Δευτέρα, Μάιος 20, 2019

Όργιο καταπατήσεων, παράνομων δεντροφυτεύσεων και σφετερισμού δημόσιων εκτάσεων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ ΜΕ Χ. ΣΤΑΡΑΚΑ Ένα απίστευτο όργιο καταπατήσεων, παράνομων δεντροφυτεύσεων και σφετερισμού οδήγησε στον να μην υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις που να μπορούν να διατεθούν σε φτωχούς αγρότες σε συμβολική τιμή, προς καλλιέργεια ή βόσκηση, με βάση τον νόμο 4061. Αυτό προέκυψε από ενημέρωση υπηρεσιών στην διάρκεια συνάντησης που είχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαρεμένος με την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταρακά.

Από καταγραφή που έκαναν οι υπηρεσίες μετά από αίτημα που υπέβαλε ο κ. Βαρεμένος πριν από περίπου ένα χρόνο, προέκυψε ότι καλά κτήματα προς καλλιέργεια υπάρχουν στην περιοχή του Νεοχωρίου, τα οποία όμως δεν μπορούν να διατεθούν με βάση τον νόμο 4061 αλλά να ενοικιαστούν μετά από δημοπρασία.

Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε να τεμαχιστούν τα κτήματα αυτά προκειμένου να πάρουν και μικρότεροι αγρότες, αλλά η απάντηση είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι εκτάσεις αυτές προέρχονται από αναδασμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των καταπατημένων εκτάσεων υπάρχουν και τεμάχια που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης!

Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 1400 τεμάχια μεταξύ των οποίων : 120 τεμάχια φέρονται να αφορούν συνεταιρισμούς ακτημόνων. Δεν είναι γνωστό αν υφίστανται. Αν δεν υφίσταται κάποιος συνεταιρισμός, η περιούσια του πηγαίνει στο δημόσιο. 420 τεμάχια είναι καταπατημένα. 80 τεμάχια δεν μπορούν να εντοπιστούν. 80 τεμάχια έχουν ποώδη βλάστηση και μάλλον είναι δασικές εκτάσεις. 67 τεμάχια έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης. 30 τεμάχια είναι πετρώδη ή χέρσα. 10 τεμάχια έχει ζητηθεί με αίτηση η εξαγορά τους. 250 τεμάχια πρέπει να ελεγχθούν και να προχωρήσει η εκμίσθωση τους. Στις παραλίμνιες εκτάσεις υπάρχουν 309 τεμάχια που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ ανώτατης και κατώτατης στάθμης των λιμνών. Όσον αφορά τα τεμάχια των αναδασμών, ένα εξ αυτών έκτασης 100 στρεμμάτων είναι εκμισθωμένο. 11 τεμάχια είναι καταπατημένα ή έχουν προβλήματα κυριότητας. Και λοιπά.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών μετά από αίτημα του Αντιπροέδρου της Βουλής συνεχίζεται. Στην διάρκεια της συνάντησης του κ. Βαρεμένου με την κ. Σταρακά συζητήθηκε και το θέμα της βελτίωσης επενδυτικών σχεδίων και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες των υπηρεσιών ούτως ώστε εντός των νόμιμων προθεσμιών όσον το δυνατόν περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι να επωφεληθούν από την οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι οι αιτήσεις στην Αιτωλοακαρνανία για την σύσταση ομάδων παραγωγών ήταν ελάχιστες. Ο κ. Βαρεμένος σημείωσε ότι η νοοτροπία που οδηγεί σε αυτή την πρακτική πρέπει το γρηγορότερο να αλλάξει.

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. ΦΟΡΗΣ

    Ένα απίστευτο όργιο καταπατήσεων, παράνομων δεντροφυτεύσεων και σφετερισμού οδήγησε στον να μην υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις που να μπορούν να διατεθούν σε φτωχούς αγρότες σε συμβολική τιμή, προς καλλιέργεια ή βόσκηση, με βάση τον νόμο 4061..

    Αντί να γράφετε γενικολογα να αναρτήσετε λίστα ποιός πού και πότε καταπάτησε και ιδιοποιήθηκε Δημόσια έκταση για να το ξέρουμε και εμείς. Το να γράφετε γενικά και αόριστα για δήθεν καταπατημενες εκτάσεις για να δημιουργήτε έντυπώσεις και μόνο ΑΡΚΕΤΑ αυτό το παραμύθι.

  2. Γιώργος

    Ωραία! κόψτε τους ένα ωραίο και κατά προτίμηση ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόστιμο για κάθε χρόνο καταπάτησης και να δείτε πότε θα φύγουν τρέχοντας και παρακαλώντας!

    Α, κύριε Βαρεμένε – δεν χρειάζεται να μου δώσετε καν τα εύσημα για την λύση – πείτε ότι το σκεφθήκατε μόνος σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.