Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Π.Καψάλης: αντιαισθητικό έκτρωμα που υποβαθμίζουν την πόλη οι σταθμοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Π.Καψάλης: αντιαισθητικό έκτρωμα που υποβαθμίζουν την πόλη οι σταθμοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων

«Θετική η δράση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, όμως ο σχεδιασμός της Δημοτικής αρχής είναι πρόχειρος, αλλοιώνει την σκοπιμότητα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παναγιώτης Δ. Καψάλης, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Αγρίνιο Μπορείς» της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Ως Δημοτική παράταξη, τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα ασκήσουμε σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα επικροτούμε τα θετικά αλλά θα είμαστε απέναντι στα αρνητικά με λόγο και θέσεις. Θεωρούμε σημαντικές τις πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως είναι η υλοποίηση της δράση χρήσης ηλεκτρονικών ποδηλάτων στην πόλη, ξεκαθαρίζοντας ότι είμαστε υπέρ της υλοποίησης του έργου.

Ωστόσο η υλοποίησή του έργου εκ του αποτελέσματος φανερώνει την προχειρότητα σχεδιασμού και την αλλοίωση της σκοπιμότητας του.
Απορίας άξιο είναι πως η δημοτική αρχή κατάφερε για ένα έργο με περιβαλλοντικό χαρακτήρα να στρέψει εναντίον της πολίτες οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι, όχι με τη φιλοσοφία αλλά με το σχεδιασμό του έργου.

Είναι δυνατόν για ένα έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων να επιλέγονται για θέσεις στάσεων υπάρχοντες χώροι πρασίνου οι οποίοι μετατρέπονται σε τσιμέντο, όπως συνέβη στο χώρο στο Αρχαιολογικό μουσείο, στην γωνία των οδών Παναγοπούλου και Γρίβα και στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη;

Η περίπτωση τοποθέτησης στάσης στην περιοχή απέναντι στο Μουσείο της πόλης είναι χαρακτηριστική. Ενώ υπάρχει σημείο πρόσφορο και ανοιχτό για μια τέτοια κατασκευή, η μικρή παράπλευρη πλατεία ήδη καλυμμένη με τσιμέντο, εντελώς ακατανόητα επιλέγεται ελεύθερος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για περισσότερο πράσινο, κόβοντας μάλιστα και δέντρα .
Επίσης στην συμβολή των δρόμων Παναγοπούλου και Γρίβα ο Δήμος Αγρινίου αγόρασε το ακίνητο για να απελευθερώσει ένα κεντρικό σημείο της πόλης και να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου. Αντί για πράσινο όμως έχουμε πάλι τσιμέντο και μια κατασκευή με αντιαισθητικό αποτέλεσμα!

Οι αστοχίες της δημοτικής αρχής στον σχεδιασμό του έργου αποδεικνύονται και από το θέμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Να τροποποιήσουμε μια θέση που είχε αρχικά επιλεγεί και αφορά την πλατεία Άρη Βελουχιώτη, λόγω του μεγάλου μεγέθους των στάσεων.

Οι διαστάσεις των στάσεων οι οποίες είχαν εγκριθεί με προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής θητείας διαφέρουν σημαντικά από τις τωρινές οι οποίες είναι μεγαλυτέρου μεγέθους και παράγουν ένα αντιαισθητικό έκτρωμα εντός της πόλης που όχι μόνο δεν την αναβαθμίζουν αισθητικά αλλά την υποβαθμίζουν.

Η Δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μετατροπή χωρών πρασίνου σε τσιμέντο για τις στάσεις των ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται για την πόλη του Αγρινίου;

Έτοιμοι χώροι πρασίνου που αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας και ειδικά σε μια πόλη που στερείται παντελώς χώρων πρασίνου, καταστρέφονται τσιμεντάρωντάς τους μειώνοντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό , από τη μια η δημοτική αρχή να υλοποιεί δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και από την άλλη το πράσινο να γίνεται τσιμέντο και η αισθητική της πόλης να αλλοιώνεται.

Η Δημοτική αρχή πρέπει να μας απαντήσει; πως είναι δυνατόν να θες υποτίθεται να υιοθετήσεις μια φιλική δράση προς περιβάλλον και το μικροκλίμα στις γειτονιές και τελικά να τις επιβαρύνεις με περισσότερο τσιμέντο και με κατασκευές αμφιβόλου αισθητικής, όπως είναι οι στάσεις που υποβαθμίζουν παρά αναβαθμίζουν το τοπίο.

Παναγιώτης Δ. Καψάλης
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου της παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ»

Προτάσεις κατασκευών

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Άκης Ροδίτης

  «Αντιαισθητικό έκτρωμα» γράφει ο άλλος, και το άθλιο μισογκρεμισμένο ή μισοχτισμένο κτήριο στις φωτογραφίες από το γήπεδο του Παναιτωλικού, είναι σε πρώτο πλάνο…

 2. Γιώργος

  Θα μαζευτούν τα αδέσποτα όταν βρέχει με μια κίνηση διπλό αποτελεσμα

 3. Δημήτρης κοντονικας

  Καλό είναι μωρέ χώριατες μην γκρινιάζετε
  Σε έναν μήνα θα έχουμε κλέψει οι οπαδοί της ρομα τα ποδήλατα και θα έχουμε μετά από χρόνια και πάλι ουρητηρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.