Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές θα δοθεί μάχη για μια θέση – Τα πανεπιστήμια που μειώθηκαν οι εισακτέοι

Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές θα δοθεί μάχη για μια θέση – Τα πανεπιστήμια που μειώθηκαν οι εισακτέοι

Μειωμένες κατά 555 είναι οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, με τον συνολικό αριθμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 να ανέρχεται σε 77.415 έναντι 77.970 πέρσι.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων, το οποίο πρόκειται να επηρεάσει και τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, είναι η κατανομή των νέων θέσεων: Περίπου 1.000 θέσεις μεταφέρθηκαν από τα κεντρικά πανεπιστήμια σε περιφερειακά.

Σε πανεπιστήμια – ναυαρχίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο αριθμός εισακτέων όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά παρουσιάζει μείωση της τάξης από 1 έως 1,5%.

Αντιθέτως, σε πανεπιστήμια όπως το Δημοκρίτειο, το Αιγαίου και το Δυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός εισακτέων ενισχύεται από 2 έως και 4,5%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών όπου στα τέσσερα τμήματά του έχει μηδέν εισακτέους. Εκεί οι θέσεις μειώθηκαν από 7.020 πέρσι στις 6.283 φέτος.

Πώς οι εισακτέοι θα επηρεάσουν τις βάσεις – Σε ποιες σχολές θα δοθεί “μάχη” για την εισαγωγή

Τα αποτελέσματα της νέας κατανομής των θέσεων αναμένεται να αποτυπωθούν και στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι εισακτέοι είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις, μαζί με τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα Μηχανογραφικά και -φυσικά- τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στα μεγάλα πανεπιστήμια θα δοθεί μάχη για τις λιγότερες φέτος θέσεις. Ειδικά, σε τμήματα όπως είναι η Νομική Αθηνών που χάνει 55 θέσεις, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που έχει 124 εισακτέους λιγότερους, αλλά και τα δημοφιλή Παιδαγωγικά Τμήματα που χάνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου 50 θέσεις. Αναλόγως μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι και οι θέσεις εισακτέων στα Μαθηματικά Τμήματα της Αθήνας (κατά 47) και της Θεσσαλονίκης (κατά 30).

Η στόχευση και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στόχευσε στα εξής:

  • Τη στήριξη τριών Πανεπιστημίωνακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Πηγή: thetoc.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.