Το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, διοργάνωσαν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 στην Αγορά Αργυρή, στην Πάτρα, την 2η Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών του Ευρωπαϊκού Έργου Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe “SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin“.
Η συνάντηση είχε ως στόχο την παρουσίαση εργαλείων για την ενίσχυση των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εστιάζοντας στο κρασί Μαυροδάφνη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ομιλητές συζήτησαν για θέματα ανάδειξης του κρασιού «Μαυροδάφνη», σε γλυκιά και ξηρή οινοποίηση, για ζητήματα ποιότητας και προώθησης και εν εξελίξει ανταλλαγής γνώσεων στο αντικείμενο των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας σε δείγμα επιχειρήσεων που παράγουν «Μαυροδάφνη» και προτάσεις για την υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Καθ. Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, αναφέρθηκε στο αντικείμενο, τις δραστηριότητες και την πρόοδο υλοποίησης του έργου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις ΜΜΕ και τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της ενδυνάμωσης επιχειρήσεων και παραγωγών προκειμένου να παραμείνει η αγροτική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας ανταγωνιστική και να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο κ. Γεώργιος Καρέλας παρουσίασε την δράση ψηφιοποίησης του αρχείου της επιχείρησης «Οινική Γ. Καρέλας ΑΕ» και προτάσεις για την ενίσχυση του ΠΟΠ Μαυροδάφνη. Η κα. Ιωάννα Γκολέμη παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σχετικά με την ΠΟΠ Μαυροδάφνη, καθώς και στοιχεία για την κατανόηση της Πολιτικής Συνοχής στα πλαίσια του Interreg IVY. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος μίλησε για τα παραδείγματα και τους οδηγούς που είναι διαθέσιμα στους εταίρους του έργου, και αναφέρθηκε στις ενέργειες ανάπτυξης Εργαλειοθήκης για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ που θα παρουσιαστεί στην τελική της μορφή τον Μάιο του 2024. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με παραγωγούς ΠΟΠ Μαυροδάφνης και άλλων ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.
Παρεμβάσεις έκαναν οι οινοποιοί κ. Άγγελος Ρούβαλης, πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας «Οινοξένεια», ο οποίος τόνισε τις ανάγκες καινοτομίας και υποστήριξης προς τους οινοποιούς και αμπελουργούς της περιοχής με σύγχρονα μέσα, κ. Ε. Αργυρόπουλος, κ. Ι. Κοτρώτσος, κ. Π. Κούκος, κ. Π. Μπαλτάς, κ. Ν. Σοφόπουλος, η οινολόγος κα. Μ. Σιαμπάνη, ο υπεύθυνος wine club κ. Β. Καπογιαννόπουλος, ενώ παρέμβαση σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκανε ο κ. Στάθης Παπαχριστόπουλος.
Για την ενίσχυση και προώθηση του προϊόντος Μαυροδάφνη κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:
- Συγκρότηση διεπαγγελματικής ένωσηςγια το κρασί και συγκρότηση συνδέσμου παραγωγών ΠΟΠ Μαυροδάφνης.
- Απόκτηση στέγης-τοπόσημου παρουσίασης και προώθησης των ΠΟΠ/ΠΓΕ στην Πάτρα (π.χ. αποθήκες Μπάρρυ), συμπεριλαμβανομένης και της ΠΟΠ Μαυροδάφνης Πατρών.
- Δημιουργίαμιας τοπικής γιορτής μαυροδάφνης «Mαυροδάφνη Day».
- Ενημέρωση, αναβάθμιση – βελτίωση του προϊόντος. Διασφάλιση σταθερής ποιότητας σε όλες τις ΠΟΠ Μαυροδάφνες της αγοράς.
- Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την ιστορικότητατης γλυκιάς Μαυροδάφνης και στοχευμένη προσπάθεια διαφοροποίησης από τις απομιμήσεις, οι οποίες διατίθενται στην αγορά χωρίς να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις και τις προδιαγραφές που αυτές ορίζουν και χωρίς τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους.
- Ανάδειξη της ξηρής Μαυροδάφνης και της δυναμικήςτης καθώς και τα διατροφικά οφέλη συνολικά. Προβολή των βραβευμένων κρασιών σε διεθνείς διαγωνισμούς για ενίσχυση του κύρους της ξηρής μαυροδάφνης. Αλλαγή στην υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να παρέχεται στους παραγώγους η δυνατότητα να αναγράφουν στην φιάλη της ξηρής Μαυροδάφνης τον όρο “Μαυροδάφνη”.
Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, τοπικών και περιφερειακών φορέων και Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Σχετικά με το έργο SMEOrigin:
Στόχος του SMEOrigin είναι η βελτίωση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του τομέα της αγροδιατροφής που ειδικεύονται σε προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Το έργο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας τους, στην υποστήριξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στην αναθεώρηση και βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω βελτιωμένων πολιτικών, οι εν λόγω ΜΜΕ θα καταστούν πιο ικανές να ενισχύσουν τη φήμη των προϊόντων τους, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να επικοινωνήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική ευθύνη και να υποστηρίξουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Νέα σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Website: https://www.interregeurope.eu/smeorigin
Facebook: https://www.facebook.com/SMEOrigin
Instagram: https://www.instagram.com/smeorigin/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/smeorigin/
Twitter: https://twitter.com/SMEOrigin