
Πολύ ωραίο και εύστοχο άρθρο. Συγχαρητήρια! Το πρόβλημα δυστυχώς είναι γενικό σε όλη την Ελλάδα. Κάποια στιγμή γράψτε και για την μηδενική επαφή των φοιτητών με την αγορά εργασίας και το πως το Πανεπιστήμιο τους δημιουργεί μια φούσκα. Εξαιρετική δουλειά μπράβο.
Η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας ξεκίνησε παράλληλα με τη μεταπολίτευση, εντάθηκε με την είσοδο μας στο ευρωζώνη γιατί δεν μας άρεσε η δραχμούλα και έτσι χάσαμε 100% την ανταγωνιστικότητα μας σε διεθνές επίπεδο και ολοκληρώθηκε με τη υπερβιομηχάνιση της Κίνας που μετατράπηκε σε ανοιχτή καπιταλιστική οικονομία σαρώνοντας με την υπερπαραγωγή της όλες τις οικονομίες του κόσμου μέχρι και αυτή των ΗΠΑ. Καθημερινά οι πιο πολλοί από εμάς που κλαιγόμαστε για τα λεφτά στις τσέπες μας, πλέον αγοράζουμε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων φτηνά κινέζικα προϊόντα αδιαφορώντας εντελώς για κάτι παρόμοιο ελληνικής κατασκευής εάν υπάρχει. Δεν βοηθάμε ο ένας τον άλλον είμαστε κουτοπόνηροι και καταντήσαμε πλιατσικολόγοι.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν και τα δυο κόμματα της μεταπολίτευσης για αυτά τα προβλήματα γιατί π.χ. οι ευρωβουλευτές μας δεν ελέγχονται από τον ελληνικό λαό και ψηφίζουν ότι τους επιβάλει η επιρροή από τα λόμπι των Βρυξελλών, εισάγουμε λαδί από χώρες της Αφρικής ενώ η κοινή αγορά (ΕΟΚ λεγόταν εάν θυμάστε ) έπρεπε να στηρίζει την ευρωπ[αικη παραγωγή του αλλά και τις εξαγωγές του, οι πολιτικοί μας κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να μας θυμίζουν μόνο τις υποχρεώσεις μας στη ΕΕ και ξεχνούν να διεκδικήσουν στο ευρωκοινοβούλιο κάτι για τον τόπο τους, τυχαίο δεν νομίζω! γιατί έτσι διατηρούν το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ του πολίτικου ζωντανό… εάν μπορείτε να με καταλάβετε συμπολίτες μου. Επενδύσεις δεν θα φέρει ούτε ο δήμαρχος ούτε ο περιφερειάρχης, αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζουν τη τράπουλα που τους δίνει η κεντρική εξουσία συνήθως σε εργολάβους, και τίποτα παραπάνω.
Η έλληνες που έφυγαν πήγαν σε χώρες που εξάγουν και αυτές μόνο έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής, εμείς γίναμε τριτοκοσμική χώρα πια, μια πάμφτωχη επαρχία των Βρυξελλών που ζει με τα επιδόματα που της δίνει το κοινό ταμείο των ευρωπαίων, και που μόνο οι διαμεσολαβητές από αυτό το αλισβερίσι ζουν καλά δηλαδή οι πολιτικοί μας.
Δεν είναι ντροπή να ζητάς έναν μισθό που να σε κάνει να ζεις με αξιοπρέπεια και μην βλέπετε παντού τεμπέληδες, γιατί κανένας δεν θα έρθει να επενδύσει εδώ, οι μισθοί πια δεν είναι μεγάλοι νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται και η εκμετάλλευση έχει κτυπήσει κόκκινο, οι έλληνες πολιτικοί – συνεργάτες της τρόικα κατέστρεψαν την αγορά εργασίας, επέβαλαν μισθούς πείνας αλλά καλύτερες μέρες δεν ήρθαν.
Για να μη βουλιάξουμε στη μοιρολατρία και την καταγγελία των πάντων πρέπει να συνειδητοποιήσωμε οτι μονόδρομος για κάθε κοινωνία είναι η παραγωγική βάση.Οταν η Αιτωλ/νία και το Αγρίνιο παρήγαγε μέχρι το 50% των Ελληνικών καπνών τότε αναπτύχθηκε η μεταποίηση και το καπνεμπόριο που αιματοδοτούσε ολόκληρη την κοινωνία.Όταν εγκαταλείφθηκε στην τύχη της η τάξη των αγροτών και των καπνοπαραγωγών αρχίσαν να ανθίζουν οι καφετέριες για να περνάει την ώρα της μια νά γενιά οχι παραγωγών αλλά επιστημόνων που ψάχνουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε μια ανύπαρκτη παραγωγική βάση.Το νέο παραγωγικό αφήγημα είναι απολύτως αναγκαίο,όμως αυτό μόνο του χωρίς μια οργανωμένη Δημόσια Διοίκηση και μια ευαίσθητη κοινωνικά και οραματική πολιτική τάξη δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά.
Θυμίζει τη θλιβερή ιστορία του Πετροχημικού Εργοστασίου, το οποίο προωθούσε το 1978 η τότε κυβέρνηση, χωρίς να έχει … πετρέλαια, αλλά και χωρίς να το δέχεται καμιά από τις περιοχές, όπου κάθε φορά αποφασιζόταν να εγκατασταθεί. Έτσι, το περιβόητο αυτό Πετροχημικό Εργοστάσιο, το οποίο αποτελεί ίσως την πιο επονείδιστη σελίδα στη μεταπολιτευτική οικονομική ιστορία της χώρας μας, γινόταν «κλοτσοσκούφι», αφού από την αρχική τοποθεσία Νέα Καρβάλη (Καβάλα) «έφαγε» κλωτσιά για το Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, από εκεί για το Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και από εκεί στις… αποθήκες της Αγγλίας!!!
Το 1981αγοράσθηκαν πανάκριβα μηχανήματα κόστους 41 δισ. δραχμών, χωρίς να χρησιμοποιηθούν, αφού το εργοστάσιο δεν λειτούργησε ποτέ, και πουλήθηκαν το τέλος του 1998 στην Αγγλία ως… παλιοσίδερα στην τιμή των 105 εκατ. δραχμών! Το εκπληκτικό είναι ότι σε όλη αυτή την περίοδο των δέκα επτά ετών το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε φύλακτρα στην John Brown 1.700 δολαρίων την ημέρα!
Θ. Θεοδωρόπουλος.
βασικα οι 5500 εργαζομενοι παραγουν σκοτωνονται πεθαινουν κληρονομουν αρωστιες κτλ κι αυτος κονομαει απ τις πλατες τους….χωρις αυτους θα ηταν ενα απολυτο μηδενικο
υστερα αν ερθει στο αγρινιο η στην κεφαλλονια η στην κομοτηνη θα το επιλεξει αυστηρα για τους λογους της δικης του υψηλοτερης κερδοφοριας και φυσικα οχι για πατριωτικους η εθνικους σκοπους κτλ…μην κοροιδευομαστε…ειναι σ ενα χωριο του Βελγιου γιατι τονΣΥΜΦΕΡΕΙ και τιποτε αλλο..κι οταν παψει να τον συμφερει βαση της Ευρωπαικης νομοθεσιας τα μαζευει και παει αλλου αλα Μαρινοπουλο
οσο για το μισθο που θα παω εγω 55 χρονων να ζητησω δουλεια να δουμε τι θα μου απαντησουν οι διευθυνταδες του…θα χει ενα βουνο βιογραφικα απο παιδακια που θα τα διαλεγει με μισθο φυσικα το νομιμο…αυτος με 500 επιβιωνει, αναρωτιεμαι
καποτε στα σκλαβοπαζαρα στα δοντια τους κοιταζαν κ διαλεγαν τους γεροτερους κ νεοτερους..κι αυτους τους ταιζαν ισα ισα να μη πεθανουν απ την πεινα καπως ετσι θα κανει κι αυτος κι οποιος αλλος
παντα υπαρχει για παραδειγμα στον τοπο μας το εργοστασιο επιχειρηση θαυμα στην Εθνικη οδο που μολις πατησεις τα σαραντα σε πεταει στον καιαδα…χαζος ειναι..δε νομιζω..
ασ μη βαζουμε λοιπον τα συμφεροντα μας πλαι σ αυτουνου και σε κατι ιεροκυρηκες που λειαινουν το εδαφος..
ξανασκεψ…που λεμε
Αξιότιμε κε ratatouis,
Δεν χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τίποτα, η νοοτροπία σας είναι καθρέφτης της χαμηλής εκτίμησης των ανθρώπων του μόχθου και της αξιοπρεπούς εργασίας.
Οι Βέλγοι στα χωριά τους προσεύχονται να είναι καλά τα αφεντικά τους, εμείς?
Η χώρα μας ανακηρύχθηκε, πρόσφατα, η ποιο αφιλόξενη σε επενδύσεις σε όλο τον κόσμο! Ρωτήστε να μάθετε, σας παρακαλώ.
Όλοι είμαστε ίσοι αλλά όχι ίδιοι.
επι 32 χρονια βιομηχανικος εργατης σε εργοστασια στην αθηνα και αγρινιο οντας ανθρωπος του μοχθου ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για τη δουλεια μου θεωρω πως εχω αποψη του πως λειτουργουν τα πραματα…για ποια χαμηλη εκτιμηση ομιλειτε… δεν ξερω τι επαγγελεστε εσεις αγαπητε κ.Θεοδωροπουλε που αποφυγατε να θειξετε οποιδηποτε απο τα ζητηματα που εθεσα παραπανω
ο διευθυντης προσωπικου και 2-3 αλλοι ισως να προσευχονται στο βελγιο και παντου να ναι καλα τ αφεντικα..και πολυ λιγοι ελληνες προσευχοταν να ναι καλα ο σουλτανος επι τουρκοκρατιας,και ο φυρερ επι γερμανοκρατιας κοκ…ευτυχως λιγοι.. οι υπολοιποι να ξαναγυρισμουμε στο σημερα βιωνουν την ανασφαλεια,την κακοπληρωσια τη σακατεμενη υγεια τους,αλλα και την ψυχικη υγεια τους,την απειλη της απολυσης(οπως ο συναδελφος στη βεροια που αυτοκτονησε χθες μετα απο αφορητες πιεσεις) και ολα οσα σου ανεφερα στο προηγουμενο κειμενο..θελει γερο στομαχι να τ αντεξει κανεις
σε αντιθεση με τον ιδιοκτητη η τους μετοχους …
ποιος σας ειπε πως οι ηδη υπαρχοντες εχοντες κ κατεχοντες επιθυμουν κι αλλες επενδυσεις στην ελλαδα…ο ανταγωνισμος ειναι ενα απ τα λιγα που τρεμουν
ιδιοι ειμαστε ολοι ισοι οχι…αλλα στο χερι μας ειναι να γινουμε
υστερογραφον
διαβαζοντας το κειμενο σας νομισα πως παρακολουθουσα σε επαναληψη τη συνεντευξη του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης πριν λιγες μερες σε εγκριτη δημοσιογραφο…εντυπωσιακη ομοιοτης
φιλικα και επικοδομητικα