Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020

Ο Τσιόδρας “βλέπει” δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ανάκαμψη της πανδημίας στην Ευρώπη

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού “σαρώνει” όλη την υφήλιο και είναι ήδη σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται ο πλανήτης σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα που μίλησε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, νέος κορονοϊός (SARS-Cov-2), παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)”.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν τη συνέχιση του κύματος της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα είναι ήδη σε εξέλιξη.

Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους ιούς του χειμώνα που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τη διασπορά αυτών των ιών τον φετινό χειμώνα.Τα μέτρα για τον κορονοϊό “ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τα παγκόσμια δεδομένα και το επίκεντρο του κορονοϊού

“Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική) και την Ασία (κυρίως Ινδία)” σχολίασε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

“Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό δεύτερο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία” πρόσθεσε.

“Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορονοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο” κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.