Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας

diethnes anaptyksiako-synedrio (6)
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Συγχαίρω την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία τους. Η παρουσία μου εδώ, με την ιδιότητά μου, σηματοδοτεί τη σημασία την οποία δίνουμε στο ρόλο της Περιφέρειας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση και σημείωσε για τη Δυτική Ελλάδα: «Τούτος ο τόπος πέρασε την κρίση βαρύτερα από άλλους. Κι όταν βλέπουμε να βγαίνει από την κρίση αυτή εδώ η περιοχή, είναι παρήγορο για όλη την Ελλάδα και παράδειγμα για όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης την σημασία της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά και τη σύμπραξη με τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης. «Είναι πάντα εδώ και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο» σχολίασε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Η κρίση έχει πλήξει καίρια την Ελλάδα, αλλά είναι γενικότερο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούμε συλλογικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, εξήγησε το πλαίσιο της βράβευσης ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017» και προσδιόρισε τον κεντρικό στόχο: «Να ενώσουμε δυνάμεις για παραγωγική ανασυγκρότηση με απώτερο στόχο ένα βιώσιμο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Οι εποχές είναι κρίσιμες και το διακύβευμα κοινό, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Να αναδιατάξουμε την οικονομία μας, να παραχθεί πλούτος, να τον μοιράσουμε δίκαια και να στείλουμε ένα νέο μήνυμα να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό στην πατρίδα μας, να δουλέψουν εδώ να οραματιστούν, να είναι οι καταλύτες μιας νέας εθνικής αρχής».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας καταλήγοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πιστοί στις αρχές μας, πιστεύοντας πως οι αιρετές Περιφέρειες μπορούν να ξαναδώσουν μια νέα ελπίδα και προοπτική».

Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Στον κομβικό ρόλο που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εστίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι οι αρνητικοί δείκτες που συνόδευαν την περιοχή ως μια από τις φτωχότερες της χώρας, έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία – όπως είπε- «της επιτρέπουν να διεκδικήσει κομβική θέση στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», το οποίο διαμορφώνει η Κυβέρνηση εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης ανήγγειλε τη διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την περιοχή στις αρχές του χρόνου, εν όψει της εξόδου από την επιτροπεία. «Η χώρα βγαίνει από την κρίση από Αύγουστο του 2018» είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Είναι μια πορεία δρομολογημένη, καθαρή και καμία δύναμη δεν μπορεί να την ανακόψει» είπε περιγράφοντας στη συνέχεια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεωργός Βαρεμένος αναφερόμενος ιδιαίτερα σε τομείς που θα μπορούσε να στηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία η Δυτική Ελλάδα.

Αισιόδοξο μήνυμα (σ.σ. βιντεοσκοπημένο) από τις Βρυξέλλες μετέφερε η Corina Cretu η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχία, έχει υπέροχους ανθρώπους και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως επίσης μια ορθή

περιφερειακή στρατηγική ανανέωσης. Είναι ώρα τώρα να απελευθερώσετε τη δυναμική όλων των παραγωγικών πόρων σας» παρότρυνε και ανέφερε ότι σχεδόν 20 δις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία έχουν κινητοποιηθεί για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσάιων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναπτυξιακή προοπτική
Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αλέξανδρος Χαρίτσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κρίση που προηγήθηκε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά «σε μεγάλο βαθμό κρίση του παραγωγικού μοντέλου που κυριάρχησε. Ήταν εσωστρεφές, βασισμένο στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση, το οποίο χρεοκόπησε».

Με θερμά λόγια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μίλησε ο Markku Markkula αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι ενώ οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί, η ΠΔΕ κατέκτησε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση «Αυτό το οικοσύστημα το χτίζεται εσείς με αποφασιστικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά κι έδωσε βαρύτητα στην έννοια των συνεργειών όπου εμπλέκεται όλο το σύστημα της περιφερειακής οικονομίας. Συνεχίζοντας ο κ. Markkula έκανε αναφορά στις πέντε προτεραιότητες που έχει εγκρίνει η Επιτροπή των Περιφερειών για το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σε παραγωγική επανάσταση» κάλεσε ο Κωνσταντίνος Αγοραστός πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. «Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κι εμείς ως Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δυνατότητες να δώσουμε ανάσες προόδου» τόνισε για να καταλήξει: «Θα είμαστε κοντά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας».

Την ανάγκη να αναδειχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των νέων καινοτόμων ιδεών τόνισε ο Κλεομένης Μπάρλος πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας,

επισημαίνοντας για την επιχειρηματικότητα: «Η επιχείρηση είναι αυτή που θα παράξει πλούτο, ο οποίος στη συνέχεια θα διανεμηθεί στη χώρα».
Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άννα Δάντη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2020 που στοχεύει στην εξάλειψη των εμποδίων και την καλλιέργεια κλίματος επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο των Περιφερειών σε σχέση με την εμπειρία επιχειρηματικότητας που μπορούν να προσφέρουν στους νέους μέσω του Erasmus +, αλλά και την έμφαση που δίνει το ίδιο πρόγραμμα στην κινητοποίηση των γυναικών .
Το συντονισμό της ενότητας είχε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή.

Πλήθος φωτογραφιών από όλες τις ενότητες : www.facebook.com/pde.rwg/

Συνεργασίες και νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα

Συνεργατικοί σχηματισμοί – οχήματα προώθησης της επιχειρηματικότητας αυτόπαρουσιάστηκαν στο τριήμερο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταδεικνύοντας τη δυναμική που υπάρχει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Καθηγητής Βασίλειος Μακιός, Πρόεδρος CORALLIA hub αναφέρθηκε στο Corallia, που εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων, στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Είναι ανάγκη να δώσουμε όραμα στα νέα παιδιά» τόνισε ο κ. Μακιός, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αναφέρθηκε ο Βασίλειος Αναστασόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΠΠ. Μίλησε για την αποστολή και το έργο που επιτελεί το Πάρκο, ως προς την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του τοπικού τεχνολογικού οικοσυστήματος. «Στόχος μας είναι οι ιδέες μας να φεύγουν ώριμες και ακριβοπληρωμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα της επιτυχημένης πορείας νεοφυών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από το Πάρκο και εξελίχθηκαν δυναμικά.

Για την πρωτοβουλία MAZINNOV Hub , μίλησε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, τονίζοντας για τους Έλληνες ότι «ήρθε η ώρα να οραματιστούν το μέλλον τους» κι έδωσε έμφαση στην ελληνική καινοτομία, τομέας στον οποίο διαπρέπει η Γαλλία. Η ελληνική λέξη «μαζί» και ο γαλλικός όρος για την καινοτομία «innovation» ενώθηκαν για να ονοματοδοτήσουν ως «MAZINNOV» ένα δίκτυο συνεργασίας ανθρώπων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας. Λεπτομέρειες για την ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας έδωσε ο υπεύθυνος έργου Olivier Dovergne. «Όταν δημιουργήσαμε και ξεκινήσαμε υπήρχε ένα είδος στοιχήματος στην πρωτοβουλία. Να αναγνωριστεί από το γαλλικό σύστημα καινοτομίας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος που δεν ήταν τόσο γνωστό στο εξωτερικό και ορισμένες φορές ήταν άγνωστο στην Ελλάδα» σχολίασε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθησαν με αποτέλεσμα τα δύο οικοσυστήματα της καινοτομίας από κοινού να εμπλουτίζονται.

Ο Ιωάννης Σμυρλάκης, Διευθυντής Σύνταξης της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε όταν δεκάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί έμειναν άνεργοι. «Δεν είχαμε άλλον δρόμο παρά να πάρουμε το ρίσκο. Ετσι στις 4 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας. Ενός εντύπου που έχει ως εργοδότες μόνο τους αναγνώστες του και είναι μια συνεργατική εφημερίδα, με 130 εργαζόμενους, που ανήκουν όλοι στον συνεταιρισμό που δημιουργήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αλεξάνδρα Σαρμά Συνιδρύτρια incubator αναφέρθηκε ORANGE GROVE Patras. Ένας νέος συνεργατικός χώρος που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για τη στήριξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας κι έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, (startup) στη Δυτική Ελλάδα. Το (OGP) είναι ένα εγχείρημα κοινής συνεργασίας της Πρεσβείας της Ολλανδίας, του Orange Grove Athens, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και μιας ομάδας Πατρινών.

Το AROMA HUB παρουσίασε η Φωτεινή Λάμαρη , Διευθύντρια HUB . Πρόκειται για έναν κόμβο καινοτομίας με έμφαση στην ανάπτυξη, παραγωγή & εκμετάλλευση προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Σκοπός του είναι η εφαρμογή της καινοτομίας στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προσδίδοντας αξία στους εμπλεκόμενους και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Στο Mindspace αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Λαμτζίδης. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικός οργανισμός φοιτητών και νεαρών αποφοίτων. «Σκοπός μας είναι οι ιδέες που δημιουργούνται στο Πανεπιστήμιο να βγαίνουν στην κοινωνία, να ωφελούν την κοινωνία αντί να μένουν παγιδευμένες στο πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Λαμτζίδης.

Σύνοψη συμπερασμάτων πρώτης ημέρας
Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και περιφερειακή ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο, στο οποίο μπορεί να βασιστεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των εργασιών της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου με τίτλο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Τα βασικά συμπεράσματα συνόψισαν ο Γιώργος Αγγελόπουλος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και ο Πρόδρομος – Ιωάννης Προδρομίδης ερευνητής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στην αξία της συνεργασίας εστίασε ο κ. Αγγελόπουλος και αναφέρθηκε στη συνεργασία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με το ΚΕΠΕ, το οποίο σε επίπεδο ερευνών έκανε στροφή στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος εστίαζε σε εθνικής εμβέλειας προσεγγίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελετών οι οποίες αφορούν το εθνικό επίπεδο και, ορισμένες στοχευμένες, που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα οι οποίες σκοπό έχουν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στα ερευνητικά ευρήματα του ΚΕΠΕ ο κ. Προδρομίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, είδαμε ότι υπάρχουν κλάδοι που ανακάμπτουν μες την ύφεση, αναλύθηκαν οι επιδράσεις που είχε το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο στην οικονομική ζωή. Διαπιστώσαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε καταστροφικός, εντοπίσαμε την ανάγκη ο αγροτικός τομέας να στραφεί σε περισσότερο αποτελεσματικές καλλιέργειες και εστιάσαμε σε προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας με συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτημα».

diethnes anaptyksiako-synedrio (1)

diethnes anaptyksiako-synedrio (2)

diethnes anaptyksiako-synedrio (3)

diethnes anaptyksiako-synedrio (4)

diethnes anaptyksiako-synedrio (5)

diethnes anaptyksiako-synedrio (7)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.