Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: “Η οικολογική αξία της Τριχωνίδας οφείλει να είναι η βάση κάθε έργου”

Οικολογική εκδήλωση για την λίμνη Τριχωνίδα έγινε στο Αγρίνιο το βράδυ της Τετάρτης.

Εισηγητές ήταν ο πρώην Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Αμαξίδης και  ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας στις Περιφερειακές Εκλογές Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η οικολογική αξία της λίμνης Τριχωνίδας είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Η Τριχωνίδα, σε αντίθεση με πολλές άλλες ελληνικές λίμνες, διατηρεί ακόμη ακέραιη την οικολογική της αξία. Αυτή η αξία, όμως, θα χαθεί αν καταστραφούν οι παρόχθιες ζώνες και τα οικοσυστήματα που συντηρούν την μοναδική στην Ευρώπη άγρια ζωή και την ποιότητα των νερών της με φυσικό καθαρισμό, σημειώνει η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα».

Τονίζει παράλληλα πως οποιαδήποτε “ανάπτυξη” πρέπει να διατηρήσει ανέγγιχτα τα παρόχθια οικοσυστηματα. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ήδη εκπονείται για λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας και θα καταλήξει στον καθορισμό χρήσεων γης και ζωνών με ειδικούς όρους προστασίας.

«Κι όμως, η Περιφερειακή Αρχή αγνοεί εντελώς όλη αυτή την προοπτική και αναγγέλει πανελλήνιο διαγωνισμό ιδεών για την ανάπτυξη τηςΤριχωνίδας – μια κίνηση φθηνού εντυπωσιασμού, αφού την ίδια στιγμή εκπονείται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία έχει την ευθύνη των προτάσεων για το τι μπορεί να γίνει στην Τριχωνίδα», καταλήγει η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» .

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.