Το Μεσολόγγι εν έτει 2024 αγωνίζεται για να αποτρέψει το ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου. 90 χρόνια πριν ωστόσο ο ξεσηκωμός ήταν για να αποτραπεί η μεταφορά του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.
Και ήταν πραγματικός ξεσηκωμός καθώς διαβάζουμε πως πλήθη κόσμου μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα, κατέλαβαν το τηλεγραφείο, την Νομαρχία, τα δημόσια καταστήματα, παρεμπόδισαν την αμαξοστοιχία για Αγρίνιο.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1934
Πλήθη κόσμου μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα, κατέλαβαν το τηλεγραφείο, την Νομαρχία, τα δημόσια καταστήματα, παρεμπόδισαν την αμαξοστοιχία για Αγρίνιο. Ο Σ. Τρικούπης, αντιπρόεδρος της βουλής , σε άρνηση απόσυρσης του νομοσχεδίου απειλεί ότι θα αποσχισθεί από το κόμμα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1934
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ Πρωτοσέλιδο της 16-10-1934
Με το αεροπλάνο μας εις την πόλιν που εστασίασε. Πως εξετυλίχθησαν τα γεγονότα. Από της παρελθούσης Πέμπτης επειδή υπήρχε η πληροφορία ότι θα εψηφίζετο το νομοσχέδιον, συνήλθεν εις έκτακτον πολύωρον συνεδρίασιν το διοικητικόν συμβούλιον του δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και απεφάσισε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, να παραιτηθή και να συστήση εις τα μέλη της ν΄απόσχουν των εργασιών του δικαστηρίου. Ταυτοχρόνως η επιτροπή αγώνος απεφάσισε την κήρυξη γενικής απεργίας ήτις και επραγματοποιήθη. Από της μεσημβρίας της Παρασκευής παραμένουν κλειστά όλα τα καταστήματα της πόλεως. Μετά το κλείσιμο και κατά τας νυκτερινάς ώρας της αυτής ημέρας συνεκροτήθη διαδήλωσις, ήτις κατηυθύνθη εις το Τηλεγραφείον, όπου ευρίσκοντο μέλη της επιτροπής αγώνος και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, οι οποίοι προσεπάθουν να έλθουν εις επαφήν με τας Αθήνας διά να διαβιβάσουν διαμαρτυρίας του συλλαλητηρίου. Η προ του Τηλεγραφείου φρουρά στρατιωτών, ήτις είχε τοποθετηθή εκεί ως και εις άλλα δημόσια καταστήματα διά λόγους ασφαλείας, εζήτησε από τους διαδηλωτάς να διαλυθούν. Ούτοι όχι μόνον δεν διελήθησαν αλλά ήρχισαν λιθοβολούντες το Τηλεγραφείον, εδέησε δε να μεσολαβήση ο δήμαρχος διά να αποφευχθούν έκτροπα.
Καθ΄όλον το Σάββατον συνεκροτἠθησαν μικροδιαδηλώσεις. Χθες Κυριακή και ώραν 10π.μ. ογκωδεστάτη διαδήλωσις εκκινήσασα από την Νομαρχίαν όπου επεδόθη ψήφισμα περί του Νομοσχεδίου εις τον Νομάρχην κ. Πατριαρχέαν και παρακινούμενη από τους πλέον ζωηρούς κατηυθύνθη εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν, εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου συναντήσασα ερχομένην τοπικήν αμαξοστοιχίαν εκ Κρυονερίου ηνάγκασαν αυτήν να σταματήση και υποχρέωσαν οδηγόν και επιβάτας να κατέλθουν. Ακολούθως ωδήγησαν την αμαξοστοιχίαν εις τον σταθμόν, όπου κατέστησαν αχρήστους τας μηχανάς αυτής. Ετέρα διαδήλωσις έκοψε την τηλεφωνικήν γραμμήν Αγρινίου, υποχρέωσε τον διευθυντην αυτού κ. Γούλαν να
μεταβιβάση τηλεγράφημα εις την Κηβέρνησιν.Ταυτοχρόνως κατελήφθη η οδός η άγουσα προς το Αιτωλικόν. Επίσης ημποδίσθη ο απόπλους των πλοίων <<ΑΘΗΝΑ>>, <<ΠΑΝΑΓΗΣ>> και <<ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ>> των επιβατών αυτών αναγκασθέντων να κατέλθουν. Μέχρις της 3ης μ.μ. οπότε ελήφθη η απάντησις του κ. Πρωθυπουργού περί επανεξετάσεως του ζητήματος. Τας εσπερινάς ώρας της χθες συνεκροτήθη διαδήλωσις γυναικών με επί κεφαλής την δίδα Χρυσογέλου και επέδωκε σχετικόν ψήφισμα εις τον νομάρχην. Η επιτροπή αγώνος της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην βουλευτής φιλελεύθερος κ. Χρυσόγελος μετά την ανακοίνωσιν της απαντήσεως του κ. Πρωθυπουργού συνέστησε εις τα πλήθη να παύση να ευρίσκεται έξω της νομιμότητος.΄
ΠΡΩΙΑ Πρωτοσέλιδο της 16-10-1934
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ
Το Μεσολόγγιον το οποίον έχει τους λαμπροτέρους εθνικούς τίτλους από κάθε άλλην πόλιν της Ελλάδος και φθίνει σήμερον, είναι φυσικόν να δείκνυται όσον δείκνυται ευαίσθητον και ανήσυχον.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Πρωτοσέλιδο της 16-10-1934. Η στάσις του Μεσολογγίου.
Η επιτροπή στην Αθήνα από τους δήμαρχο Χρ. Ευαγγελάτο, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Π.Ντρέ, και τους δικηγόρους Γ. Πούλο, Χρ. Βερελή, Γ. Τσίτσο και τη Μαρία Χρυσογέλου.
ΠΑΤΡΙΣ 3Η ΕΚΔΟΣΙΣ της 16-10-1934
Ο εκπρόσωπος τύπου Γεράσιμος Κασόλας αναφέρει ότι απειλείται σύρραξη των δύο πόλεων.
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΞ . Πρωτοσέλιδο της 16-10-1934
Οι Μεσολογγίται θα αγωνισθούν μέχρις εσχάτων.
ΚΡΑΤΟΣ Της 16-10-1934
Βάσκανος μοίρα ώπλισε κατ΄αλλήλων αδελφούς ετοιμα-ζομένους να αλληλοσπαραχθώσι εις μίαν ανόσιον έριδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 2Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ 16-10-1934
Ότι με την ίδρυση του πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, πάλι το πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα παραμένει το 5ο Πρωτοδικείο στο Κράτος, από άποψης πληθυσμού και Ειρηνοδικείων.
ΕΘΝΟΣ ΕΣΠΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ 16-10-1934
Που είναι το Κράτος. Οι υπάλληλοι της οικονομικής εφορίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, παρέδωσαν τας κλείδας των ταμείων και άλλων γραφείων και ανεχώρησαν εις Πάτρας διά να εύρουν τα απαραίτητα προς διατροφήν των.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΡΙΤΗ 16-10-1934
Εξέγερση και στο Αγρίνιο. Κωδωνοκρουσίες, πάνδημα συλλαλητήρια, και απειλές να κατέβουν στο Μεσολόγγι. Η επιτροπή Μεσολογγιτών εν μέσω, εν Πειραιεί, συμπολιτών στην Αθήνα.
ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΡΙΤΗ 16-10-1934.Πρωτοσέλιδο.
Της ημέρας έκκλησις. Η κυβέρνησις κρίνουσα ως απαραίτητον την ίδρυση πρωτοδικείου και εις Αγρίνιον, μίαν πόλιν με σφίζουσαν εμπορικήν κίνησιν και πληθυσμόν υπερβαίνοντα τας 30.000, ήτο και είναι διατεθειμένη εις την παροχήν γενναίων ανταλλαγμάτων εις το Μεσολόγγι.
Η ΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ούτε το χρέος κατά το ψήφισμα του Καποδίστρια δεν έχουν εκπληρώσει για τις γιορτές εξόδου. Σήμερα για το Εφετείο, αύριο για την Ακαδημία Ελευθερίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Στρατόπεδο. Τι γίνεται.
Αλήθεια, για πόσο ακόμα θα θυσιάζεται το Μεσολόγγι για να «στεριώσει» το Κράτος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
*Οι εφημερίδες της εποχής προέρχονται από την συλλογή του κ. Μυλωνά.